Κοντά σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου η Βόρεια Κορέα, εκτιμούν ΗΠΑ και Νότια Κορέα

Το επόμενο ( και μάλιστα επείγον) πρόβλημα θα είναι η Β. Κορέα
                                                   Juan

 

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε σύντομα να δοκιμάσει ένα πυρηνικό όπλο για πρώτη φορά από το 2017, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει το οπλοστάσιό της και να αυξήσει την πολιτική πίεση, δήλωσαν αξιωματούχοι και αναλυτές των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι υπάρχουν ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητας κοντά στον πυρηνικό σταθμό Punggye-ri, ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να προετοιμάζεται για κάποιου είδους δοκιμή, αν και δεν είναι σαφές το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Στρατιωτικός αξιωματούχος της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε ότι παρακολουθούν τη δραστηριότητα για την αποκατάσταση μιας από τις σήραγγες που χρησιμοποιούνται για πυρηνικές δοκιμές.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι αρνήθηκε αυτή την εβδομάδα να σχολιάσει, αλλά δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέων δοκιμών, επειδή θα ήταν μια ευκαιρία για τη Βόρεια Κορέα να ενισχύσει το οπλοστάσιό της.

"Κάθε φορά που δοκιμάζεις μαθαίνεις.... Ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θέλουν να βελτιώσουν", δήλωσε σε ενημέρωση την Τρίτη. "Και έτσι, φυσικά, ανησυχούμε για τις προσπάθειες να το κάνουν αυτό".

Οι αναλυτές λένε ότι οι περισσότερες δοκιμές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Βόρεια Κορέα να επιτύχει τους διακηρυγμένους στόχους της για την κατασκευή μικρότερων πυρηνικών κεφαλών και τη βελτίωση της αξιοπιστίας τους.

Μια επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικούς κραδασμούς στην περιοχή. Η Κίνα και η Ρωσία είχαν ενωθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ λόγω των προηγούμενων δοκιμών της, αλλά μετά την πτήση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) την περασμένη εβδομάδα, τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε νέα μέτρα και δήλωσαν ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να χαλαρώσουν.

Ο Liu Xiaoming, απεσταλμένος της Κίνας για τις κορεατικές υποθέσεις, κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, αλλά δήλωσε ότι η βασική αιτία των εντάσεων είναι η αποτυχία της Ουάσινγκτον να αντιμετωπίσει τις νόμιμες ανησυχίες της Βόρειας Κορέας για την ασφάλεια και να ανταποδώσει τα βήματα που έχει κάνει η Πιονγκγιάνγκ από το 2018.

Την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει ανοικτή σε συνομιλίες, αλλά ότι οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας θα επιφέρουν πρόσθετες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει και τις έξι πυρηνικές δοκιμές της σε βαθιές σήραγγες σκαμμένες κάτω από τα βουνά στο Punggye-ri. Το 2018 χρησιμοποίησε εκρηκτικά για να κλείσει τις παλιές εισόδους μπροστά στα προσκεκλημένα ξένα μέσα ενημέρωσης αλλά όχι σε διεθνείς εμπειρογνώμονες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την έκταση της κατεδάφισης.

Εκείνη τη χρονιά η Πιονγκγιάνγκ κήρυξε εθελοντικό μορατόριουμ στις δοκιμές πυρηνικών όπλων και των ICBM της. Έκτοτε, έχει δηλώσει ότι δεν δεσμεύεται από αυτό λόγω της έλλειψης αμοιβαίων κινήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Τον περασμένο μήνα, πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση ICBM για πρώτη φορά από το 2017.

Δορυφορικές εικόνες από την Πέμπτη δείχνουν πιθανή νέα εκσκαφή στη Νότια Πύλη του χώρου, ακριβώς ανατολικά μιας πρώην εισόδου σήραγγας που καταστράφηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών αποξήλωσης του χώρου το 2018, ανέφερε σε έκθεσή του το 38 North, ένα αμερικανικό πρόγραμμα που παρακολουθεί τη Βόρεια Κορέα.

Παρόλο που ορισμένες αναφορές των νοτιοκορεατικών μέσων ενημέρωσης έδειξαν ότι οι εργάτες έχτιζαν "συντομότερες διαδρομές" για να συνδεθούν με τις δοκιμαστικές σήραγγες όσο το δυνατόν γρηγορότερα, φαίνεται πιο πιθανό να προσπαθούσαν να σκάψουν σε ένα σταθερό σημείο αντί να σκάψουν μέσα από τον κατακερματισμένο βράχο γύρω από την πρώην είσοδο, ανέφερε η 38 North.

Η οργάνωση σημείωσε ότι ορισμένα τεχνικά κτίρια, όπως το κέντρο διοίκησης και ελέγχου του εργοταξίου, δεν καταστράφηκαν το 2018.

Από τον Δεκέμβριο, οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν δραστηριότητα στην κύρια διοικητική περιοχή, ανέφερε το Open Nuclear Network (ONN) με έδρα τη Βιέννη σε έκθεσή του αυτή την εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σήραγγα της Νότιας Πύλης που φαίνεται να επαναλειτουργεί η Βόρεια Κορέα δεν είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για δοκιμές, ανέφερε η έκθεση του ONN. Έχουν επίσης εντοπιστεί σωροί από κορμούς που θα μπορούσαν να είναι κορμοί, οι οποίοι χρησιμοποιούνται συχνά για την αντιστήριξη τέτοιων σηράγγων, πρόσθεσε.

Μια ξεχωριστή έκθεση του 38 North ανέφερε ότι οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν αυξημένη δραστηριότητα γύρω από τον σταθμό δορυφορικής εκτόξευσης Sohae της Βόρειας Κορέας, αφού ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε την επέκτασή του στο πλαίσιο ενός προγράμματος εκτόξευσης κατασκοπευτικών δορυφόρων για την παρακολούθηση των στρατιωτικών κινήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

https://www.capital.gr/


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου