Μπορεί να αφορά και την Ελλάδα η διαδικτυακή “συνάντηση” του κ. Μπάιντεν και του κ. Πούτιν: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Η διαδικτυακή διάσκεψη μέσω βίντεο, μεταξύ του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα πραγματοποιηθεί σε μία περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πέρα και από το ναδίρ.

Όμως, το γεγονός ότι συμφώνησαν αμέσως και οι δύο ηγέτες για να διεξαχθεί αυτή η συνομιλία τους δείχνει και το ενδιαφέρον τους -κατ’ άλλους την απόφαση τους- να προσπαθήσουν να έχουν μία μόνιμη ανοικτή γραμμή για να αντιμετωπίζουν αμέσως δυσάρεστες καταστάσεις.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος και στις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την Ουκρανία, ενώ έθιξε και το ζήτημα των δυτικών Βαλκανίων:

Οι δύο χώρες, οι ΗΠΑ και η Ρωσία βρίσκονται ξαφνικά σε πολεμικό πυρετό για ένα θέμα που δεν αφορά τις ίδιες, αλλά μία άλλη χώρα την Ουκρανία. Οι Αμερικανοί θεωρούν την υποστήριξή της χώρας μία στρατηγική κίνηση. Και ο κ. Πούτιν, από την πλευρά του, ότι είναι απαράδεκτη η ανάμειξη των Αμερικανών σε υποθέσεις της γειτονιάς του.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου έχουν συμπεριλάβει στις επιλογές του Προέδρου Μπάιντεν, για την Ουκρανία, και την στρατιωτική ανάμειξη.

Στους γραφειοκράτες, ηγετική θέση έχει η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούναλντ, η οποία γνωρίζει πολύ καλά το θέμα και από το παρελθόν, αλλά πολύ περισσότερο τώρα.

Στο ερώτημα εάν ο πρόεδρος Μπάιντεν ο ίδιος θα αναμείξει την Αμερική σε ένα πόλεμο με τη Ρωσία για την Ουκρανία, η απάντηση είναι αρνητική. Γι’ αυτό θα προσπαθήσει να έρθει σε συνεννόηση με τον κ. Πούτιν, διότι πέραν της Ουκρανίας, υπάρχουν ένα σωρό άλλα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, που θα πρέπει να επιλυθούν.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι «ο κ. Μπάιντεν θα υπογραμμίσει τις αμερικανικές ανησυχίες για τις ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στα σύνορα με την Ουκρανία και θα επαναλάβει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και θα αναζητήσουν τρόπους για την εφαρμογή των συμφωνιών, της συνόδου κορυφής, τον περασμένο Ιούνιο, στη Γενεύη.

Θα μιλήσουν επίσης για θέματα στρατηγικής σταθερότητας, του κυβερνοχώρου και περιφερειακά.

Το τελευταίο διάστημα οι Αμερικανοί έχουν αναδείξει σε μείζον θέμα την ανάμειξη της Ρωσίας στις υποθέσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι η Μόσχα είχε ανάμειξη στην πρόσφατη κρίση στα Σκόπια διότι υποστήριξε τους εθνικιστές, οι οποίοι διατηρούν -όπως λέγεται- στενές σχέσεις με τη ρωσική πρεσβεία, στην σκοπιανή πρωτεύουσα.

Οι Αμερικανοί αντιστέκονται με νύχια και με δόντια στη διείσδυση στα Βαλκάνια, που επιχειρούν οι Ρώσοι. Και αυτό είναι άλλο ένα πεδίο σύγκρουσης με τους Αμερικανούς. Δεν θα είναι έκπληξη εάν η αμερικανική πλευρά συμπεριλάβει το θέμα στα περιφερειακά θέματα που θα συζητηθούν.

Το ζήτημα αυτό ενδιαφέρει και την Ελλάδα, διότι εάν επικρατήσουν οι εθνικιστές και αναλάβουν την κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Προς το παρόν, με την βοήθεια και της Αμερικής, ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση και να αποτρέψει την ανάληψη της εξουσίας από τους εθνικιστές, αλλά έχει δημιουργηθεί μία κατάσταση που δεν είναι ευχάριστη για την Ουάσιγκτον.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου