ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
Με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών να παραμένει πρώτη στην ατζέντα του τουρκικού Επιτελείου, τα βλέμματα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής άμυνας συνεχίζουν να είναι στραμμένα στην επόμενη πρόκληση που πιθανά να επιχειρήσει η Άγκυρα στο πεδίο.
- Μπορεί ως σήμερα η ρητορική της Τουρκίας με τις πράξεις στο πεδίο να μη συμβαδίζουν, όμως από την στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε στο ακροατήριο των στρατιωτικών κατά την τελική φάση της άσκησης Efes, αυτοί θα πρέπει να υπηρετήσουν και να υποστηρίξουν αυτά που άκουσαν από τον Τούρκο πρόεδρο. Και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που εντείνεται η πλήρης εγρήγορση των δυνάμεων ασφαλείας, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας καθώς όλα όσα ακούστηκαν δια στόματος Ερντογάν δεν ήταν τίποτα άλλο εκτός από απειλές κατά της Ελλάδας.
Και όσο η ρητορική, που μετέτρεψαν οι Τούρκοι Αξιωματούχοι σε ευθείες απειλές, συνεχίζεται τόσο το επίπεδο της αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας στον Έβρο και κυρίως στα νησιά του Αν. Αιγαίου θ’ ανεβαίνει.
Οι Τούρκοι πάντως εφαρμόζουν και κάτι ακόμα που το έχουν επαναλάβει πολλές φορές στο παρελθόν. Ποντάρουν ιδιαίτερα στην κόπωση του προσωπικού και παράλληλα ελπίζουν στην φθορά του υλικού, όποιο κι αν είναι αυτό. Είτε πολεμικό πλοίο, είτε σκάφος του Λιμενικού Σώματος ή των Καταδρομών ή ακόμη και στην φθορά- συντήρηση των μαχητικών αεροσκαφών.
Το βέβαιο πάντως είναι πως και εναλλαγές γίνονται στα πλωτά μέσα που βρίσκονται στην οριογραμμή ώστε να συντηρούνται όπως πρέπει και τα μαχητικά αεροσκάφη έχουν όλα εκείνα τ’ αναλώσιμα που χρειάζονται πίσω στις πολεμικές μοίρες ώστε να μην σταματούν να πετούν.
Οι εντολές…
Πάντως οι εντολές από το Ελληνικό Επιτελείο προς τους φρουρούς- ακρίτες σε όλο το μήκος των συνόρων με την Τουρκία είναι τρεις. Άμεση ενημέρωση για οτιδήποτε αντιληφθούν, αυξημένη επιτήρηση, ισχυρή αποτροπή.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι ακρίτες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων ασφαλείας βρίσκονται στην οριογραμμή των συνόρων, κάνουν εμφανή την παρουσία τους και αποτρέπουν οτιδήποτε απαιτείται. Και επειδή οι Τούρκοι σηκώνουν ιδιαίτερα το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, εκείνο που κρατά σε ιδιαίτερη εγρήγορση τις Ελληνικές αρχές είναι η αντιμετώπιση περιστατικών που δεν αποκλείεται να εξελιχθούν σε επεισόδιο.
- Το πρώτο μπορεί να είναι το τυχαίο περιστατικό που αναλόγως των διεκδικήσεων που προβάλει η Τουρκία, δεν αποκλείεται να εξελιχθεί και να «θερμάνει» το κλίμα στο πεδίο. Το παρελθόν των Ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι γεμάτο από τέτοια «διδάγματα» στις Ένοπλες Δυνάμεις που πολλές φορές εμπλέκονται σε διαφόρων τύπου περιστατικά.
Τα «τυχαία» μπορεί να είναι πολλά… Από μια βάρκα με παράνομους μετανάστες που κινούνται στο όριο των Ελληνικών χωρικών υδάτων και συνοδεύονται- όπως πολλές φορές έχει συμβεί- από τουρκική ακταιωρό, μέχρι κι ένα ατύχημα ναυτικό ή αεροπορικό.
Και επειδή το Αν. Αιγαίο, τα νησιά και οι νησίδες κατά την Τουρκία είναι γεμάτο από αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες, ουδείς μπορεί να υπολογίσει τον τρόπο με τον οποίο θα θελήσει να χειριστεί οτιδήποτε τέτοιο η γειτονική χώρα, ιδίως όταν η ίδια γνωρίζει πολύ καλά ποιος είναι αυτός που έχει το δικαίωμα της αναγγελίας για περιστατικά έρευνας- διάσωσης.
Στον θέμα της αποστρατιωτικοποίησης ένα από τα σενάρια που εξετάζεται σοβαρά είναι η Τουρκία να το τραβήξει στα άκρα και να επιχειρήσει την παρεμπόδιση μιας στρατιωτικής φρουράς να φτάσει στον προορισμό της στο Αν. Αιγαίο.
Ο Χουλουσί Ακάρ έχει δώσει τον «ρυθμό» ακόμη και για ακραίες προκλήσεις καθώς οι τελευταίες του τοποθετήσεις μιλούν για ένα «τζίνι» που βρήκε από το μπουκάλι (σ.σ. εννοώντας την Τουρκία) και πως το μέγεθος που έχει πλέον δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να εφαρμόσει τα σχέδιά της…
https://hellasjournal.com/
Πηγή
Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου