Με φιέστα, με τουρκικές σημαίες, αλλά και με απειλές και προειδοποιήσεις, ο ισλαμιστής και φιλοπόλεμος πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτησε τον απόπλου του νέου τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντούλχαμιντ Χαν από το λιμάνι της Μερσίνας.
Ο Ερντογάν εκτόξευσε απειλές εναντίον της χώρας μας, αλλά και κατάμτης Δύσης, πριν το γεωτρύπανο σηκώσει άγκυρα για γεωτρήσεις. «Ούτε οι μαριονέτες, ούτε όσοι τραβούν τα νήματά τους θα εμποδίσουν την Τουρκία να διεκδικήσει τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο», ισχυρίστηκε.
Η ελληνική κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους. Όπως αναφέρθηκε, παρακολουθεί τις νέες τουρκικές προκλήσεις ψύχραιμα και αποφασιστικά. Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να μην καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια εάν απειληθεί.
Ο ισλαμιστής πρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά εκτοξεύοντας πάντα απειλές:
«Το γεωτρύπανό μας Αμπντουλχαμίτ Χαν είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας. Ούτε οι μαριονέτες ούτε αυτοί που τραβούν τα νήματά τους θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο».
Με σαφείς αιχμές για την Ελλάδα, στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «τουλάχιστον θα θυμούνται τον Εθνικό Αγώνα(!) εδώ και έναν αιώνα. Αλλά δεν πρέπει να φοβούνται. Αρχή μας είναι όχι μόνο να μην επιτρέπουμε το σφετερισμό των δικαιωμάτων μας, αλλά και να μην εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός».
Λίγες ώρες πριν τον απόπλου, ο ισλαμιστής υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ εξαπέλυσε ακραίες απειλές στοχοποιώντας το Καστελόριζο. Οι απειλές του Ακάρ, ωστόσο, δεν σταμάτησαν στο Καστελόριζο. Ήταν αισχρός λέγοντας τα εξής:
«Εν κατακλείδι, λέμε αυτό στους Έλληνες: “Μη διανοηθείτε να πολεμήσετε μαζί μας. Αυτός ο πόλεμος είναι θέμα μαθηματικών. Η δουλειά που κάνετε, οι προσπάθειες που καταβάλλετε, ακόμη και αν συμβεί με οποιονδήποτε τρόπο, είναι υπερβολικές για την άμυνα. Αλλά όχι αρκετές έναντι της Τουρκίας. Αντίθετα, πάρτε αυτό το χέρι φιλίας που σας απλώνουμε και βάλτε τέλος στις αντιδημοκρατικές σας πρωτοβουλίες, ενέργειες και συζητήσεις”».
Πρόσθσε ο ισλαμιστής Ακάρ:
«Είναι σε απόσταση κολύμβησης των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών μας. Αυτοί (σ.σ. οι Έλληνες) παρεξηγούνται με αυτό που λέμε επειδή οι σπουδαστές κολυμπούν εκεί. Τις προάλλες, ένας Έλληνας υπουργός δήλωσε “αν επιθυμούν ας έρθουν, αν μπορούν να κολυμπήσουν” κι εμείς δηλώσαμε “αν θέλει ο Θεός, μια ημέρα μπορεί να συμβεί κι αυτό”» σημείωσε ο Ακάρ, αναφερόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν:
«To Aμντουλ Χαμιτ Χαν το στέλνουμε στη Γαλάζια Πατρίδα στη νέα μας πορεία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Το πλοίο μας Αμντουλ Χαμίτ Χαν, με την ευλογία του Θεού, το στέλνουμε 55 χιλιόμετρα νότια του Γκαζίπασα στο τεμάχιο Yörükler-1», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος προχώρησε όμως παράλληλα και σε προειδοποιήσεις:
«Το πλοίο μας όταν ολοκληρώσει τις γεωτρήσεις σε αυτήν την περιοχή δεν θα σταματήσει και θα κατευθυνθεί σε άλλα σημεία. Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μέχρι να βρουμε. Οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις που κάνουμε γίνονται στις δικές μας περιοχές κυριαρχίας. Για αυτό δεν χρειάζεται να πάρουμε την άδεια ή την έγκριση κανενός.
Ούτε οι κούκλες, ούτε αυτοί που κρατάνε τα νήματά τους δεν θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε στη Μεσόγειο. Πάντως κάποιοι που θα συναντήσουν στη Μεσόγειο το όνομα Αμπντούλ Χαμίτ Χαν ίσως θυμηθούν τον Ετέμ Πασά και τη μάχη του Δομοκού. Εκείνοι το κατάλαβαν.
Έστω να θυμηθούν τον εθνικό αγώνα μας που πέρασαν μολις 100 χρόνια. Τα δικαιώματά μας τα εξασφαλίσαμε με τις διεθνείς συμφωνίες. Και σε όσους προσπαθούν με δήθεν χάρτες και με δήθεν ιστορικά δικαιώματα, τους ξεκαθαρίζουμε πως αυτή η μπουκιά είναι αρκετά μεγάλη για να την καταπιουν. Δεν διστάσαμε να δώσουμε αγώνα όταν χρειάστηκε και δεν θα διστάσουμε να το ξανακάνουμε.»
- Πού βρίσκεται το γεωτρύπανο
Το γεωτρύπανο θα επιχειρήσει βορειοδυτικά της Κύπρου, σε περιοχή εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, 55 χλμ. από τις τουρκικές ακτές και θα συνοδεύεται από τρία βοηθητικά πλοία. Η Άγκυρα έχει δεσμεύει την περιοχή για γεωτρήσεις μέχρι τις 7 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τη Navtex, το γεωτρύπανο θα κινηθεί από σήμερα μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου στον κόλπο της Αττάλειας.
Προς το παρόν, κατά τις πρώτες ώρες μετά τον απόπλου, το Αμπντουλχαμίντ Χαν βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα με πλοία συνοδείας και μία φρεγάτα πλέει στην ευρύτερη περιοχή.
Είναι σίγουρο ότι το γεωτρύπανο αυτή τη φορά θα τρυπήσει βυθό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN.
- Οι κινήσεις της Αθήνας
Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις λόγω και των προκλητικών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, παραμένουν σε επαγρύπνηση, παρακολουθούν με στρατηγική ψυχραιμία όλες τις τουρκικές κινήσεις με όλα τα μέσα που διαθέτουν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται πως η Navtex είναι μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Όμως, στρατιωτικές πηγές σημειώνουν πως λαμβάνοντας υπόψιν τις κινήσεις της Άγκυρας του παρελθόντος, δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες ή τις επόμενες ημέρες να εκδώσει μία νεά Navtex για νέα σημεία ερευνών, σύμφωνα με ο ρεπορτάζ της Γεωργίας Γαραντζιώτη για το OPEN.
- Επίδειξη ισχυος από τον Ερντογάν
Σήμερα διεξήχθη μία φιέστα στη Μερσίνα. Ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη εκεί με ελικόπτερο, ανέβηκε στο γεωτρύπανο και συνομίλησε με τους παρευρισκομένους.
Επρόκειτο για μία νέα επίδειξη ισχύος από τον Ερντογάν. «Είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε τη Μεσόγειο» ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη για το OPEN.
Την εκδήλωση έδειξαν ζωντανά όλα τα τουρκικά κανάλια, διακόπτοντας το πρόγραμμά τους.
Στις δηλώσεις που έκανε ακούστηκαν πολλές αιχμές κατά της Ελλάδας. Έγιναν πολλές δηλώσεις αποφασιστικότητας και ετοιμότητας και η ρητορική παραμένει σε υψηλότατους τόνους.
Τις επόμενες κινήσεις Ερντογάν προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει η Αθήνα.
«Είναι σίγουρο ότι θα μπει στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη θα είναι η γεώτρηση που θα κάνει (…). Μεγάλες πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Λευκωσία, λένε στη Λευκωσία, και αυτό είναι μια πληροφορία που σας μεταφέρω, ότι δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει πραγματικά σοβαρή γεώτρηση» αναφέρει στο OPEN και τον Γιώργο Κρατημένο ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σταύρος Λυγερός.
«Άρα, περισσότερο, η κίνησή του θα έχει πολιτικό χαρακτήρα», τονίζει ο κ. Λυγερός.
«Δεν πιστεύω ότι θα διακινδύνευε να πάει σε υψηλού ρίσκου περιοχή με τον κίνδυνο αποτυχίας. Κατά την άποψή μου θα εξαντλήσει κάποιον χρόνο στην περιοχή της βόρειας Κύπρου για να κάνει όλες τις δοκιμές με επόμενο βήμα το τεμάχιο 6» εκτιμά από πλευράς του ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φένεκος.
Το κρίσιμο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι αναλυτές είναι εάν ο Τούρκος πρόεδρος θα δημιουργήσει μία νέα κρίση, ανάλογη με εκείνη του καλοκαιριού του 2020. Με δεδομένο ότι η Navtex διαρκεί μέχρι τις 7 Οκτψωβρίου κανείς δεν ξέρει αν η Άγκυρα θα κλιμακώνει βήμα βήμα…
Πληροφορίες από το OPEN και το Έθνος
Πηγή
1ki1 news - 1ki1news
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου