Για σημαντικούς παράγοντες του Κογκρέσου, το παιγνίδι της Τουρκίας με την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16 φαίνεται ότι έχει λήξει πριν καν ξεκινήσει.Διότι η Βουλή και η Γερουσία έχουν πολλές φορές στο παρελθόν λάβει αρνητικές, θα έλεγα και απαγορευτικές, αποφάσεις για την κατοχική δυναμη. Το ίδιο θα πράξουν και τώρα.
Και πραγματικά θεωρούν πως είναι ένα παιγνίδι εντυπώσεων για το εσωτερικό ακροατήριο του Ερντογάν, και μία δικαιολογία για να συνεχίσει να αγοράζει η Τουρκία πολεμικό υλικό από τη Ρωσία.
Και η δικαιολογία είναι η γνωστή, την έχει αναφέρει πολλές φορές ο Ερντογάν: ότι αφού η Αμερική δεν μας πουλά τα F-35, τα F-16 και τους Patriot, εμείς θα αγοράσουμε από χώρες που δεν μας δημιουργούν προβλήματα. Και η χώρα είναι μία βασικά: η Ρωσία.
- Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.
Σημείωσε σχετικά:
Οι ακτιβιστές της Ομογένειας κατάφεραν να πείσουν ήδη 41 βουλευτές να υπογράψουν την επιστολή που είχαν συντάξει οι νομοθέτες Πάππας, Μαλόνι, Μπιλιράκης και Μαλλιωτάκη. Και η επιστολή ομιλεί από μόνη της.
Πιστεύεται ότι θα συνυπογράψει μεγάλος αριθμός βουλευτών. Την ίδια στιγμή γίνεται παρόμοια εκστρατεία στη Γερουσία της οποίας ηγείται ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, το αίτημα της Τουρκίας, εάν βεβαίως το αποστείλει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο, πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, της οποίας προεδρεύει ο κ. Μενέντεζ.
Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν είναι ότι οι νομοθέτες δεν θα είχαν πρόβλημα να ψηφίσουν υπέρ της στρατιωτικής ενίσχυσης της Τουρκίας εάν αυτή έδιωχνε το ρωσικό σύστημα S-400, εάν σταματούσε εντελώς να απειλεί την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες γειτονικές χώρες και αν σεβόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Απλές κουβέντες, που ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ως όρους εναντίον της χώρας του, ενώ πρόκειται στην πραγματικότητα για την προστασία των γεωπολιτικών και στρατηγικών συμφερόντων της Δύσης, της οποίας υποτίθεται ότι είναι μέρος η Τουρκία.
Στην επιστολή που απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν οι βουλευτές «δένουν» το αίτημα για την αγορά των F-16, με το νόμο CAATSA που προβλέπει κυρώσεις για τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πολεμικό υλικό.
Βασικά οι βουλευτές λένε στον κ. Μπλίνκεν ότι είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν ειδικό νόμο που θα απαγορεύει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Στην πραγματικότητα οι βουλευτές ζητούν από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να μην στείλει καν το τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο.
Τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα από τους αναλυτές και στελέχη του Κογκρέσου. Εάν ο πρόεδρος Μπάιντεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τη Βουλή και τη Γερουσία για χάρη της σημερινής Τουρκίας. Η απάντηση είναι αρνητική βέβαια. Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αποφασισμένος να σεβαστεί τις διαδικασίες, που σημαίνει ότι θα αφήσει το Κογκρέσο να «καθαρίσει» με αυτή την υπόθεση και θα αποφύγει να πιέσει τους βουλευτές και τους γερουσιαστές για να αφήσουν να περάσει η πρόταση για τα F-16.
Επειδή γίνεται συζήτηση για το αν είπε, και τι είπε στον Ερντογάν ο κ. Μπάιντεν για την Ανατολική Μεσόγειο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η θέση της κυβέρνησης του, είναι να σταματήσουν οι απειλές και οι προκλήσεις στην ευρύτερη γειτονιά μας, έχοντας πάντα υπόψη ότι η μοναδική χώρα-ταραξίας είναι η Τουρκία.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση για να θέσει τα όρια της συνεργασίας της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα. Ναι, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να κρατήσουν την Τουρκία στη Δύση, αλλά όχι με κάθε τίμημα.
Άλλωστε η στρατηγική έχει αλλάξει και η Αμερική έχει κάνει τα κουμάντα της και με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, και με τη νέα βάση στην Αλεξανδρούπολη και τη βοήθεια που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία σε όλες τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.
Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:
Πηγή
1ki1 news - 1ki1news
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου