Του Ευάγγελου Ρήγου
Προέδρου ΙΗΑ*
Ξόδεψα στην ναυτιλία μισό αιώνα από την ζωή μου υπηρετώντας την μέσα από την θάλασσα καί από την στεριά. Οπότε την παγκόσμια γεωστρατηγική κατάσταση την βλέπω κάτω από το πρίσμα της εμπειρίας ενός ναυτικού.
Οι Πόλεμοι
Τους τελευταίους 2 αιώνες όλοι σχεδόν οι πόλεμοι έγιναν για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της υφηλίου. Στις αρχές του 20ου αιώνα όποια δύναμη είχε υπεροχή στην θάλασσα ήταν και κοσμοκράτισσα (υπερδύναμη). Και φυσικά βασίζονταν στον πολεμικό της στόλο.
Στην αρχή όμως του 20ου αιώνα, τα πλοία της εποχής κινούντο με ατμομηχανές με πρώτη ύλη το κάρβουνο το οποίο είχε τεράστια μειονεκτήματα. Πρώτον, οι ταχύτητες των πλοίων ήταν χαμηλές και με το ζόρι έπλεαν με 10 μίλια την ώρα, και δεύτερον, κάθε τόσο έπρεπε να σταματήσουν σε κάποιο λιμάνι για ανεφοδιασμό. Σήμερα, με την χρήση των μηχανών diesel, ακούω για ταχύτητες 30 και 40 μιλίων την ώρα και τα πλοία μπορούν να ταξιδέψουν από την μια άκρη του κόσμου στην άλλη δίχως να σταματήσουν για ανεφοδιασμό. Οπότε η ανάγκη για την πρώτη ύλη κίνησης των πλοίων, το πετρέλαιο, ήταν τεράστια.
Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος
Έτσι ξεκίνησε μια ‘κούρσα δρόμου’ των υπερδυνάμεων προς τις πλουτοπαραγωγικές χώρες πετρελαίου της Μέσης Ανατολής. Πολύ γρήγορα η κούρσα αυτή κατέληξε στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο μεταξύ της Γερμανίας και των συμμάχων. Η Γερμανία έχοντας το πλεονέκτημα της συμμαχίας της με την Τουρκία η οποία της άνοιξε το δρόμο προς τις πλουτοπαραγωγικές χώρες παραγωγής πετρελαίου, εκπαίδευε τον στρατό της Τουρκίας και βασικά τους υπαγόρευε πώς να χειριστούν τους μη Τούρκους. Το 1914 η Γερμανία υπέδειξε στην Τουρκία πώς να ‘αδειάσουν’ την Ιωνία από τους χριστιανούς και αργότερα τους υπέδειξαν πώς να τους εξαφανίσουν μέσω της γνωστής κατόπιν γενοκτονίας των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων.
Η πανουργία των Γερμανών σε συνδυασμό με την βαρβαρότητα των Τούρκων δημιούργησε την ανθρωπιστική καταστροφή της Ανατολής με περίπου 4 εκατομμύρια θύματα. Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος τελείωσε χωρίς καμία από τις υπερδυνάμεις να φτάσει στον τελικό προορισμό που ήταν οι χώρες παραγωγής πετρελαίου.
Μικρασιατική Καταστροφή
Με το δόλωμα να δώσουν στην Ελλάδα την Ιωνία, οι σύμμαχοι χρησιμοποίησαν την Ελλάδα, τον «χρήσιμο ηλίθιο» τότε, να πάει στην Σμύρνη το 1919, και μόλις ο Μουστάφα Κεμάλ τους έδωσε τις πλουτοπαραγωγικές περιοχές πετρελαίου, κήρυξαν ουδετερότητα το 1922 με την γνωστή ανθρωπιστική καταστροφή που δημιούργησαν. Ήταν η εποχή που ο George Horton είπε «ντρέπομαι που ανήκω στο ανθρώπινο είδος».
Όμως το πλέον τραγικό της υπόθεσης είναι ότι εκπαίδευσαν το θύμα (τους Έλληνες), μέσω προπαγάνδας, να αυτομαστιγώνεται και να ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα της μικρασιατικής καταστροφής ήταν ο διχασμός των Ελλήνων και όχι η ικανοποίηση των συμφερόντων των μεγάλων γνωστών δυνάμεων. Μέχρι και σήμερα πολλοί Έλληνες διαπληκτίζονται για το αν έφταιγε ο Βενιζέλος ή ο Βασιλιάς δίνοντας, άθελά τους, συγχωροχάρτι στις μεγάλες δυνάμεις που μας χρησιμοποίησαν για να φτάσουν στην Μέση Ανατολή και να εκμεταλλευτούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές.
EAST MED
Και φτάνουμε στο σήμερα. Κατά τον καθηγητή Φώσκολο και άλλους, ο East Med θα είναι η ευλογία που θα σώσει την Ελλάδα και θα κάνει ανεξάρτητη την Ευρώπη. Προφανώς έχει δίκιο, αλλά συγχρόνως τίθεται το ερώτημα: Ο East Med θα είναι ευχή ή μήπως κατάρα για την Ελλάδα; Όπου υπήρξε πηγή ενέργειας δεν είδαμε τίποτα άλλο από πολέμους και καταστροφή. Και βλέπουμε την Τουρκία σήμερα, με όλο το θράσος που την διέπει, δέκα πιθήκων όπως λένε, να ισχυρίζεται ότι το μισό Αιγαίο είναι δικό της και ότι η Ψέριμος είναι Τουρκική. Είναι πράγματι το πρόβλημα το ‘κατσικονήσι‘ όπως το λένε, ή μήπως ο αγωγός EAST MED. Αλλά όπως έλεγαν και οι παππούδες μας “Ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη”.
Κάθε Έλληνας θα πρέπει να ανάψει μια λαμπάδα στον Ερντογάν διότι από την μια καταστρέφει την χώρα του και από την άλλη βοηθάει την Ελλάδα να γίνει μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη.
Το συμπέρασμα είναι ότι είτε το θέλουμε είτε όχι, είμαστε πλέον μέσα στο χορό του EAST MED και πρέπει να χορέψουμε δίνοντας σημασία σε δύο παράγοντες: Στην ενίσχυση της πολεμικής μας ισχύος και στην ενίσχυση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.
Το international Hellenic Association (IHA) θα προσπαθήσει να βοηθήσει και στους δύο ανωτέρω παράγοντες δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλους οργανισμούς εντός και εκτός Ελλάδος. H αρχή έχει γίνει. Μέχρι σήμερα το ΙΗΑ διέθεσε $50,000 για την φύλαξη των συνόρων του Έβρου και $20,000 για την ενίσχυση των ακριτικών νησιών. Και φυσικά, η προσπάθεια συνεχίζεται.
(*) Ευάγγελος Ρήγος, Πλοίαρχος Α’ Τάξεως E.N., Πρόεδρος ΙΗΑ
____________________________________________________
INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου