“Ήρθε η ώρα να πολεμήσουμε μαζί και να την ξεδοντιάσουμε”: Η Κίνα τερματίζει τις επικοινωνίες με ΗΠΑ & αναβαθμίζει την στρατηγική σχέση με Ρωσία – Παίρνουν φωτιά τα ναυπηγεία

 

Η Κίνα ξεκινά να κόβει τις γέφυρες επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον καθώς ανακοίνωσε ότι σταματά τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου μεταξύ ανώτατων στρατιωτικών διοικητών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πεκίνου, η πρώτη λίστα περιλαμβάνει 8 μέτρα κατά των ΗΠΑ.

Ακυρώνονται:

  1. Οι συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων ορισμένου επιπέδου
  2. Οι συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών
  3. Ο μηχανισμός ναυτικής ασφάλειας Κίνας-ΗΠΑ
  4. Η συνεργασία με την Ουάσιγκτον για την πρόληψη του διασυνοριακού εγκλήματος
  5. Η συνεργασία κατά της διακίνησης ναρκωτικών
  6. Η συνεργασία στον επαναπατρισμό παράνομων μεταναστών.
  7. Οι διμερείς συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή.
  8. Η ποινική-δικαστική συνεργασία Κίνας-ΗΠΑ

Νωρίτερα, η Κίνα ανακοίνωσε κυρώσεις στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι και στα στενά μέλη της οικογένειάς της ως απάντηση στις «κακές» και «προκλητικές» ενέργειές της, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Θα ενισχυθεί η στρατηγική συνεργασία Κίνας-Ρωσίας

Παράλληλα, το Πεκίνο ανακοίνωσε σχέδια για ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία μετά το περιστατικό στην Ταϊβάν

Αυτό φάνηκε κατά την επίσκεψη του επικεφαλής του ρωσικού διπλωματικού τμήματος, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Καμπότζη για διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της ASEAN. Στην Πνομ Πενχ, ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι, ο οποίος σημείωσε την τήρηση της Ρωσίας στις αρχές της «Μίας Κίνας». Η ταύτιση απόψεων για το τι συμβαίνει θα αποτελέσει τη βάση για τη μελλοντική ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

“Το Πεκίνο είναι έτοιμο να ενισχύσει τη στρατηγική δέσμευση με τη Ρωσία, ώστε όλοι μαζί να υπερασπιστούμε αποτελεσματικότερα το διεθνές σύστημα στο οποίο τα Ηνωμένα Έθνη διαδραματίζουν βασικό ρόλο, καθώς και την τάξη που βασίζεται στους κανόνες του γενικά αποδεκτού διεθνούς δικαίου” είπε ο ΥΠΕΞ της Κίνας Γουάνγκ Γι.

Η Μόσχα αντέδρασε αρνητικά στην επίσκεψη του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, θεωρώντας την ως «περιττή πρόκληση». Σύμφωνα με Ρώσους διπλωμάτες, η Ουάσιγκτον επιδιώκει έτσι να αποσπάσει την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και την κατάσταση στην Ουκρανία.

“Για χάρη του στιγμιαίου κέρδους, για χάρη της στιγμιαίας συγκυρίας, για χάρη αυτών των περιβόητων δημοσίων σχέσεων, εσωτερικού και εξωτερικού, είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων της φήμης τους” τόνισε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στον αέρα του ραδιοφώνου Sputnik.

Ρωσικά ΜΜΕ: «Οι ΗΠΑ έδειξαν τα δόντια τους…» – Ήρθε η ώρα να τους τα βγάλουμε!

Η Ουάσιγκτον κατάφερε για άλλη μια φορά να αποδείξει σε όλο τον κόσμο ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει το καθεστώς του «παγκόσμιου ηγεμόνα» και είναι έτοιμη, εάν χρειαστεί, να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος. Η παρέμβαση των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις των κυρίαρχων κρατών θα συνεχιστεί και στο μέλλον – παρά τις όποιες διαμαρτυρίες τους αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ και προσθέτουν:

Στο ρωσοαμερικανικό μέτωπο συνέβησαν πράγματα που ήταν σίγουρα ασύγκριτα με τη μεγάλης κλίμακας προβοκάτσια που πραγματοποιήθηκε εναντίον της Κίνας. Με την υποστήριξη αεροπλανοφόρων και μαχητικών η Νάνσι Πελόζι επισκέφτηκε την Ταϊβάν.

Τελευταία κινεζική προειδοποίηση

Η επίσκεψη μιας υψηλόβαθμης κυρίας της Ουάσιγκτον στην επικράτεια της Ταϊβάν, η οποία δεν αναγνωρίζεται σχεδόν από κανέναν (συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών) ως «κυρίαρχο κράτος», έμοιαζε αρχικά με ένα χαστούκι στο Πεκίνο. Τα πράγματα όμως για την Κίνα εξελίχθηκαν ακόμη χειρότερα. Από την πρώτη στιγμή, η Πελόζι δήλωσε από την Ταϊπέι ότι «η Κίνα αποτελεί απειλή για την Ταϊβάν και την παγκόσμια δημοκρατία στο σύνολό της». Είναι φανερό ότι τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να “μείνουν στην άκρη”.

Και στη συνέχεια εξέφρασε την πρόθεσή της να συναντηθεί με τον τοπικό αρχηγό του μη αναγνωρισμένου «κράτους» το συντομότερο δυνατό. Και παρεμπιπτόντως, ο παππούς Τζο έχει ήδη ψελλίσει ότι πραγματικά «σέβεται» την απόφαση της γιαγιάς Νάνσυ να πάει στην Ταϊβάν. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αυτή η απερίσκεπτη πράξη παραλίγο να προκαλέσει μια πιο επικίνδυνη ένοπλη συμπλοκή

Το «σημείο χωρίς επιστροφή» στις σχέσεις της Ρωσίας με τη «συλλογική Δύση» δεν πέρασε στις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, αλλά το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Και αυτή η αντιπαράθεση, που έχει σχεδόν μετατραπεί σε ανοιχτό πόλεμο, θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη νίκη μας.

Η Ουκρανία, η Ταϊβάν, η Σερβία, η Μέση Ανατολή είναι απλώς διαφορετικά μέτωπα αυτού του πολέμου. Δεν ήταν τυχαίο που η Ν.Πελόζι υποδέχτηκε στην Ταϊπέι ένα πλήθος τρελών με κιτρινόμαυρες μάσκες. Και ο Πάβελ Κλίμκιν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της «ανεξάρτητης» χώρας, με μεγάλο πάθος, ζωγράφισε το «όραμά» του για το ταξίδι αυτής της κυρίας ως συνειδητή επίδειξη δύναμης από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν τα δόντια τους δύο φορές: εξάλειψαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα και πραγματοποίησαν επίσκεψη του προέδρου του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην Ταϊβάν. Αυτά τα δόντια φάνηκαν καλά στο Κρεμλίνο. Το μήνυμα είναι πολύ απλό: δεν φοβόμαστε κανέναν και θα καταστρέψουμε όλους όσους απειλούν την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών…

«Θα το κάνουμε! Γιατί μπορούμε και δεν θα θα υπάρχει αντίκτυπος γι αυτό!». Αργά ή γρήγορα θα προσπαθήσουν να σκοτώσουν όλους όσους θεωρούνται «απειλή».

Είναι καιρός για τη Μόσχα και το Πεκίνο να καταλάβουν επιτέλους ότι αυτό θα συμβεί αναπόφευκτα, εκτός εάν μετά την επόμενη «επίδειξη δοντιών» αυτά τα ίδια δόντια αραιωθούν αρκετά. Aκόμη και να ξεριζωθούν εντελώς.

Η Ρωσία και η Κίνα αναγκάζονται να μετατραπούν σε μεγάλες ναυτικές δυνάμεις

Οι Ρώσοι συνεχίζουν τονίζοντας την ανάγκη επικαιροποίησης του ναυτικού δόγματος τόσο για την Ρωσία όσο και για την Κίνα.

“Τα μεγάλα επιτεύγματα του κινεζικού στόλου του ναυάρχου Zheng He παρέμειναν για πολύ στην ιστορία της δυναστείας των Μινγκ. Ωστόσο, τον 21ο αιώνα, το Πεκίνο έπρεπε να επιταχύνει την κατασκευή πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων.

Το πλάτος του στενού της Ταϊβάν στο στενότερο σημείο του είναι 130 χιλιόμετρα. Για να ξεπεραστεί αυτή η μικρή απόσταση και να επιστρέψει το επαναστατημένο νησί που κυβερνάται από ένα φιλοδυτικό καθεστώς, απαιτείται αεροπορία και ισχυρό ναυτικό με πολυάριθμα αποβατικά πλοία και ναρκαλιευτικά για να καθαριστεί η υδάτινη περιοχή.

Επιπλέον υπάρχει και το στρατηγικά σημαντικό Στενό της Μάλακα, που συνδέει τον Ειρηνικό Ωκεανό με τον Ινδικό Ωκεανό, εάν αποκλειστεί από τα συνδυασμένα ναυτικά του αγγλοσαξονικού μπλοκ AUKUS, η Κίνα θα έχει πρόβλημα. Συνεπώς χρειάζεται έναν ακόμη πιο ισχυρό στόλων αεροπλανοφόρων, τον οποίο ναυπηγεί με αξιοζήλευτη επιμονή και ταχύτητα. Επιπλέον, η Κίνα έχει ακόμα πολλές εδαφικές διαμάχες με όλους τους γείτονές της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πορθμός της Μαλάκκα είναι μία στενή θαλάσσια έκταση, μήκους 805χμ μεταξύ της Μαλαισιανής χερσονήσου και του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας. Είναι ένα από τα πιο κομβικά σημεία του πλανήτη και η κύρια ακτοπλοϊκή δίοδος ανάμεσα στον Ινδικό και στον Ειρηνικό, συνδέοντας τις οικονομίες της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας με την Ινδία και το Πακιστάν.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η «μεγάλη χερσαία δύναμη» η Κίνα πρέπει να ναυπηγήσει και να διατηρήσει ένα τεράστιο εμπορικό και πολεμικό ναυτικό.

Επικαιροποιημένο Ναυτικό Δόγμα

Μια άλλη «μεγάλη ηπειρωτική δύναμη» η Ρωσία, παραδόξως, έχει παρόμοια προβλήματα. Έτσι, για παράδειγμα, θα ήταν ωραίο να πραγματοποιηθεί μια επιχείρηση απόβασης κοντά στην Οδησσό για να πάρει τον έλεγχο αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης. Έχουμε ακόμη και το δικό μας «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» στην Κριμαία , όπως ακριβώς έχει η Κίνα στα στενά της Ταϊβάν. Ωστόσο, δεν υπάρχει αποβατικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα, ικανός να εκτελέσει μια τέτοια επιχείρηση ενόψει των αντιπλοϊκών πυραύλων  Harpoon και Neptune.

Η Ρωσία έχει επίσης τη δική της “Μαλάκκα ” – τα νησιά Κουρίλες, που βρίσκονται σε σημαντική απόσταση από τις κύριες δυνάμεις της περιοχής, όπου αντικειμενικά κυριαρχούν οι αντίπαλοι, η Ιαπωνική Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας, που ονειρεύεται να πάρει τα “βόρεια εδάφη” και το ναυτικό των ΗΠΑ.

Επιπλέον, για την τροφοδοσία των οικισμών που βρίσκονται από το Μούρμανσκ στο Στενό του Βερίγγειου, χρησιμοποιούνται θαλάσσιες μεταφορές. Είναι αδύνατο να εφοδιαστούν τα νησιά της Άπω Ανατολής η Σαχαλίνη και οι Κουρίλες με οποιοδήποτε άλλο μέσο εκτός από τη θαλάσσια μεταφορά. Αξίζει επίσης να αναφερθεί η περιοχή του Καλίνινγκραντ, η οποία, μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων, έχει μετατραπεί de facto σε «νησί». Η ζωή και οικονομία του θύλακα συνδέονται με το θαλάσσιο εμπόριο με τις πιο σημαντικές πόλεις της Ρωσίας, Αγία Πετρούπολη, Ust-Luga, Rostov-on-Don, Novorossiysk, Vladivostok και άλλες.

Ακόμη και οι βαθιές χερσαίες πόλεις Zelenodolsk, Nizhny Novgorod και Komsomolsk-on-Amur συνδέονται στενά με τη θάλασσα, καθώς εκεί έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται πλοία και υποβρύχια. Μέσω θαλάσσιων λιμένων εξάγονται ρωσικά σιτηρά, άνθρακας, άλλοι φυσικοί πόροι, προϊόντα μεταλλουργίας και διύλισης πετρελαίου κ.λπ. Επίσης, προϊόντα από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας διέρχονται από τα λιμάνια μας. Οι εισαγωγές από την Κίνα και άλλες χώρες επιστρέφουν σε εμπορευματοκιβώτια δια θαλάσσης στη Ρωσία.

Ξεχωριστά, αξίζει να σημειωθεί ο αυξημένος ρόλος του θαλάσσιου εμπορίου στο θέμα των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου. Μετά την επιβολή εμπάργκο στην αγορά του από τις χώρες της συλλογικής Δύσης, ήταν απαραίτητο να αναζητηθούν επειγόντως πωλήσεις στη Νοτιοανατολική Ασία. Η Ινδία έχει γίνει ο μεγαλύτερος εναλλακτικός αγοραστής εγχώριων προϊόντων πετρελαίου, ο οποίος παίρνει το ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν κύριοι αγωγοί προς την Ινδία και δεν αναμένονται, αυτές οι εξαγωγικές ροές γίνονται επίσης δια θαλάσσης.

Αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα στην αγορά φυσικού αερίου. Η Ευρώπη σκοπεύει να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ρωσικού μπλε καυσίμου. Η μόνη λογική εναλλακτική είναι η κατασκευή νέων μονάδων υγροποίησης αερίου και η αποστολή του στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας δια θαλάσσης με δεξαμενόπλοια LNG. Αλλά η εξαγωγή πετρελαίου και LNG απαιτεί κατάλληλο στόλο δεξαμενόπλοιων.

Με άλλα λόγια, η Ρωσία δεν είναι καταρχήν «χερσαία δύναμη» και η σημασία του θαλάσσιου εμπορίου για εμάς θα αυξάνεται συνεχώς. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας χρειάζεται το δικό της ισχυρό ναυτικό ικανό να προστατεύει τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στους ωκεανούς. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα που έχει η Κίνα.

Αυτή είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα που καταγράφηκε πρόσφατα προσωπικά από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο επικαιροποιημένο Ναυτικό Δόγμα” καταλήγουν οι Ρώσοι.

Σε τροχιά αναμέτρησης…

https://warnews247.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου