Ναι, αυτή ειναι η αλήθεια… Αθήνα και Λευκωσία υποστηρίζουν φιλοτουρκική λύση στην Κύπρο: Η ώρα των εθνικών αποφάσεων… (video)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) υποδέχεται τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη(Α), κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δείχνουν ένα δισταγμό και δεν μιλούν καθαρά και ξάστερα για το είδος της λύσης του Κυπριακού προβλήματος που θα επιδιώξουν, στην περίπτωση που κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές.

Και λογικό είναι διότι το Κυπριακό αποτελεί και σήμερα «ναρκοπέδιο». Στην Ελλάδα ουδείς δίνει την παραμικρή σημασία και οι ξένες δυνάμεις που παλαιότερα κινούνταν για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, έχουν βολευτεί και αυτές με την κατοχή.

Πρόκειται πραγματικά για μία φρικτή πραγματικότητα, και όλοι λίγο-πολύ έχουν μία ευθύνη, και όσοι κυβέρνησαν και όσοι επιχειρούν να κυβερνήσουν τον τόπο.

Οι Κύπριοι πολιτικοί και τα «κομματικά ξαδέλφια» τους στην Ελλάδα, συνεχίζουν και σήμερα να υποστηρίζουν τη διευθέτηση που σκαρφίστηκε ο Χένρι Κίσιγκερ, τη φιλοτουρκική λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

  • Μόνο ένας εκ των υποψηφίων, ο Γιώργος Κολοκασίδης, τάχθηκε εναντίον. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία έχει κινηθεί προς άλλες «λύσεις», όπως αυτή των δύο «κρατών», αλλά εμείς, στη Λευκωσία και την Αθήνα, παραμένουμε πιστοί στη Διζωνική, έστω και να πρόκειται για διευθέτηση που εξυπηρετεί μόνο την κατοχική δύναμη.

Και δεν έχει βρεθεί κανείς, ούτε ο σημερινός Πρόεδρος, ο Νίκος Αναστασιάδης, ούτε οι υποψήφιοι που ζητούν την ψήφο των πολιτών, να σκεφθούν και να προτείνουν κάτι το διαφορετικό. Τη Διζωνική τη δέχθηκε ο Μακάριος και προφανώς επειδή την δέχθηκε ο τότε Πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος, δεν τρέχει τίποτα. Ακολούθησαν όλοι για 48 χρόνια στον ίδιο δρόμο, διότι -ως γνωστό- ότι έλεγε ο Μακάριος αποτελούσε …«Ευαγγέλιο».

Και δυστυχώς, βρισκόμαστε στη πολύ δυσάρεστη θέση, ενώ απέχουμε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, να μην έχει συζητηθεί το μέλλον του νησιού, η υπόσταση του Ελληνισμού της Κύπρου. Οι λύσεις που προτείνονται απλά δεν εγγυώνται τη συνέχιση της παρουσίας των Ελλήνων της Κύπρου στο νησί. Αν δεν αλλάξουν οι πάντες ρότα, οι Έλληνες της Κύπρου θα έχουν την τύχη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

/>

Από τη στιγμή που η Τουρκία εγκατέλειψε τη λύση του Κίσιγκερ, το ίδιο πρέπει να κάνουν η Λευκωσία και η Αθήνα. Η …«σκέψη» ότι πρέπει να επιμείνουμε σε «αυτό» που ζητούν και υποστηρίζουν οι ξένοι δεν έχει καμία λογική, διότι δεν εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα και καμία απολύτως στρατηγική της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Το γνωρίζω ότι ψάχνω ψύλλους στα άχυρα, αλλά αν δεν ομιλούμε ούτε εμείς για το πρόβλημα μας, αν δεν προσπαθούμε, τότε ας παραδώσουμε τα κλειδιά στην Τουρκία και να παραδεχθούμε την ήττα μας.

Τις προηγούμενες μέρες, δύο γνωστοί πολιτικοί, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, Τζιοβάνης, παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο για τη γνωστή υπόθεση του βίντεο του δικτύου αλ Τζαζίρα, που τους δείχνει σε πολύ ντροπιαστικές στιγμές.

Φυσικά ουδείς πιστεύει ότι θα καταδικαστούν, αλλά προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στην κυπριακή Δικαιοσύνη. Η Κύπρος έχει καλούς και έντιμους δικαστές.

Όμως, επειδή στο νησί, όπως και στην Ελλάδα, όλοι προστατεύονται από τους νόμους που ψήφισαν οι ίδιοι, συνήθως οι πολιτικοί δεν καταδικάζονται ακόμα και αν έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλων διαφθοράς.

Στην Κύπρο ψάχνουμε με το φανάρι του Διογένη να βρούμε πολιτικούς που είναι απόλυτα καθαροί και στην Ελλάδα, αν και έχουν βελτιωθεί κάπως τα πράγματα στη διαφθορά του πολιτικού συστήματος, έχει συμβεί κάτι άλλο. Η διαφθορά κυριαρχεί στο κράτος το ίδιο, στους θεσμούς. Έχει διαβρωθεί το σύμπαν, όπως πιστεύουμε ότι θα αποδείξει μια έρευνα που «τρέχει» τώρα από τη δημοσιογραφική ομάδα στην οποία συμμετέχουμε.

  • Γιατί, όμως, έχω συνδυάσει τη λύση του Κυπριακού με τη διαφθορά των πολιτικών; Διότι ο πολιτικός που εκβιάζεται, λόγω ακριβώς της διαφθοράς, είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τη χώρα του.
  • Έχουν συμβεί πράγματα και θάματα στις διαπραγματεύσεις από το 1974 μέχρι σήμερα που δεν δικαιολογούνται αλλιώς. Ο διεφθαρμένος πολιτικός δεν μπορεί να διαπραγματευθεί εθνικά και να πει «ΟΧΙ» στους ξένους, όταν τον πιέζουν.

Ένα ζήτημα είναι και η αμυντική θωράκιση, η οποία είναι θύμα της διαφθοράς. Διότι αν τα μισά κλεμμένα δίνονταν για την άμυνα, θα είχαμε και αεροπλάνα και βαπόρια, που λέει και το τραγούδι.

Υποθέτω μία δυσάρεστη υπόθεση θα αποτελεί και η εκστρατεία για τη συλλογή χρημάτων για την άμυνα μέσω των ταχυδρομείων και της εισφοράς με την αγορά συγκεκριμένου γραμματοσήμου. Πόσα εκατομμύρια μαζεύτηκαν από το 1974 μέχρι σήμερα. Αμέτρητα. Δόθηκαν για την ενίσχυση της άμυνας; Δεν το νομίζω…

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: Οι πολιτικοί στην Ελλάδα και στην Κύπρο υποστηρίζουν μία λύση, που θα διαλύει το κυπριακό κράτος και θα το παραδίδει στις διαθέσεις της Τουρκίας. Και δεν έχουν τόλμη να φωνάξουν ότι την απορρίπτουν επειδή είναι φιλοτουρκική.

Η στάση τους αυτή συνδέεται, κατά την άποψη μας και με τη διαφθορά. Οι διεφθαρμένοι βρίσκονται κάτω από συνεχή εκβιασμό.

Και τέλος, λόγω των παραπάνω, θυματοποιείται η αμυντική θωράκιση καθώς τα χρήματα πάνε σε οτιδήποτε άλλο από την αγορά πολεμικού υλικού. Την Παρασκευή ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και οι ακτιβιστές της Ομογένειας πέτυχαν μία μεγάλη νίκη για το νησί: Το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο καταργήθηκε με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Πρόκειται για μία απόφαση με τεράστια στρατηγική σημασία. Ο κόσμος είναι χωρισμένος στα δύο και η Κύπρος αποφάσισε να επιλέξει στρατόπεδο: Αυτό της Δύσης. Σε μία εποχή που ο Ταγίπ Ερντογάν αλλοιθωρίζει προς την ανατολή της Ρωσίας και της Κίνας.

Όμως, υπό τις συνθήκες που περιγρ’αψαμε, δεν θα πρέπει να περιμένουμε εντυπωσιακές αλλαγές μετά τις προεδρικές εκλογές στο Κυπριακό. Εκτός, φυσικά, αν εκλεγεί ο κ. Νεοφύτου -κάτι που είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή- και παραχωρήσει στους Τούρκους όσα κατά καιρούς ο ίδιος υπόσχεται…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Ωραίο το λεωφορείο του προεδρικού υποψηφίου, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά συμβαίνει και κάτι άλλο, που δεν μου αρέσει καθόλου, αν και δεν μου πέφτει λόγος. Εικάζω ότι τον προσεγγίζουν και άνθρωποι που δεν είναι καθ’ όλα «καθαροί». Και αυτό πρέπει να το προσέξει πολύ διότι οι πολίτες ελπίζουν και φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι θέλουν να κάνουν την «επανάσταση» τους. Όλοι που δήθεν προσφέρουν τη «βοήθειά» τους πρέπει να περνούν από κόσκινο. Το παλιό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα θα ήθελε πολύ να τον ελέγξει και αυτόν, όπου τους προηγούμενους, για να συνεχίσει το φαγοπότι στην περίπτωση, κατά την οποία, ο κ. Χριστοδουλίδης κερδίσει τις εκλογές. Τους βλέπω να τον τριγυρίζουν σαν τις γύπες. Αυτοί οι τύποι δεν έχουν αρχές, δεν τηρούν κανόνες και τους καθοδηγεί το χρήμα και τίποτα άλλο… Ναι, πρέπει να το προσέξει το θέμα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. Διότι τούτοι επιδιώκουν να τον «δέσουν» προεκλογικά για να συνεχίσουν να απομυζούν το κράτος μετεκλογικά…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Πραγματικά τον λυπάμαι τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, τον Επίτροπο της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, που ανέλαβε τον βρώμικο ρόλο για να «εξοντώσει» πολιτικά τους αντιπάλους του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Έτσι εφηύρε τη δήθεν διείσδυση του Βλαντιμίρ Πούτιν στο πολιτικό σύστημα της Κύπρου στοχεύοντας να ελέγξει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Βεβαίως, δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι τα τσιράκια του αυταρχικού προέδρου της Ρωσίας θα επιχειρήσουν -και θα αποτύχουν- να αλώσουν την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά με τον κ. Σχοινά διαφωνούμε στο εξής: Πέταξε την τρακατρούκα του, δεν είπε ονόματα, νόμιζε ότι θα δημιουργούσε πανικό, απέτυχε επειδή αντιδράσαμε και εμείς και άλλοι, και μετά «μην τον είδατε τον Παναή».

Πάντως, εκτέθηκε ανεπανόρθωτα, διότι σημαντικοί άνθρωποι, και στην Ελλάδα, μας ρωτούν τι εννοούσε ο ποιητής Μαργαρίτης. Και αναφέρουν και συγκεκριμένο όνομα Κυπρίου πολιτικού…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου