Παρά τις οργισμένες αντιδράσεις της Κίνας, το αεροσκάφος της Προέδρου της Αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι, προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέι. «Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν», είπε η Νάνσι Πελόζι. λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που την μετέφερε.
«Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν είναι μια ακόμη απόδειξη της απολίτιστης εκστρατείας των ιμπεριαλιστών και της νίκης του Κινεζικού ΚΚ» ανέφερε o Κινέζος πρόεδρος. «Συνεχίζουμε να κοιτάμε τον κόσμο, έχοντας τα μάτια μας ανοιχτά για να μην χάσουμε καμία πρόκληση από τους Αμερικανούς αντιδραστικούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σι Τζινπίνγκ.
«Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά. Κινεζικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι μαχητικά αεροσκάφη κατευθύνονται προς τα στενά της Ταϊβάν, χωρίς να ανακοινωθεί ούτε ο προορισμός τους, ούτε ο σκοπός τους. Δεκάδες πολίτες της Ταϊβάν, ορκισμένης εχθρού της Κίνας, είχαν περικυκλώσει το αεροδρόμιο, για να υποδεχθούν τη Νάνσι Πελόζι. Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της άφιξης Πελόζι, ξεκίνησαν να ηχούν οι σειρήνες στην κινεζική επαρχία Fujian, που βρίσκεται απέναντι από την Ταϊβάν.
Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώνεται, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών να προειδοποιεί με αντιδράσεις όχι μόνον στο διπλωματικό επίπεδο, αλλά ακόμα και με στρατιωτικά μέσα. «Πιστεύουμε ότι η αμερικανική ηγεσία έχει πλήρη επίγνωση του ξεκάθαρου και αποφασιστικού μηνύματος της Κίνας», τόνισε ο εκπρόσωπος Ζάο όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Ταχύτατη και επιθετική, με μαχητικά αεροπλάνα και στρατιωτικές ασκήσεις, είναι, μέχρι στιγμής, η απάντηση της Κίνας.
Ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση: «Στις 2 Αυγούστου, αγνοώντας την έντονη αντίθεση και τις σοβαρές ενστάσεις της Κίνας, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, επισκέφθηκε την περιοχή της Ταϊβάν της Κίνας. Αυτό αποτελεί σοβαρή παραβίαση της αρχής τής μίας Κίνας και των διατάξεων των τριών κοινών ανακοινώσεων Κίνας-ΗΠΑ.
Έχει σοβαρό αντίκτυπο στα πολιτικά θεμέλια των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και παραβιάζει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας. Υπονομεύει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και στέλνει ένα σοβαρά λανθασμένο μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για την ‘ανεξαρτησία της Ταϊβάν’. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά και καταδικάζει αυστηρά αυτή την ενέργεια και έχει προβεί σε έντονη διαμαρτυρία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο, η Ταϊβάν είναι αναφαίρετο τμήμα της κινεζικής επικράτειας και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα. Αυτό έχει αναγνωριστεί σαφώς από το ψήφισμα 2758 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών του 1971. Από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949, 181 χώρες έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, βάσει της αρχής τής μίας Κίνας. Η αρχή τής μίας Κίνας αποτελεί καθολική συναίνεση της διεθνούς κοινότητας και βασικό κανόνα στις διεθνείς σχέσεις.
Το 1979, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν σαφή δέσμευση στο Κοινό Ανακοινωθέν Κίνας-ΗΠΑ για την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας. Στο πλαίσιο αυτό, ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών θα διατηρήσει πολιτιστικές, εμπορικές και άλλες ανεπίσημες σχέσεις με το λαό της Ταϊβάν”.
Το Κογκρέσο, ως μέρος της αμερικανικής κυβέρνησης, είναι εγγενώς υποχρεωμένο να τηρεί αυστηρά την πολιτική τής μίας Κίνας της αμερικανικής κυβέρνησης και να απέχει από την πραγματοποίηση επίσημων ανταλλαγών με την περιοχή της Ταϊβάν της Κίνας. Η Κίνα είναι εξ αρχής αντίθετη στην επίσκεψη μελών του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ταϊβάν και η εκτελεστική εξουσία των ΗΠΑ έχει την ευθύνη να σταματήσει μια τέτοια επίσκεψη.
Δεδομένου ότι η πρόεδρος Πελόζι είναι η εν ενεργεία ηγέτης του αμερικανικού Κογκρέσου, η επίσκεψή της και οι δραστηριότητές της στην Ταϊβάν, με οποιαδήποτε μορφή και για οποιονδήποτε λόγο, αποτελούν μείζονα πολιτική πρόκληση για την αναβάθμιση των επίσημων ανταλλαγών των ΗΠΑ με την Ταϊβάν. Η Κίνα δεν το αποδέχεται απολύτως και ο κινεζικός λαός το απορρίπτει απολύτως.
Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι το πιο σημαντικό και το πιο ευαίσθητο ζήτημα στην καρδιά των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ. Τα Στενά της Ταϊβάν αντιμετωπίζουν έναν νέο γύρο εντάσεων και σοβαρών προκλήσεων και η βασική αιτία είναι οι επανειλημμένες κινήσεις των αρχών της Ταϊβάν και των Ηνωμένων Πολιτειών να αλλάξουν το status quo.
Οι αρχές της Ταϊβάν συνέχισαν να αναζητούν την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ατζέντα της ανεξαρτησίας τους. Αρνούνται να αναγνωρίσουν τη Συναίνεση του 1992, κάνουν τα πάντα για να προωθήσουν την ‘αποσυγκέντρωση’ και προωθούν τη ‘σταδιακή ανεξαρτησία’. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την Ταϊβάν για να περιορίσουν την Κίνα.
Διαστρεβλώνουν συνεχώς, συσκοτίζουν και υποβαθμίζουν την αρχή τής μίας Κίνας, εντείνουν τις επίσημες ανταλλαγές τους με την Ταϊβάν και ενθαρρύνουν τις αυτονομιστικές δραστηριότητες της “ανεξαρτησίας της Ταϊβάν”. Αυτές οι κινήσεις, όπως το παιχνίδι με τη φωτιά, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Όσοι παίζουν με τη φωτιά, θα χαθούν από αυτήν», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Το επίσημο πρόγραμμα και η στάση
Μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας πέταξαν κοντά στη νοητή γραμμή στο μέσον του στενού της Ταϊβάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Στην θαλάσσια περιοχή, που θεωρείται άτυπα ουδέτερη ζώνη, πλέουν από χθες πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού, ενώ προς την Ταϊβάν κατευθύνονται και πλοία του αμερικανικού στόλου. Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν δύο αεροναυτικές ασκήσεις στη Θάλασσας της Κίνας. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν, στην περιοχή πλέουν και δύο κινεζικά αεροπλανοφόρα το Liaoning και το Shandong και οι ταϊβανέζικες δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή.
Προηγουμένως ο Λευκός Οίκος, δεν επιβεβαίωνε, ούτε διέψευδε το ταξίδι, επισημαίνοντας πως η κυρία Πελόζι έχει δικαίωμα να αποφασίσει εάν θα επισκεφθεί την Ταϊβάν. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωνε πως δεν γνωρίζει τις προθέσεις της Πελόζι, τονίζοντας πως τυχόν πρωτοβουλία της να επισκεφθεί την Ταϊβάν θα είναι «προσωπική της απόφαση». Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόσθεσε πως η Ουάσιγκτον περιμένει από το Πεκίνο να αντιδράσει με υπευθυνότητα «και να μην προβεί σε ενέργειες που θα κλιμακώσουν την ένταση».
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας είχαν την προηγούμενη εβδομάδα τηλεφωνική επικοινωνία σε υψηλούς τόνους, κατά την οποία κυριάρχησαν οι διαφωνίες σχετικά με την Ταϊβάν, με τον Σι Τζινπίνγκ να δηλώνει στον Τζο Μπάιντεν «να μην παίζει με την φωτιά».
________
Αναρτήθηκε στην Efenpress, από τον Μιχάλη Τσολάκη
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου