Από το στραπάτσο των F-16 στις κάλπες της 14ης Μαΐου: Τα πεπραγμένα Ερντογάν κρατούν σε υψηλή ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις

Χαρακτηριστικό της αυξημένης επιφυλακής είναι πως ιπτάμενοι, μηχανικοί και αεροσκαφη επιφυλακής έχουν διπλασιαστεί και σε κάθε παραβίαση δίδονται δυναμικές απαντήσεις. πηγή : Πολεμική Αεροπορία
 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Από την πόλη που λέγονταν Κίος κατά την αρχαιότητα και μετέπειτα Προύσσα,

με το ξακουστό λιμάνι των Μουδανιών που άνθισε το εμπόριο και το Ελληνικό στοιχείο ήταν έντονο μέχρι το 1922, ο Τούρκος πρόεδρος, ενώπιον νέων που θα ψηφίσουν πρώτη φορά, ανακοίνωσε πως η 14η Μαΐου θα είναι η ημέρα των εκλογών στη γείτονα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν με στραμμένο το βλέμμα στην εκλογική αναμέτρηση στις τελευταίες του ομιλίες επενδύει στην εσωτερική ατζέντα, κομπάζοντας μάλιστα για την αναβάθμιση της Κωνσταντινούπολης, ειρωνευόμενος εμμέσως τον Ιμάμογλου λέγοντας πως ο Δήμαρχος της Πόλης γνωρίζει καλύτερα το Παρίσι.

Την ίδια στιγμή κρατά ανοιχτά όλα τα μέτωπα και στην εξωτερική πολιτική του καθώς έχει αναδείξει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, σε μείζον εθνικό ζήτημα την στιγμή που το στραπάτσο με τα F-16 στις ΗΠΑ δυσκολεύει το προεκλογικό προφίλ του Τούρκου προέδρου. Και που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τα επόμενα 24ωρα όταν ο τουρκικός Τύπος θα επαναλαμβάνει και θα δείχνει τις εικόνες του 5ου ελληνικού F-16 Viper που θ’ απογειώνεται από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ ενώπιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, την ώρα του ο τύπος Viper παραμένει κάτι άγνωστο για οποιονδήποτε Τούρκο αεροπόρο.

  • Η Τουρκία, όσο κι αν δεν το παραδέχεται δημοσίως, έχει καταλάβει ότι στο επίπεδο δυνάμεων, εξοπλισμού και τεχνολογικής ποιότητας, η Ελλάδα την προσπέρασε και τώρα υπάρχει σαφή δυσκολία να καλυφθεί αυτός ο πολύτιμος γι αυτήν δρόμος λένε οι αναλυτές του Επιτελείου.

Ως προεκλογικοί «εχθροί» στην επικοινωνιακή καμπάνια του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, εμφανίζουν τους αντιπάλους των άλλων συνδυασμών και σαφώς τον δυτικό γείτονα…

Αυτό φάνηκε άλλωστε από το εθνικιστικό παραλήρημα του κου. Ερντογάν καθώς επιτέθηκε από το προεκλογικό βήμα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ την ίδια στιγμή οι υπουργοί του σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν σε όλο το εύρος τους τις αιτιάσεις και το αναθεωρητικό σχέδιο της Άγκυρας.

Το βλέμμα της Δύσης, ειδικά μετά και την προ ολίγων ωρών ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, στρέφεται στην Άγκυρα διότι ουδείς μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις του Τούρκου προέδρου για το σφάξιμο με το «γάντι» από τις ΗΠΑ για τα F-16, την αμετακίνητη θέση για τη Συρία, την αλλαγή στάσης της Λιβύης μετά τον αιφνιδιασμό του προέδρου Σίσι και παράλληλα την απόφαση του δικαστηρίου που κατακερματίζει το δεύτερο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, βεβαίως και την ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακό παίκτη στη Μεσόγειο.

  • Θεωρείται βέβαιο ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα διατηρήσει την ίδια ρητορική και σίγουρα θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους. Και σαφώς οι Ένοπλες Δυνάμεις, κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία βρίσκονται ατύπως σ’ έναν διαρκή κόκκινο συναγερμό για το ενδεχόμενο απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων στο Αρχιπέλαγος ή στη Μεσόγειο.

Την τελευταία τριετία που η Άγκυρα διαρκώς προκαλεί μήπως καταφέρει να παρασύρει την Αθήνα σε κάποιας μορφής επεισοδίου, τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν στεφτεί ως οι δυναμικοί φρουροί των συνόρων κι έχουν αποδείξει ότι με τις εντολές που έχουν, αποστέλλεται ένα σαφές μήνυμα αποτροπής, ασφάλειας αλλά και στρατηγικής ψυχραιμίας απέναντι σ’ αυτούς που θέλουν να μιλήσουν τα όπλα…

https://hellasjournal.com


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου