ΘΑΣΟΣ Η Περιβαλλοντική Κίνηση του νησιού προς τους επαγγελματίες ψαράδες

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου θέλει να επισημάνει προς όλους, επαγγελματίες ψαράδες και μη, την αναγκαιότητα προστασίας της ιχθυοπανίδας .
Το περιστατικό ενός αλιευτικού (γρι-γρι;), να αλιεύει μέσα στον κόλπο της Ποταμιάς -περιοχή Natura- και συγκεκριμένα δίπλα στη νησίδα Γκραμπούσα, αποτελεί συνήθη εικόνα αλιευτικής παραβατικότητας. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν τηλεφωνήσει στο Λιμεναρχείο , για παρόμοια περιστατικά όταν βλέπουν αυτά τα μεγάλα αλιευτικά να σαρώνουν το βυθό, μέχρι λίγα μέτρα έξω από την ακτή.
Λόγω αδυναμίας των υπηρεσιών ελέγχου, συνήθως ο παράνομος κάνει ανενόχλητος την δουλειά του. Η παράνομη αλίευση βέβαια δεν αφορά μόνο τα “μεσαίου” μεγέθους αλιευτικά, τράτες η γρι γρι. Ανάλογη των δυνατοτήτων τους καταστροφή, προκαλούν και παράκτιοι αλιείς ή ερασιτέχνες που δεν τηρούν αυτά που προβλέπει ο νόμος και φυσικά όσοι χρησιμοποιούν απαγορευμένες και επικίνδυνες μεθόδους αλίευσης όπως για παράδειγμα νυχτερινό ψαροτούφεκο, δυναμίτιδα κ.α..
Θέλουμε να υπάρχει η παραδοσιακή αλιεία χωρίς να απειλούνται με εξαφάνιση τα αλιεύματα, γι αυτό προτείνουμε την λήψη μέτρων όπως: Τον περιορισμό της χρήσης μεγάλων αλιευτικών όπως οι τράτες, που αποδεδειγμένα προκαλούν καταστροφή στο θαλάσσιο περιβάλλον. Την δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στην Θάσο, σε περιοχές ιδιαίτερα σημαντικές για την αναπαραγωγή των ψαριών με αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό των αλιευμάτων. Τέτοια μέτρα μπορούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να βοηθήσουν σημαντικά την αλιεία και τους ντόπιους ψαράδες, υπάρχουν άλλωστε παρόμοια παραδείγματα με θετικά αποτελέσματα, όπου εφαρμόστηκαν σε άλλες περιοχές.
Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει όλοι μας και κυρίως αυτοί που ζουν από την θάλασσα, να σταθούν υπεύθυνα απέναντι στην “πηγή” που στερεύει και να νοιαστούν πως θα αποτρέψουν την καταστροφή και όχι να αντιδικούν για ότι έχει απομείνει. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν τα πράγματα καλύτερα με τήρηση των νόμων και περιορισμό της υπεραλίευσης.

Το Δ.Σ.
της Περιβαλλοντικής Κίνησης Θάσου
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου