ΗΠΑ – Κογκρέσο, Επιστολή προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: “Μη διανοηθείτε πώληση των F-16 στην Τουρκία”!



 Επιστολή – κόλαφος στην οποία ξεκαθαρίζεται η αντίθεση στην πώληση προηγμένων μαχητικών F-16 Block 70/72 στην Τουρκία, εστάλη χθες 1 Νοεμβρίου από το Κογκρέσο των ΗΠΑ στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Η επιστολή αποτελεί, εκτός απροόπτου, ταφόπλακα στις ελπίδες Ερντογάν να καταφέρει να τα προμηθευθεί και μάλιστα συμψηφίζοντας τη δαπάνη με την οφειλή των ΗΠΑ από την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II.

Συνιστά δε σφοδρό πλήγμα κατά του Τούρκου προέδρου στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς αυτός προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης από την πλευρά των ΗΠΑ, τουλάχιστον στο θέμα των F-16, δηλώνοντας αισιόδοξος, παρότι η αναφορά του ομολόγου του ήταν εξαιρετικά σαφής…

Στην επιστολή, το Κογκρέσο υπενθυμίζει τον νόμο CAATSA και την προμήθεια των ρωσικών S-400 από την πλευρά της Τουρκίας που πυροδότησε τις κυρώσεις. Οι συνθήκες αυτές δεν έχουν αλλάξει και οι βουλευτές δεν σκοπεύουν να υποχωρήσουν!

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η επιστολή αυτή αποτελεί προληπτική κίνηση, καθώς στη σχετική παραδοχή Ερντογάν για το τουρκικό αίτημα προμήθειας 40 καινούργιων F-16 Block 70/72 και τις συλλογές για την αναβάθμιση άλλων 80, η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιβεβαιώσει με τη δικαιολογία ότι δεν έχει ενημερωθεί το Κογκρέσο!

Οπότε το Κογκρέσο σπεύδει “να διακηρύξει την αντίθεσή του” στην προοπτική της πώλησης, σύμφωνα με όσα γράφονται στην επιστολή! Το μήνυμα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο…


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου