Βέρτιγκο στη Ρωσία: Απειλούν με εισβολή και τη Βοσνία αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – Αδιανόητα πράγματα

 

Σε κατάσταση πλήρους παράκρουσης βρίσκεται η Ρωσία απειλώντας και άλλα κράτη με εισβολή αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Κράτη… μακρινά όπως η Βοσνία που όχι μόνον δεν έχει καμία εγγύτητα με τα σύνορά της αλλά και από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έχει ακολουθήσει τον δικό της δύσκολο δρόμο.

Ο Ρώσος Πρέσβης στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη απείλησε ανοιχτά και απροσχημάτιστα ότι η χώρα θα υποστεί την ίδια βάναυση επίθεση με αυτήν που βρίσκεται αντιμέτωπη η Ουκρανία εάν ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ .

Μιλώντας σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα στο Σεράγεβο την περασμένη Πέμπτη, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιγκόρ Καλαμπούχοφ, είπε:

“Εάν (η Βοσνία) επιλέξει να είναι μέλος σε οτιδήποτε, αυτό είναι εσωτερική της υπόθεση. Αλλά υπάρχει ένα άλλο πράγμα, η αντίδρασή μας”[…]”Δείξαμε ποιές είναι οι προσδοκίες μας με το παράδειγμα της Ουκρανίας. Εάν υπάρξουν απειλές, θα αντιδράσουμε”…

  • Μάλιστα, ο Ιγκόρ Καλαμπούχοφ ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για ένα νέο σχέδιο στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί τον «μεγαλύτερο κίνδυνο».

Η Βοσνία, όπως και η Ουκρανία, έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η Βοσνία αποτελείται από δύο εξαιρετικά αυτόνομες περιοχές, τη Σερβοκρατούμενη Σερβική Δημοκρατία, με επικεφαλής τον φιλορώσο Μίλοραντ Ντόντικ, και μια Ομοσπονδία που μοιράζονται Καθολικοί Κροάτες και Μουσουλμάνοι Βόσνιοι. Οι δύο αντίπαλες περιοχές συνδέονται μεταξύ τους με μια αδύναμη κεντρική κυβέρνηση, που αποτελείται από την προεδρία, το κοινοβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο τριών ατόμων.

Η  Μόσχα, θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο των πρώην σοβιετικών δορυφόρων και να αυξήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια σε μια προσπάθεια να επανασχεδιάσει τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.

Σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός

Ο Βόσνιος, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σεφίκ Τζαφέροβιτς, τόνισε ότι η παρέμβαση του Ρώσου πρεσβευτή συνιστά «επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».

Ο Τζαφέροβιτς ανέφερε ότι «η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μια κυρίαρχη χώρα, θα λάβει τις δικές της αποφάσεις για το μέλλον της στο πλαίσιο του συντάγματος και των νόμων και θα ενεργήσει βάσει των εντολών και των συμφερόντων των πολιτών της. Δεν προχωράμε σύμφωνα με τα συμφέροντα των άλλων, και η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον της Βοσνίας».

Ο Τζαφέροβιτς σημείωσε ότι η διαδικασία αίτησης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης τόσο για την ευρωπαϊκή πορεία της όσο και για την ένταξη στο ΝΑΤΟ γίνεται με απόφαση των δικών της θεσμών:

«Αυτό το ακολουθούμε με δημοκρατικές διαδικασίες και θεμέλια. Ετσι θα παραμείνουμε. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν διοικείται από τη ρωσική πρεσβεία».

Επίσης, ο Κροάτης, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζέλικο Κόμσιτς χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή «απαράδεκτες».

«Το μήνυμα του Ρώσου πρεσβευτή, στο οποίο αναφέρει το παράδειγμα της Ουκρανίας εναντίον της οποίας επιτίθεται η Ρωσία, είναι ξεκάθαρο, αλλά και απαράδεκτο για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη» είπε ο Κόμσιτς.

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση

Στις δηλώσεις του πρεσβευτή της Ρωσίας αντέδρασε άμεσα η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη:

«Οι τελευταίες απειλές του Ρώσου πρεσβευτή προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι επικίνδυνες, ανεύθυνες και απαράδεκτες. Κανένα τρίτο μέρος δεν έχει λόγο στις συμφωνίες ασφάλειας μεταξύ του ΝΑΤΟ και κυρίαρχων χωρών».

Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης καθώς κάνει τα απαραίτητα βήματα για να εξασφαλίσει τη θέση της στην ευρωατλαντική κοινότητα των εθνών».

 

Αντιδράσεις Μπορέλ

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ προέβη επίσης – μια μέρα πριν τις δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη – σε μια ελαφρώς συγκαλυμμένη  προειδοποίηση προς τη Ρωσία την Τετάρτη (16 Μαρτίου) να σταματήσει την ανάμιξη στη Βοσνία, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για αστάθεια στον νότο της Ευρώπης.

Μιλώντας στο Σεράγεβο,  είπε στα ειρηνευτικά στρατεύματα της ΕΕ ότι η παρουσία τους «αυτή την κρίσιμη στιγμή […] είναι πιο σημαντική από ποτέ» και, χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία, φάνηκε να προειδοποιεί τη Μόσχα να μην αναστατώνει τη λεπτή πολιτική ισορροπία της Βοσνίας.

Ο Μπορέλ είπε ότι μια πρόσφατη απόφαση για ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης που ονομάζεται EUFOR στη Βοσνία από 600 σε 1.100 άτομα έδειξε τη δέσμευση της ΕΕ για “ενότητα, για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης”.

Μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ανησυχίας επικεντρώνεται στους Σερβοβόσνιους και τον φιλορώσο ηγέτη τους Μίλοραντ Ντόντικ.

Ο Ντόντικ βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη, μαζί με τους άλλους Βόσνιους ηγέτες, όπου επέμεινε ότι δεν επιδιώκει να αναζωπυρώσει τη σύγκρουση.

  • Ο Ντόντικ αρνήθηκε ότι βρίσκεται «υπό ρωσική επιρροή» και τόνισε ότι υποστηρίζει την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Είπε ότι «δεν υπάρχουν σχέδια» για απόσχιση.

Ακόμα κι έτσι, ο Ντόντικ χαρακτήρισε τη Βοσνία «ημιτελή, ημιτελή και αδύνατη» και κατηγόρησε τον «μουσουλμανικό εθνικισμό» για την αστάθεια στη Βοσνία.

Ο Σεφίκ Τζαφέροβιτς, ο Βόσνιος μέλος της προεδρίας, μιλώντας επίσης την Τρίτη στο κοινοβούλιο, κατηγόρησε τον Ντόντικ ότι θέλει να διαλύσει τη χώρα και ότι υπονομεύσει τη συμφωνία του Ντέιτον που τερμάτισε τον πόλεμο το 1995.

Επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη ήταν ο Ζέλικο Κόμσιτς, ο Κροάτης μέλος της προεδρίας, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ρωσία έχει μια μακροχρόνια πολιτική να κρατά τη Βοσνία εγκλωβισμένη σε μια σοβούσα σύγκρουση.

«Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό ως πρόκληση ασφάλειας», είπε ο Κόμσιτς στους Ευρωπαίους νομοθέτες. Η διατήρηση των εθνοτικών εντάσεων , η παρεμπόδιση λειτουργίας των θεσμών  και η “φιλική πολιτική”  είναι μέρος της στρατηγικής της Μόσχας, είπε.

Με πληροφορίες από euractiv.comIndependent


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου