|
Τ’ “αστέρια” της 343 Μοίρας και οι “Αλεπούδες” της 340 είναι οι ιπτάμενοι που καθημερινά πετούν με τα μαχητικά 5ης γενιάς, ενώ τις επόμενες ημέρες στ’ αεροπορικά σενάρια θα μπουν κι άλλες πολεμικές μοίρες με F-16 κι όχι μόνο. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ/ ΓΕΑ |
Αυτή τη στιγμή στην αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι των Χανίων, στην 115 Πτέρυγα Μάχης, βρίσκεται κυριολεκτικά η αιχμή του δόρατος των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων της Ευρώπης.
Τα F-15Ε που σταθμεύουν στην βάση του Lakenheath στη Μεγάλη Βρετανία αποτελούν, όπως είναι γνωστό, τ΄ αεροσκάφη που σχηματίζουν την πρώτη γραμμή κρούσης σε οποιαδήποτε κρίση προκύψει στο θέατρο επιχειρήσεων, Βόρειας Ευρώπης, Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής.
Αυτά είναι τα πρώτα που τέθηκαν σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Φυσικά, τα F-15E αποτελούν γνώριμους «ενοίκους» στην αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι Χανίων, μιας και δεν είναι λίγες οι κοινές εκπαιδεύσεις με τα «μπλε φτερά».
Ταυτόχρονα, όμως, για πρώτη φορά πλαισιώνονται από τα F-35 τα οποία συγκροτούν την πρώτη επιχειρησιακή Αμερικανική μοίρα 5ης γενιάς, που σταθμεύει στην ίδια βάση στη Μεγάλη Βρετανία.
Και εδώ υπάρχουν τρεις «πρωτιές»:
- Η άσκηση «Οργή του Ποσειδώνα» αποτελεί την πρώτη κύρια εκπαιδευτική δραστηριότητα των Αμερικανικών stealth αεροσκαφών που βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό έδαφος.
- Είναι τα μαχητικά της πρώτης «αόρατης» Αμερικανικής μοίρας που ιδρύθηκε επί Ευρωπαϊκού εδάφους, μόλις λίγους μήνες.
- Είναι τέλος, η πρώτη φορά που F-35 θα βάλλουν με τους πυραύλους τους επί Ευρωπαϊκού εδάφους κατά τη διάρκεια της Ελληνοαμερικανικής άσκησης. Οι βολές θα γίνουν στο πεδίο βολής Καράβια, ανατολικά της Πελοποννήσου.
Αμυντική διπλωματία εν δράσει
Δηλαδή, την ώρα που ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, τάσσεται κατά της στήριξης του προέδρου Τζο Μπάιντεν στα τουρκικά F-16, οι ΗΠΑ έχουν στείλει επί Ελληνικού εδάφους και FIR Αθηνών, αεροσκάφη του «κουτιού», που πρόσφατα παραδόθηκαν για επιχειρησιακή χρήση.
Επί της ουσίας, πρόκειται για μια δύναμη κρούσης αποτελούμενη από αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενιάς, με τα F-35 να αποτελούν την προωθημένη δύναμη, η οποία είναι «αόρατη» στον αντίπαλο, διανέμει τις πληροφορίες στις υπόλοιπες δυνάμεις, από αεροσκάφη μέχρι και αντιαεροπορικές συστοιχίες οι οποίες στην άσκηση Poseidon Rage 2022 θα διαδραματίσουν έναν ξεχωριστό ρόλο. Σε στενή συνεργασία, κυρίως με την ραχοκοκαλιά του εναέριου στόλου των Ελληνικών F-16 κι όχι μόνο.
Η συνεργασία της HAF με την USAFE στην παρούσα φάση είναι προφανές πως περνά σε άλλο επίπεδο καθώς τα σενάρια μάχης που ξεκίνησαν να υλοποιούνται, τάσσουν τα Ελληνικά φτερά με τα καλύτερα asset που υπάρχουν ώστε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να εισχωρήσει σε ακόμη πιο σύνθετα και σύγχρονα σενάρια εναέριας μάχης.
Και όλα αυτά εντοπίζονται σε μια περιοχή, κατά κύριο λόγο νότια της Κρήτης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο έπειτα και από την εκδήλωση των πρόσφατων προκλήσεων με τους επικίνδυνους χάρτες Μπαχτσελί, οι οποίοι έχουν φέρει ακόμα και το προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση μιας και αυτές οι αναθεωρητικές εικόνες ενισχύουν διπλωματικά την Ελλάδα.
Το «πονεμένο» link 16
Για τους Έλληνες αεροπόρους βέβαια είναι η ευκαιρία να γνωρίσουν τις δυνατότητες του F-35 και να πάρουν μια δυνατή πρόγευση του τι πρόκειται να ακολουθήσει στο μέλλον, όταν τα 20+20 stealth αεροσκάφη προστεθούν στον στόλο της πολεμικής αεροπορίας.
Και αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά άσκηση που η αεροπορία συνεργάζεται με τα F-35. Η πρώτη ήταν το 2019 με τα Ιταλικά μαχητικά 5ης γενιάς στον Ελληνικό «Ηνίοχο».
Η δεύτερη ήταν πέρσι τον Οκτώβριο όταν η 336 με τα F-16 Block 52 Adv έκανε hi score καταρρίψεων, χάρις στα στοιχεία που έπαιρνε μέσω link 16 από τα Ισραηλινά F-35I στην άσκηση Blue Flag στην έρημο του Νεγκέβ. Τώρα η «Οργή του Ποσειδώνα» τρίτωσε τα τετ α τετ με την 5η γενιά, με τις «αστραπές» της USAFE να ξεδιπλώνουν τις ικανότητες τους, δίπλα στα «γεράκια» του Αιγαίου.
Πάντως το μοντέλο των δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων είναι αυτό που προβάρεται για το μέλλον.
Η ανταλλαγή δεδομένων είναι το πρότυπο πάνω στο οποίο βασίζεται η «νέα Πολεμική Αεροπορία», με τα F-16 Viper, τα Rafale F3R και τα F-35 στο μέλλον, μιας και το link 16 παρά το γεγονός πως πολλά χρόνια ακούγεται στα briefing των μοιρών και σε υψηλότερα κλιμάκια, κατά γενική ομολογία έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά να φτάσει στην Ελλάδα.
https://hellasjournal.com
Πηγή
Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου