Κινεζική οργή για τις επαφές Ταϊβάν – ΗΠΑ ΤΑΪΠΕΪ. Εμπορικές συνομιλίες θα εγκαινιάσει η Ουάσιγκτον με την Ταϊβάν, σε μία προσπάθεια να εμφανισθεί αλληλέγγυα προς το νησιωτικό έθνος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Λίγες ώρες αργότερα, το Πεκίνο προειδοποιούσε ότι θα λάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία προκειμένου να προστατεύσει την κινεζική εθνική κυριαρχία.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επέκρινε τις σχεδιαζόμενες συνομιλίες, εκτιμώντας ότι καλλιεργούν την ψευδαίσθηση πως η Ταϊβάν έχει αυτόνομη εξωτερική πολιτική, προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον να διακόψει τις προσπάθειες για de facto ανεξαρτητοποίηση της νήσου.

Μιλώντας χθες στο πρακτορείο Reuters, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ντάνιελ Κρίτενμπρικ, αρμόδιος για θέματα Ανατολικής Ασίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκτίμησε πως τα σχέδια του Πεκίνου για υπονόμευση της Ταϊβάν και η κινεζική εκστρατεία πίεσης θα συνεχισθούν χωρίς διακοπή. Ο Κρίτενμπρικ υπογράμμισε ωστόσο ότι η αμερικανική πολιτική στο θέμα της Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει, με την Ουάσιγκτον να συνεχίζει να στηρίζει την πολιτική της «ενιαίας Κίνας» και να αποκλείει την επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν. «Οι δηλώσεις και οι ενέργειες του Κ.Κ. Κίνας αποτελούν παράγοντα αποσταθεροποίησης. Υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος αστοχίας, που θα απειλούσε την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν», τόνισε ο Κρίτενμπρικ.


Γερμανική στροφή

Στο μεταξύ, την απαρχή διπλωματικής στροφής της Γερμανίας προς μια πιο αποφασιστική στάση απέναντι στην Κίνα χαιρέτισε χθες ο επιτετραμμένος της Ταϊβάν στο Βερολίνο, Σίε Ζι Ουέι. Ο Ταϊβανός διπλωμάτης, που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2016, εξέφρασε την ελπίδα το Βερολίνο και οι στρατηγικοί εταίροι του να προσκαλέσουν την Ταϊβάν να συμμετάσχει στις επερχόμενες αεροναυτικές ασκήσεις στον Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό και να οργανώσει περισσότερες διμερείς συναντήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο πρέσβης Σίε χαιρέτισε την υιοθέτηση «νέου δρόμου» από μέρους της Ευρώπης για τη διαχείριση της κρίσης στην Ταϊβάν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επίσκεψη της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Νίκολα Μπέερ στην Ταϊβάν τον Ιούλιο. Ο Σίε είπε ότι η Ταϊπέι θα καλωσόριζε επίσκεψη του προέδρου της γερμανικής Βουλής στην Ταϊβάν, για να παραδεχθεί ωστόσο ότι «ζητάει πολλά». Η γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι κανένας ανώτατος κρατικός ή κοινοβουλευτικός αξιωματούχος δεν θα επισκεφθεί την Ταϊβάν.

https://www.kathimerini.gr/


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου