Αποφάσισε ο Πρόεδρος Μπάιντεν “να τα βρει” με τον Ερντογάν; Έτσι φαίνεται, εκ πρώτης όψεως… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε η κ. Karen Donfried, υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις. Φωτογραφία Οικουμενικό Πατριαρχείο

 Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι δηλώσεις της νέας υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, της κ. Κάρεν Ντόνφριντ για την Τουρκία.

Η κ. Ντόνφριντ είναι αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές και τις Ευρω-ασιατικές σχέσεις. Ανέλαβε, δηλαδή, τη θέση που είχε παλαιότερα η γνωστή μας, κ. Βικτόρια Νούλαντ.

Διότι έχουμε και μελετούμε τις συχνές τηλεφωνικές συζητήσεις του Ιμπραίμ Καλίν με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού οίκου, τον Τζέικ Σάλιβαν. Κάθε τρεις και λίγο, συζητούν για την …παγκόμια σκηνή.
  • Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε, αναφερόμενος στις δηλώσεις της νέας υφυπουργού, ότι θα μπορούσαν να σημαίνουν και μία “αλλαγή” πολιτικής. Μετέδωσε σχετικά:

Η κ. Ντόνφριντ, λοιπόν, χαιρέτισε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την αγορά των F-16, τη στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, είπε στον Ερντογάν ότι αποφασίζει το Κογκρέσο. Αλλά έκανε και μία αποκάλυψη. Ότι έρχεται στην Αμερική τουρκική αντιπροσωπεία για να έχει συζητήσεις για την πιθανή αγορά των F-16.

Θα συνεχίσουμε, είπε η υφυπουργός Εξωτερικών, μέσω αυτής της τεχνικής διαδικασίας για να προωθήσουμε αυτό το αίτημα. Τοποθετείται επί του τουρκικού αιτήματος, ενώ δεν έχει λάβει ακόμα θέση επίσημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ενδιαφέρον…

Η Αμερικανίδα υφυπουργός κάνει ακόμα μία αποκάλυψη, σε ότι αφορά τη συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του, στη Ρώμη.

Υποστηρίζει ότι «αυτή η συνομιλία οδήγησε και τους δύο να συμφωνήσουν ότι πρέπει να εμβαθύνουμε τον διάλογό μας για τα πολλά ζητήματα στα οποία μπορούμε να εργαστούμε αποτελεσματικά μαζί».

Και προσθέτει ότι οι περισσότερες από τις συνομιλίες της στο Υπουργείο Εξωτερικών επικεντρώθηκαν σε αυτό το θέμα: για το πώς μπορούμε να συμπληρώσουμε αυτή τη συνομιλία που είχαν οι δύο πρόεδροι με μια συγκεκριμένη πρόταση. Ανυπομονεί, λέει, να συνεχίσει αυτή τη συζήτηση.

Άρα, μπορούμε να εικάσουμε ότι οι κ. Μπάιντεν και Ερντογάν συμφώνησαν σε μία πορεία βελτίωσης των σχέσεων της Αμερικής και της Τουρκίας, η οποία -όπως συμβαίνει πάντα- σημαίνει και αμοιβαίες υποχωρήσεις.

  • Θα περιλαμβάνουν αυτές οι υποχωρήσεις και τους S-400; Από την απάντηση της κ. Ντόνφριντ φαίνεται ότι η Αμερική θα μπορούσε να χαριστεί στην Ινδία, που αγόρασε και αυτή το ρωσικό σύστημα, αλλά τα πράγματα δεν αλλάζουν για την Τουρκία. Θα παραμείνουν οι κυρώσεις, εκτός εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να στείλει τους S-400, πακέτο, στον φίλο του τον Πούτιν.
  • Σε αυτή την περίπτωση θα αλλάξουν άρδην τα πράγματα, αλλά ΔΕΝ θα επηρεαστούν οι σχέσεις της Αμερικής με την Ελλάδα.

Η κ. Donfried, απάντησε και σε μία ερώτηση για την Ελλάδα: ότι, δηλαδή, «η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα έχει προκαλέσει ανησυχία στην Τουρκία. Παίρνουν οι ΗΠΑ θέση υπέρ της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας;» ρωτήθηκε σχετικά:

Είπε τα εξής:

«Λυπάμαι πολύ που ακούω ότι αυτό προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία… Γιατί πιστεύω ότι είναι καλό για τις ΗΠΑ να έχουν μια βαθύτερη εμπλοκή με οποιονδήποτε σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται εξίσου να εμβαθύνουν τη συνεργασία μας με την Τουρκία. Φυσικά, ο σκοπός της επίσκεψής μου είναι να εξετάσω με τους Τούρκους εταίρους μας πώς οι ΗΠΑ και η Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν πιο στενά. Νομίζω ότι η συνεργασία με την Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί από αυτή την οπτική».

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:



Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου