Γιατί είναι κρίσιμη η εκδίκαση της προσφυγής οικολογικών οργανώσεων κατά της ΣΜΠΕ των θαλάσσιων παραχωρήσεων. Η στάση της κοινοπραξίας «Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ»
Μία σαφή πολιτική θέση που θα παρέχει στήριξη στο ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας «Total– ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ» για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», αναμένουν οι προαναφερόμενες εταιρίες.
Αυτό αναφέρουν στον Ο.Τ. αρμόδιοι παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις κινήσεις του επενδυτικού σχήματος, στο οποίο και παραχωρήθηκαν με νόμο το 2019 τα δύο υπεράκτια οικόπεδα.
Η απόφαση τους να μην ολοκληρώσουν για φέτος το χειμώνα το ερευνητικό πρόγραμμα, με βάση τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, έχει να κάνει αφενός με τη μη διατύπωση μίας σαφούς πολιτικής θέσης για το αν υπάρχει η κυβερνητική βούληση για την εξερεύνηση των περιοχών και αφετέρου με μία δικαστική εμπλοκή που κρατά εδώ και δύο χρόνια.
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, οικολογικές οργανώσεις έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει εκδώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου οι τρεις εταιρίες να πραγματοποιήσουν τις έρευνες. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί στο παρελθόν και τώρα το ΣτΕ αναμένεται να εξετάσει τον φάκελο στις 2 Φεβρουαρίου. Η έκβαση της προσφυγής αναμένεται εν πολλοίς να καθορίσει και τη στάση των παραχωρησιούχων.
Πάντως κύκλοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων διαβεβαιώνουν πως η ΕΔΕΥ διαθέτει το αναγκαίο νομικό «οπλοστάσιο» προκειμένου να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της ΣΜΠΕ των δύο θαλάσσιων παραχωρήσεων.
Οι σεισμικές έρευνες
Η κοινοπραξία των «Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ» φέρεται με τη σειρά της να υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται να επιστρέψει τις δύο περιοχές στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή σκοπεύει να συνεχίσει τις έρευνες της, εφόσον φυσικά δεν υπάρξει άλλη εμπλοκή ή εξέλιξη που να παρεμποδίσει την εκπλήρωση των συμβατικών τους υποχρεώσεων. Το ερευνητικό τους πρόγραμμα βρίσκεται στη φάση των σεισμικών ερευνών από ειδικά εξοπλισμενό σκάφος που θα σκανάρει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη γεωολογική δομή των παραχωρήσεων. Η καταληκτική προθεσμία είναι ο Οκτώβριος του 2022. Ωστόσο επειδή οι σεισμικές για λόγους προστασίας των θηλαστικών διεξάγονται μόνο την περίοδο Δεκεμβρίου – Απριλίου, αν η απόφαση του ΣτΕ δικαιώσει τα επιχειρήματα της ΕΔΕΥ τότε η κοινοπραξία θα πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες τον επόμενο χειμώνα 2022-2023.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, μία τέτοια απόφαση από το ΣτΕ μπορεί να αποτελέσει και το κατάλληλο μήνυμα προς τους επενδυτές προκειμένου να συνεχίσουν τις έρευνες των κοιτασμάτων.
Αξίζει να τονιστεί πως οι συγκεκριμένες περιοχές κρύβουν ελπιδοφόρα κοιτάσματα, όπως τουλάχιστον πρόσφατα άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Αρης Στεφάτος αλλά και πριν από περίπου δύο χρόνια στελέχη πετρελαϊκών. Τα τελευταία έκαναν λόγο για κοίτασμα φυσικού αερίου της τάξης των 10 τρις. κυβικών ποδιών. Και προχώρησαν στην συγκεκριμένη εκτίμηση κατόπιν ανάλυσης των σεισμικών δεδομένων που είχαν ληφθεί την περίοδο 2012-2013.
Πηγή: ΟΤ/ https://www.in.gr/
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου