Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπαθεί να “σκοτώσει” τον EastMed: Μια εντελώς λάθος κίνηση της Ουάσιγκτον… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Secretary of State Antony J. Blinken holds a virtual press availability, at the U.S. Department of State in Washington, D.C., on January 5, 2022. State Department Photo by Ron Przysucha

Τορπίλη στον αγωγό φυσικού αερίου EastΜed χαρακτηρίζεται ένα άτυπο κείμενο που έστειλε η αμερικανική κυβέρνηση στην Αθήνα, την Ιερουσαλήμ και τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον αναφέρει ότι δεν υποστηρίζει την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου για περιβαλλοντολογικούς, αλλά και οικονομικούς λόγους.

Όμως σε άλλο σημείο τονίζει ότι το έργο προκαλεί εντάσεις στην περιοχή, και αναφέρεται προφανώς στις διαμαρτυρίες της Τουρκίας, που δεν συμφωνεί με την κατασκευή του αγωγού. Αν ο βασικός λόγος είναι αυτός, τότε η επίσημη Ουάσιγκτον πέφτει θύμα των αδιόρθωτων γραφειοκρατών, που κυριαρχούνται από “τουρκοφιλία”.

Το θέμα αποκάλυψε πρώτη η ιστοσελίδα OmegaPress (Σωτήρης Σιδέρης) και στη συνέχεια έγραψε την Παρασκευή σχετικά η εφημερίδα Εστία.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στο μη παραδεκτό κείμενο των Αμερικανών, οι οποίοι παίρνουν το μέρος της Τουρκίας σε μια στρατηγική απόφαση του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου:

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι μέσω αυτού του άτυπου εγγράφου η Αμερική δείχνει να υποστηρίζει τον Euro-Asia Interconnector -είναι το έργο που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου. Επίσης φαίνεται να υποστηρίζει και τον Euro-Africa Interconnector που συνδέει την Ελλάδα με την Αίγυπτο .

Η αμερικανική θέση προκαλεί αντιδράσεις από τα ενδιαφερόμενα κράτη και σε ότι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο καθώς και οι δύο χώρες παραμένουν πιστοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς να έχουν ποτέ δημιουργήσει προβλήματα στην υπερδύναμη.

Σε αντίθεση, βέβαια, με την κατοχική Τουρκία, η οποία έχει τορπιλίσει όλους τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Το άτυπο κείμενο που έστειλε η Ουάσιγκτον στις τρεις πρωτεύουσες χαρακτηρίζεται ως πισώπλατη μαχαιριά. Δεν γνωρίζουμε μέχρι αυτή τη στιγμή τι θα πράξει το Ισραήλ, που είχε καταθέσει την πρόταση για τον αγωγό EastMed.

Είναι ακατανόητη η αμερικανική στάση για ένα έργο το οποίο μπορεί -λόγω άλλων συνθηκών- να μην κατασκευαστεί ποτέ. Επίσης, δεν ζητήθηκαν αμερικανικά κονδύλια για την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος θα στηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και από εταιρείες που ερευνούν στην ανατολική Μεσόγειο.

Η αλήθεια είναι ότι στο πλαίσιο της πολιτικής των γραφειοκρατών, για να προστατευθεί η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία, αποφασίστηκε να αποφευχθούν συγκρούσεις με τον Ερντογάν μέχρι τις εκλογές. Οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι θα ηττηθεί ο σημερινός πρόεδρος και θα απαλλαγούν από αυτόν με δημοκρατικές διαδικασίες.

Όμως, στο πλαίσιο αυτής της κακής και αδιέξοδης πολιτικής τους θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις τους με τρεις πιστούς συμμάχους τους: το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Για να είμαστε δίκαιοι, σε ένα σημείο του άτυπου εγγράφου τονίζεται η αντίθεση των ΗΠΑ στις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές:

Η αμερικανική πλευρά εξέφρασε προς την ελληνική πλευρά επιφυλάξεις ως προς την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδιαζόμενου αγωγού East Med. Οι επιφυλάξεις εστιάζονται κυρίως στη βιωσιμότητα του έργου για οικονομικούς αλλα και περιβαλλοντολογικούς λόγους.

Σημειώνεται πάντως, ότι η αμερικανική πλευρά επεσήμανε παράλληλα ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στα διασυνδετήρια καλώδια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να συνδεθούν οι δομές παραγωγής ενέργειας και οι αγορές των κρατών της περιοχής αυτής.

Επίσης, η αμερικανική πλευρά επεσήμανε ότι έχει ήδη υπογραμμίσει προς την τουρκική πλευρά ότι οι ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική πλευρά τόνισε προς την Τουρκία, ότι η αποστολή τουρκικών πολεμικών σκαφών που παρενόχλησαν το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, όταν έκανε έρευνες, οι οποίες ήταν σύννομες με το Διεθνές Δίκαιο, ήταν απαράδεκτη ενέργεια.

Η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι συγκρατεί τις απόψεις αυτές, επισημαίνοντας ότι το έργο αυτό έχει αναδειχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως “ιδιαίτερης σημασίας”. Οποιαδήποτε απόφαση προφανώς θα λάβει υπόψη την καθοριζόμενη από την αγορά προϋπόθεση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου, και όχι τι εισηγούνται οι Αμερικανοί

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου