Η Ουκρανία βρίθει από τα πειστήρια των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου, αλλά όσο και να επιθυμούν το αντίθετο οι Ουκρανοί και μερικοί Ρώσοι, κανείς – και λιγότερο από όλους ο Βλαντιμίρ Πούτιν (Vladimir Putin) – δεν είναι πιθανόν να περάσει ούτε μία ημέρα στη φυλακή για τα εγκλήματα αυτά, γράφει το βρετανικό περιοδικό Economist.
Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι οι θηριωδίες διερευνώνται. Η δημόσια άσκηση δίωξης στα ρωσικά στρατεύματα θα χρησιμεύσει ως προειδοποίηση που μπορεί να αποτρέψει τον επόμενο γύρο βίας. Το δημοσίευμα περιγράφει περιστατικά φονικών επιθέσεων με θύματα αμάχους, που σημειώθηκαν πέριξ του Κιέβου και στην Bucha, ενώ επισημαίνει σχετικές αναφορές του Human Rights Watch.
Πειστήρια σαν κι αυτά δικαίως έχουν προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή, σημειώνει. Ο Ουκρανός Πρόεδρος και ο Πολωνός Πρωθυπουργός κατηγόρησαν τη Ρωσία για γενοκτονία. Ο Joe Biden χαρακτήρισε τις φρικαλεότητες στην Bucha έγκλημα πολέμου. Και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε τη διερεύνηση των θανάτων.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι διενεργούντες την έρευνα είναι πιθανόν να καταλήξουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να διωχθούν, ακόμη και εάν δεν έχουν σκοτώσει σε τέτοια συστηματική κλίμακα, ώστε να έχουν διαπράξει γενοκτονία. Οι Συμβάσεις της Γενεύης, τις οποίες έχει υπογράψει η Ρωσία, θεωρούν έκνομα τα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων: της σκόπιμης θανάτωσης, της πρόκλησης μεγάλων δεινών και τής στοχοποίησης αμάχων.
Η ίδια η εισβολή της Ρωσίας υπήρξε ένα έγκλημα επιθετικότητας, όπως ορίζεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), το οποίο δικάζει άτομα για πράξεις τους με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Οι εκτεταμένοι και αδιάκριτοι βομβαρδισμοί της Ρωσίας στις ουκρανικές πόλεις είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που ορίζεται από το ICC ως συμμετοχή σε/ και γνώση “μιας εκτεταμένης ή συστηματικής επίθεσης που στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε άμαχου πληθυσμού”.
Δυστυχώς, οι διώξεις είναι απίθανο να φέρουν τους Ρώσους εγκληματίες πολέμου στη δικαιοσύνη. Έχοντας αποπεμφθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης στις 16 Μαρτίου μετά την εισβολή, η Ρωσία έχει αρχίσει να αγνοεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ούτε και έχει αναγνωρίσει το ICC από το 2016. Αυτό δεν σταματά το ICC από το να κινήσει μία υπόθεση ή να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά Ρώσων, αλλά η εφαρμογή χρειάζεται το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ να παραπέμψει τη Ρωσία στο δικαστήριο – και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου, η Ρωσία θα μπορούσε να ασκήσει βέτο σε μία τέτοια κίνηση. Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, το οποίο εκδικάζει διενέξεις μεταξύ κυβερνήσεων, αλλά και αυτό το Δικαστήριο εφαρμόζει τις αποφάσεις του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Μία απάντηση θα ήταν η αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία και η επιβολή περισσότερων κυρώσεων στη Ρωσία. Η Αμερική θα απαγορεύσει νέες επενδύσεις εκεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει την απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα. Η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα και να περιορίσει επίσης τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η άλλη απάντηση είναι το δικαστήριο να πιέσει περισσότερο στην κατεύθυνση των ερευνών του. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ένα καθήκον να προστατεύσουν τους Ουκρανούς, αλλά τους μεταχειρίζονται ως εάν να είναι εργαλεία πολέμου.
Επειδή η Δύση, όπως η Ουκρανία, απορρίπτει την ρωσική άποψη ότι οι άνθρωποι είναι τα μέσα για έναν σκοπό, θα πρέπει να υποστηρίξει τις προσπάθειες των δικαστηρίων να δείξουν ότι κάθε ζωή έχει αξία. Η νομική διαδικασία θα ρίξει επίσης φως στα ψεύδη της Ρωσίας, ντροπιάζοντας τους διεθνείς υποστηρικτές του κ. Putin.
Ακόμη και τώρα το Κρεμλίνο λέει ότι οι θηριωδίες είναι κατασκευασμένες, έπειτα χρησιμοποίησε τα ΗΕ για να κατηγορήσει τους Ουκρανούς ότι είναι Ναζί. Και εάν όσοι επιθυμούν την πτώση του καθεστώτος του κ. Putin ικανοποιηθούν, οι διώξεις μπορούν να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι οι εγκληματίες πολέμου θα χάσουν σε δύναμη μαζί με εκείνον. Ποιος ξέρει, μπορεί ακόμη και να καταλήξουν σε ένα κελί φυλακής.
ΠΗΓΗ: Economist – Russian war criminals may never be brought to justice
Πηγή
1ki1 news - 1ki1news
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου