Το Ιράν κατέληξε σε μυστική συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ιούλιο για να παρακάμψει μια μελλοντική επαναδιαπραγματευθείσα πυρηνική συμφωνία σχετικά με το αναφερόμενο παράνομο πρόγραμμα ατομικών όπλων του, επιτρέποντας στη Μόσχα να επιστρέψει το εμπλουτισμένο ουράνιο της Τεχεράνης, σύμφωνα με δημοσίευμα των ΜΜΕ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BENJAMIN WEINTHAL στην Jerusalem Post
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εντόπισε σωματίδια ουρανίου στην υπόγεια τοποθεσία Fordo του Ιράν που ήταν εμπλουτισμένα σε καθαρότητα 83,7%, που είναι σχεδόν έτοιμο υλικό για ένα ατομικό όπλο.
Την Κυριακή, το Fox News είπε ότι είχε ενημερωθεί από μια ξένη πηγή πληροφοριών: «Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η Ρωσία έχει αναλάβει να επιστρέψει όλο το εμπλουτισμένο ουράνιο στο Ιράν το συντομότερο δυνατό, εάν, για οποιονδήποτε λόγο, οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη συμφωνία».
Σε απάντηση, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε: «Δεν θα σχολιάσουμε υποτιθέμενες μυστικές αναφορές πληροφοριών, αλλά σε κάθε περίπτωση, το JCPOA δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη εδώ και μήνες».
Το JCPOA είναι συντομογραφία του επίσημου ονόματος, Joint Comprehensive Plan of Action , για την ατομική συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων –ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Κίνα και Ρωσία– και του καθεστώτος του Ιράν.
Σύμφωνα με την πηγή πληροφοριών, «ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος έκανε ένα ειδικό ταξίδι στο Ιράν για να επιδιώξει συμφωνίες όπλων μεταξύ των δύο χωρών, συμφώνησε να εγκρίνει το αίτημα, προφανώς λόγω του ενδιαφέροντός του να αποζημιώσει τους Ιρανούς για τη βοήθειά τους», ανέφερε η έκθεση.
Η προσπάθεια του Ιράν και της Ρωσίας να παρακάμψουν το JCPOA θα διαλύσει σε μεγάλο βαθμό το νόημα της πυρηνικής συμφωνίας, δηλαδή να σταματήσει την Τεχεράνη από το να χρησιμοποιεί το εμπλουτισμένο ουράνιο της για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.
«Αυτό θα υπονόμευε σημαντικά τα συμφέροντα των ΗΠΑ και θα έδινε στη Ρωσία de facto έλεγχο επί της πυρηνικής συμφωνίας στο παρόν και στο μέλλον», είπε η πηγή πληροφοριών, σύμφωνα με την έκθεση.
Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ αρνήθηκε ότι υπήρχε μυστική συμφωνία με τη Ρωσία. Το Ιράν προμηθεύει επί του παρόντος τη Ρωσία με θανατηφόρα τεχνολογία drone στον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας. Δεν είναι σαφές εάν η μυστική συμφωνία εμπλουτισμένου ουρανίου μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν, η οποία εκτυλίχθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είναι ένα τίμημα για τη στρατιωτική βοήθεια της Τεχεράνης στη Μόσχα.
Το μυστικό σύμφωνο Ιράν-Ρωσίας εγκρίθηκε από τον Πούτιν όταν επισκέφθηκε την Τεχεράνη τον Ιούλιο του 2022, σύμφωνα με ξένες πηγές πληροφοριών που επικαλέστηκε το Fox News.
Το JCPOA έχει βυθιστεί σε τεράστια διαμάχη από τότε που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις το 2015. Η κυβέρνηση Τραμπ αποχώρησε από το JCPOA το 2018 επειδή είπε ότι η συμφωνία δεν εμποδίζει την Τεχεράνη να αναπτύξει ατομική βόμβα.
Σύμφωνα με τον Saeed Ghasseminejad, ειδικό θεμάτων Ιράν του Ιδρύματος για την υπεράσπιση των δημοκρατιών, «η νέα πυρηνική συμφωνία θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να έχει πρόσβαση σε οικονομικά οφέλη έως και 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της και 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2030».
Το Ισραήλ και οι επικριτές του JCPOA υποστηρίζουν ότι το καθεστώς των μουλάδων του Ιράν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα οικονομικά οφέλη που οφείλονται στην ελάφρυνση των κυρώσεων για να χρηματοδοτήσει την τρομοκρατία και να επεκτείνει το πυραυλικό του πρόγραμμα. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει ταξινομήσει επανειλημμένα το καθεστώς του Ιράν ως το χειρότερο διεθνώς, κράτος χορηγό της τρομοκρατίας στον κόσμο.
Σε ένα άρθρο του 2022 στον ιστότοπο του Middle East Media Research Institute (MEMRI) με τίτλο «The Iran Nuclear Negotiations: Five Shams and One Truth», οι ειδικοί στη Μέση Ανατολή Yigal Carmon και M. Reiter δήλωσαν: «Για πολλά χρόνια, η Δύση έχει προσπαθούσε να αποτρέψει -και αργότερα να επιβραδύνει- τις προσπάθειες του Ιράν να γίνει πυρηνική δύναμη. Όλοι γνωρίζουν ότι το Ιράν θέλει πυρηνικά όπλα. Επομένως, η ίδια η ιδέα των διαπραγματεύσεων είναι φάρσα. Μέσα στη μεγάλη φάρσα που είναι το JCPOA, υπάρχουν τέσσερις συγκεκριμένες πλαστογραφίες που το εκθέτουν πλήρως για αυτό που είναι».
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το ψευδές Νο. 5 είναι: «Η Δύση διαπραγματεύεται για μια συμφωνία, παρόλο που οι ρήτρες λήξης της αρχίζουν να ισχύουν μέσα σε λίγους μήνες… Ακόμα κι αν το Ιράν ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος στις διαπραγματεύσεις, ακόμα κι αν υπήρχε η φετβά, ακόμη και εάν ο ΔΟΑΕ [Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας] μπορούσε να επιβάλει το Τμήμα Τ [του JCPOA], και ακόμη κι αν κάποιος ήξερε πού είχαν εξαφανιστεί οι 8,5 τόνοι εμπλουτισμένου ουρανίου – οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά εξακολουθούν να έχουν νόημα, αφού οι ρήτρες λήξης ισχύος αρχίζουν να ισχύουν το 2023.”
Το καθεστώς του Ιράν ισχυρίζεται ότι ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ εξέδωσε φετβά για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένου του MEMRI, έχουν καταρρίψει τον ισχυρισμό ότι η φετβά του Χαμενεΐ υπάρχει.
Το 2017, δύο ειδικοί στο πυρηνικό πρόγραμμα, ο David Albright και ο Olli Heinonen, έγραψαν ένα τεχνικό άρθρο για το Ινστιτούτο Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας που εδρεύει στις ΗΠΑ σχετικά με το Τμήμα T του JCPOA.
«Ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα συμμόρφωσης αφορά την πρόσβαση του ΔΟΑΕ σε στρατιωτικές τοποθεσίες και την αξιόπιστη επαλήθευση του Τμήματος Τ, το οποίο απαγορεύει βασικές δραστηριότητες ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και ελέγχει τον εξοπλισμό διπλής χρήσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τέτοιες δραστηριότητες», έγραψαν.
Σύμφωνα με το άρθρο του MEMRI, «Το JCPOA απαιτούσε το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου των 8,5 τόνων του Ιράν να μεταφερθεί στη Ρωσία για να φυλάσσεται, αλλά στην πραγματικότητα, το ουράνιο εξαφανίστηκε, αποφεύγοντας την εποπτεία του ΔΟΑΕ, όπως επιβεβαιώθηκε σε ακρόαση της Βουλής των Αντιπροσώπων. από τον συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ του Ομπάμα για το Ιράν, Στίβεν Μουλ».
Η «Μία Αλήθεια» για το ιρανικό καθεστώς που αναφέρθηκε παράνομο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων είναι: «Η μόνη φορά που το Ιράν οπισθοχώρησε και σταμάτησε πραγματικά το πυρηνικό του πρόγραμμα ήταν το 2003 όταν οι αμερικανικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν», κατέληξε η ανάλυση του MEMRI.
Με πληροφορίες από Jerusalem Post
Πηγή
1ki1 news - 1ki1news
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου