ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
Από το 1974 και εντεύθεν, οι εκάστοτε κυπριακές κυβερνήσεις επιμένουν σε μία τρεμαλέα πολιτική: «Αφού αντιμετωπίζουμε τουρκική κατοχή του 37% του ευρωπαϊκού κυπριακού εδάφους, δεν… χρειάζεται να ανοίξουμε και δεύτερο μέτωπο με την Αγγλία». Αυτή η γελοία και ψοφοδεής αντίληψη δεν σχετίζεται με τον τουρισμό, τις εμπορικές, πολιτικές και άλλες σχέσεις κ.λπ. με την Αγγλία.
Συναρτάται ευθέως προς μία πολιτική, η οποία εμπεδώθηκε, σφηνώθηκε κυριολεκτικά στα μυαλά και εκφράζεται ασύδοτα και προκλητικά από τη λεγόμενη πολιτική, κομματική, επιχειρηματική, εμπορική «ελίτ», υπό την αηδή μορφή μιας αφόρητης, πλέον, αγγλολαγνείας, μιας ανεκδιήγητης αγγλολατρείας και ενός ασυγκράτητου αγγλολιγουρισμού.
Οτιδήποτε προέρχεται, γίνεται, εξαγγέλλεται, από την Αγγλία θεωρείται περίπου θέσφατο, ευαγγέλιο και είναι η κορύφωση της επιστημονικής, ακαδημαϊκής, τεχνικής και άλλης τελειότητας. Αρκετές οικογένειες θεωρούν μεγάλη τιμή ο γιος ή η θυγατέρα τους να σπουδάσουν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα της πάλαι ποτέ «Μεγάλης Βρετανίας» (δηλ. της συρρικνωθείσας Αγγλίας).
Μετά από δύο ή και τρία χρόνια σπουδών, αυτοί οι αγγλοπεφωτισμένοι, αδυνατούν, οι δυστυχείς, να εκφραστούν προφορικά ή, κυρίως, γραπτά, στα Ελληνικά! Μιλούν μεταξύ τους στα Αγγλικά ως εξαγγλισθέντες Αβορίγινες και… εκπολιτισθέντες Μάου-Μάου ιθαγενείς.
Απαξιώνουν να μιλήσουν τη μητρική γλώσσα τους, την Ελληνική, επειδή αγνοούν, οι ημιμαθείς και ανελλήνιστοι, ότι η Αγγλική έχει δανειστεί δεκάδες χιλιάδες λέξεις από την Ελληνική.
Ενδεικτική αυτής της ανίατης, δυσώδους αγγλολατρείας και αγγλοδουλείας είναι η εξαγγελθείσα στις 9/5/2022 συμφωνία μεταξύ της Αγγλίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάπτυξη τμήματος των κατεχόμενων, από τους Εγγλέζους, Βάσεων.
Έμπλεος χαράς και ευφροσύνης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε «μια πραγματικά ιστορική Συμφωνία για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους κατοίκους και ιδιοκτήτες γης και περιουσιών εντός των ορίων των Βάσεων», αλλά και σε «μιαν απτή απόδειξη των εξαίρετων σχέσεων Κύπρου - Ηνωμένου Βασιλείου».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ακόμα πως «για πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας (η συμφωνία αποτελεί) τη μεγαλύτερη αλλαγή χρήσης γης, καθώς το 80% του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων, εκτάσεως περίπου 200 τ. χλμ. από σύνολο 255, αλλάζουν καθεστώς και εντάσσονται σε πολεοδομικές ζώνες, επ’ ωφελεία 4 Δήμων και 23 Κοινοτήτων που εμπίπτουν είτε μερικώς είτε στην ολότητά τους εντός των περιοχών των Βάσεων».
Αλληλούια! Παρακαλώ σκεφτείτε την τραγική εικόνα, για την οποία ο Πρόεδρος μιας ευρωπαϊκής χώρας πανηγυρίζει: Μια ομάδα ένοπλων κλεφτών εισβάλλουν στο σπίτι σας. Αρπάζουν τα πάντα, αλλά σας αφήνουν μια μικρή κουζίνα και δύο υπνοδωμάτια. Διαμαρτύρεστε, φωνάζετε, αλλά σας επιβάλλουν ένα στυγνό καθεστώς διοίκησης και αν σας αρέσει. Επαναστατείτε και σας σκοτώνουν. Παίρνετε τα όπλα και σας απαγχονίζουν!
Περνούν τα χρόνια και… όλως περιέργως, την ημέρα που η διεθνώς τιμημένη και καταξιωμένη μουσική-χορευτική Διάσταση αποσύρεται από τα καραγκιοζιλίκια για τα 70χρονα της δολοφόνου του Παλληκαρίδη και άλλων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, γίνεται τελετή… επιστροφής (!!) 200 τ. χλμ. από την εκ 255 τ. χλμ. έκταση των λεγόμενων «Κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων».
Πανηγυρίζουν οι αγγλόδουλοι και αγγλολάγνοι ιθαγενείς και ευχαριστούν την Her Majesty για την… φιλάνθρωπη χειρονομία της. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση Αναστασιάδη ευχαρίστησε τους Εγγλέζους κλέφτες και κατακτητές, επειδή μας… επιστρέφουν 200 τ. χλμ. δική μας γης, ηλικίας 4000 χρόνων!
Ο Ν. Αναστασιάδης δεν είχε καν τον πολιτικό ανδρισμό να υποδείξει στους Εγγλέζους ότι είναι αδιανόητο και ανεπίτρεπτο, σε κράτος-μέλος της ΕΕ, ένα ξένο κράτος, μη μέλος της Ένωσης, να διατηρεί δήθεν «κυρίαρχες Βάσεις». Αλλά γιατί να το απαιτήσει;
>Το 1988, σε διάστημα 9 μηνών εκλέγεται Πρόεδρος της Κύπρου, ο Γ. Βασιλείου. Ποιος προανήγγειλε την εκλογή του ένα μήνα πριν από τις κάλπες; Ο Economist!
>Το 2007 ο μ. Τάσσος θέτει μεθοδικά θέμα κατάργησης των Βάσεων.
>Το 2008 εκλέγεται Πρόεδρος ο μ. Δ. Χριστόφιας. Ποια πρωτεύουσα επισκέφθηκε μετά την εκλογή του; Το Λονδίνο.
>Το πρωί της 20/3/2022, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου, ανακηρύσσεται, δι’ ανατάσεως της χειρός, ως ο υποψήφιος του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μεταβαίνει, πού; Στο Λονδίνο, δήθεν για επαφές.
Το 1878 η Κύπρος πέρασε από τους Οθωμανούς στους Εγγλέζους ως βρετανικό προτεκτοράτο. Στις 25/10/1914 ανακηρύχθηκε ως κτήση της Αγγλίας και από το 1925 μέχρι το 1960 ως αποικία του Στέμματος. Τα Οκτωβριανά του 1931 ήταν η πρώτη εξέγερση των καταπιεσμένων και εξαπατηθέντων Ελλήνων κατά των Εγγλέζων.
Το αίμα του 17χρονου Ονούφριου Κληρίδη έβαψε και άνοιξε τον δρόμο για τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955-59. Μια δράκα 18ρηδων και 20ρηδων εξευτέλισε μιαν ολόκληρη αυτοκρατορία, η οποία ποτέ δεν χώνεψε ότι εκτέθηκε διεθνώς ως κράτος βαρβαρότητας.
Μη νομίσει κανείς ότι η ακολουθούμενη σήμερα γλοιώδης και δουλόφρων πολιτική του «καλού παιδιού» είναι ίδιον Κυπρίων πολιτικών. Τρεις μέρες μετά τα Οκτωβριανά, στις 25/10/1931, ο Ελ. Βενιζέλος ανακάλεσε στην Αθήνα τον Έλληνα πρόξενο στη Λευκωσία, Αλέξη Κύρου. Σε μνημόνιο που συνέταξε και απέστειλε στον Άγγλο πρέσβη στην Αθήνα, για να κατευνάσει τον θυμό του, ο Βενιζέλος έγραψε:
«Είμαι περισσότερον αγανακτισμένος κατά της ανοήτου πολιτείας των πολιτευομένων της Κύπρου, διότι αύτη δεν μου επιτρέπει ουδέ να διανοηθώ να ζητήσω σήμερον την Κύπρον αφ’ ου πρέπει να παρέλθουν έτη πολλά διά να λησμονηθούν αι τελευταίαι ταραχαί και να μη παρασχεθή η εντύπωσις ότι η Αγγλία υπέκυψε εις την επαναστατικήν πίεσιν των Κυπρίων»...
«Ανόητοι» οι πολιτευόμενοι στην Κύπρο. «Ταραξίαι», «ταραχοποιοί», άρα, να μην «παρασχεθή η εντύπωσις ότι η Αγγλία υπέκυψε εις την επαναστατικήν πίεσιν των Κυπρίων».
Αδιανόητον, ανεπίτρεπτον, εξοργιστικόν, οι υπόδουλοι στους Εγγλέζους, Έλληνες Κύπριοι να επαναστατήσουν. Η οποιαδήποτε διατάραξη των σχέσεων με την «Μεγάλην Βρετανίαν» εθεωρείτο, από τον ρεαλιστή Βενιζέλον, «ολεθρία». Τα σχόλια, ελεύθερα.
*Πρώην Αρχισυντάκτης-Διευθυντής, Αρθρογράφος-αναλυτής στην κυπριακή εφημερίδα “Η Σημερινή”. ΜΑ στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας- Πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Δημοσιογραφίας της Lille – Universite Catholique de Lille – France
Efenpress/ Σοφία Παπανικολάου
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου