Είναι οριστικό το όχι του Λευκού Οίκου; Δεν θα στείλουμε στρατιώτες, δεν θα στείλουμε (αμερικανικά) αεροπλάνα: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε μία σημαντική, όπως χαρακτηρίζεται, διαδικτυακή συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Στόχος ήταν η αξιολόγηση της κατάστασης επί του εδάφους, καθώς όλες οι πληροφορίες ομιλούν για μία τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή σε εξέλιξη. Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε πολίτες της Ουκρανίας που έχουν φτάσει σε γειτονικές χώρες. Η εσωτερική μετακίνηση δημιούργησε δραματική κατάσταση πλέον. Εκτοπίστηκαν ήδη εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι Δυτικοί ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να επιβάλουν μία εκεχειρία. Αλλά είναι βέβαιο, λένε πηγές στα Ηνωμένα Έθνη, ότι η Ρωσία θα καταθέσει βέτο και θα σταματήσει κάθε προσπάθεια.

  • Οι τέσσερις ηγέτες δεν μίλησαν μόνο για την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται κάθε ώρα και στιγμή, λόγω της ρωσικής εισβολής. Η συζήτηση αφορούσε και τις στρατιωτικές επιλογές που έχει το ΝΑΤΟ. Επιλογές που ΔΕΝ προβλέπουν, μέχρι της στιγμής, ανάπτυξη νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την διαδικτυακή συνάντηση, δεν είναι διαφωτιστική. Αναφέρει:

Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, πραγματοποίησε μια συνομιλία μέσω βιντεοκλήσης με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας, τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς της Γερμανίας και τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος για τη Ρωσία για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της στην Ουκρανία.

Τόνισαν επίσης τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να παρέχουν ασφάλεια, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Επιπλέον, συζήτησαν τις αντίστοιχες πρόσφατες συνομιλίες τους με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

  • Για τα θέματα αυτά, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.
  • Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και ενώ η ουκρανική άμυνα αντιστέκεται ακόμα στη ρωσική εισβολή, αν και η ρωσική πολεμική μηχανή αποδεικνύεται αδίστακτα δολοφονική:

Το αίτημα του Κιέβου για την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, υποστηρίζεται από Αμερικανούς νομοθέτες, αλλά έχει προκαλέσει και συζητήσεις στο Πεντάγωνο, το οποίο όμως υπακούει μόνο στις εντολές του Προέδρου. Είναι, όμως, υποχρεωμένο να καταθέτει όλες τις στρατιωτικές επιλογές στον κ. Μπάιντεν. Αυτός αποφασίζει…

Μία από τις σκέψεις, που όμως δεν θα βοηθήσει την Ουκρανία σε αυτή τη φάση, είναι η μόνιμη παρουσία νατοϊκών δυνάμεων σε χώρες μέλη της συμμαχίας, που συνορεύουν με τη Ρωσία. Μία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η αποστολή δυνάμεων και στις βαλτικές χώρες, μία κίνηση που θα εξοργίσει σίγουρα τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε ότι αφορά την Ουκρανία, και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν βλέπουμε αλλαγή της στάσης του Προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος απορρίπτει την ιδέα στρατιωτικής ανάμειξης της Αμερικής στον πόλεμο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα ήταν πολύ εύκολο για τους δυτικούς να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να αποκρούσουν την εισβολή.

Όμως, οι συνέπειες για την ειρήνη θα ήταν τεράστιες, καθώς στο Λευκό Οίκο συνεχίζουν να πιστεύουν ότι δεν θα μπορεί να αποσοβηθεί ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος εάν δημιουργηθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιμένει και δεν αλλάζει γνώμη:

  • Δεν θα στείλουμε Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία. Δεν θα στείλουμε αεροπλάνα στην Ουκρανία.

Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να προμηθεύει πολεμικό υλικό την Ουκρανία. Έχουν στείλει μαζί με τους συμμάχους τους 20 χιλιάδες πυραύλους, αλλά στο πεδίο της μάχης δεν σημειώθηκε μεγάλη αλλαγή. Οι ρωσικές δυνάμεις υπερέχουν και αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα, αν και αποδείχθηκε ότι η προέλαση δεν ήταν περίπατος.

Τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα τις τελευταίες ώρες. Κατά πόσο ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα αλλάξει τις αποφάσεις του και για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και για το πετρέλαιο που αγοράζει η Αμερική από τη Ρωσία.

Για το δεύτερο θέμα αναμένουμε την ανακοίνωση πλέον. Η Ουάσιγκτον συζητά με την Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να σταματήσει η αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία. Με τις Βρυξέλλες είναι δύσκολο να συμφωνήσει με δεδομένη την άρνηση του Καγκελάριου Σολτς, καθως η Γερμανία λαμβάνει το 30% του πετρελαίου που χρειάζεται από τη Ρωσία.

Στη χειρότερη περίπτωση αναμένουμε ότι η Αμερική θα προχωρήσει μόνη της. Και αυτή η απόφαση επιβλήθηκε στο Λευκό Οίκο από το Κογκρέσο.

Στη Βουλή και τη Γερουσία ακούγονται κάποιες φωνές που ζητούν να βοηθήσουν στρατιωτικά οι Ηνωμένες Πολιτείες την Ουκρανία, αλλά ΔΕΝ είναι ισχυρές αυτή τη στιγμή. Δεν είναι φωνές που θα αλλάξουν ειλημμένες αποφάσεις.

Πάντως, η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει και τα σφοδρά παράπονα των πρώην κομμουνιστικών χωρών που είναι πια μέλη του ΝΑΤΟ. Φαίνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δεν έπεισε ακόμα τις ηγεσίες αυτών των χωρών ότι θα προστατευθούν από την Αμερική και τους συμμάχους αν δεχθούν επίθεση από τη Ρωσία.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου