ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
Μπορεί να χάθηκε ένα από τα F-16 Block 52 plus της Πολεμικής Αεροπορίας που θα μετατρέπονταν σε Viper, αλλά η ανθρώπινη ζωή προηγείται και είναι το πλέον σημαντικό.
Ακόμα και η επένδυση που έχει κάνει η Πολεμική Αεροπορία στον άνθρωπο- «γεράκι», ξεπερνά κατά πολύ το κόστος της προμήθειας ενός μαχητικού αεροσκάφους. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το προσωπικό της αεροπορίας δεν θεωρείται αλλά είναι αναντικατάστατο. Αν σκεφτεί κανείς το κόστος εκπαίδευσης από την Σχολή Ικάρων, την Καλαμάτα, τα ΣΜΕΤ, τις εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό, όπως γίνεται τώρα με τους δώδεκα ιπταμένους των νέων Rafale F3R, κ.ο.κ.
Από την άλλη πλευρά μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία κάθε μέρα γράφει 80-100 απογειώσεις, είτε για την εκπαίδευση είτε για την υπεράσπιση των Ελληνικών ουρανών από τις διαρκείς προκλήσεις των Τούρκων, καταλαβαίνει ότι «μέσα στο πρόγραμμα» υπάρχει και ο παράγοντας του ατυχήματος.
Το μεσημέρι της Πέμπτης στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας δεν επικρατούσαν οι πιο ιδανικές καιρικές συνθήκες για τους εκπαιδευόμενους, ίσως του πιο απαιτητικού σχολείου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, του Σχολείου Όπλων Τακτικής ή όπως πολλοί το έχουν ονοματίσει, το Ελληνικό TOP GUN.
- Ο ιπτάμενος με τις χιλιάδες των ωρών πτήσεων, «μπαρουτοκαπνισμένος» αναχαιτιστής των τουρκικών προκλήσεων είναι ανάμεσα στους δεκάδες μαθητές αυτής της σειράς του Ελληνικού TOP GUN. Και ήταν ο πρώτος από την τετράδα των αεροσκαφών που απογειώθηκε, ασκήθηκε με τους συναδέλφους του στον αέρα και πρώτος επιχείρησε να προσγειωθεί στην «φωλιά» του σχολείου που βγάζει τους καλύτερους και δεν κάνει καμία έκπτωση.
Από το Σχολείο Όπλων Τακτικής δεν περνάνε οι πάντες, επιλέγονται αυτοί που ξεχωρίζουν και ο συγκεκριμένος αεροπόρος είχε ξεχωρίσει για το ψυχικό σθένος την επάρκεια γνώσεων και την εμπειρία, στην Μοίρα που υπηρετεί, αυτό άλλωστε φάνηκε και τα τελευταία πολύ κρίσιμα δευτερόλεπτα.
Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο…
Δυο φορές προσέγγισε με σωστή ταχύτητα (περίπου 150 κόμβων) τον διάδρομο της Ανδραβίδας, αλλά οι συνθήκες που επικρατούσαν του έδειχναν πως θα ήταν μια δύσκολη προσγείωση.
Την τρίτη φορά το F-16 Block 52 plus «έκατσε» στον διάδρομο αλλά όπως φαίνεται η βροχή που έπεφτε, ο διάδρομος «γυαλί», έκαναν το αεροσκάφος να μην υπακούει στους χειρισμούς του αεροπόρου ο οποίος κυριολεκτικά έως την τελευταία στιγμή έκανε τα πάντα για να κρατήσει στην ευθεία του διαδρόμου το μαχητικό.
- Κι έφτασε μέχρι την έσχατη λύση που προβλέπεται στην ασφάλεια πτήσεων, δευτερόλεπτα πριν το F-16 ξεφύγει εντελώς και συντριβεί κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, δηλαδή να τραβήξει τον μοχλό της εγκατάλειψης με το εκτινασσόμενο κάθισμα. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές το F-16, έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές, ενώ η Πολεμική Αεροπορία το θεωρεί ως ολική απώλεια, μετά το ξέσπασμα και φωτιάς από τον κινητήρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, το περιστατικό συνέβη στις 15:40 της Πέμπτης κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Ο ιπτάμενος του F-16 Block 52 plus εγκατέλειψε επιτυχώς στο έδαφος το αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, εντός της Αεροπορικής Βάσης Ανδραβίδας. Ο χειριστής του αεροσκάφους, αρχικά μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και στη συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα για προληπτικούς λόγους. Εκεί τον επισκέφθηκε και ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, επίσης «F16άρης» και διαθέσιμος στον πιο προηγμένο τύπο του αεροσκάφους που διαθέτει η χώρα μας, το Advanced.
Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες συστάθηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας που θα ρίξουν φως, ίσως μετά από μήνες, στα αίτια που οδήγησαν σε αυτό το ατύχημα, το οποίο ευτυχώς δεν είχε ανθρώπινη απώλεια.
https://hellasjournal.com/
Πηγή
Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου