Κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας! Χαφτάρ σε Ισραήλ: Στηρίξτε εμάς και τη συμμαχία κατά της Τουρκίας - Ο ρόλος της Ιερουσαλήμ

Ενώ το Ισραήλ και η Λιβύη δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, και η Ιερουσαλήμ έχει αποφύγει οποιαδήποτε αναφορά δημοσίως για τον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο, θεωρείται ευρέως ότι στηρίζει τις δυνάμεις του Χαφτάρ μαζί με την Αίγυπτο και τα κράτη του Κόλπου. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, υπήρξαν πολλές αναφορές για Ισραηλινούς που εκπαιδεύουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ σε εδάφη υπό τον έλεγχό του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στον στρατάρχη έχουν αποσταλεί και ισραηλινά οπλικά συστήματα.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που ο Χαφτάρ απευθυνόμενος στο Ισραήλ, λέει: «Έχουμε κοινό συμφέρον: ο Ερντογάν είναι τρομοκράτης. Και οι δύο είμαστε στην ίδια πλευρά, θα ήταν ανόητο να το αγνοήσουμε αυτό».

Επιπρόσθετα ο Αμπντουλάχ Σαλαμ αλ Μπάντρι, αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Χαφτάρ (LNA), είχε καλέσει επίσης το Ισραήλ  να συμμετάσχει στο «Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» - μια συμφωνία θαλάσσιας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Λιβάνου - το οποίο βλέπει το τουρκολιβυκό σύμφωνο ως απειλή, δεδομένου ότι δίνει στην Άγκυρα το δικαίωμα να ισχυρίζεται, ότι έχει δικαιώματα γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.


«
Υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των λαών, συμπεριλαμβανομένων όλων των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Υποστηρίζουμε όμως την περιφερειακή ειρήνη, αντιτιθέμεθα στην τρομοκρατία και την καταπολεμούμε και στη Λιβύη» είχε δηλώσει.Ο Χαφτάρ με την σειρά του, ελπίζει για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Λιβύης - Ισραήλ εάν επιλυθεί το παλαιστινιακό πρόβλημα.

Ο Λίβυος ισχυρός άνδρας, φτάνει στο Ισραήλ σε προφανή προσπάθεια για υποστήριξη. Ένα ιδιωτικό τζετ που χρησιμοποιείται από στενούς συνεργάτες του διοικητή των ανταρτών της Λιβύης, στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, έφτασε στο Ισραήλ, προερχόμενο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σύμφωνα με αναφορές την Τρίτη.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον Itay Blumenthal, έναν Ισραηλινό δημοσιογράφο, ότι είπε ότι ένα τζετ P4-RMA, το οποίο χρησιμοποιείται από τον εσωτερικό κύκλο του Haftar, είχε απογειωθεί από το Ντουμπάι και κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο Ben Gurion στο Τελ Αβίβ

Σε ένα tweet, ο Blumenthal, στρατιωτικός ανταποκριτής για το Channel 11 του Ισραήλ, δεν διευκρίνισε πόσο καιρό θα παραμείνει το αεροσκάφος στο Ισραήλ, ούτε ποιοι επέβαιναν στο αεροπλάνο. Είπε ότι το αεροπλάνο θα πετάξει αργότερα στην Αίγυπτο, προσθέτοντας ότι ο Χαφτάρ απολαμβάνει την υποστήριξη της Ρωσίας, της Αιγύπτου, των ΗΑΕ, της Γαλλίας και της Ιορδανίας.

Μια αναφορά στο Libya Observer, που αναφέρεται στις τοποθεσίες παρακολούθησης πτήσεων, ανέφερε ότι το Dassault Falcon 900 P4-RMA, το οποίο χρησιμοποιεί ο Χαφτάρ, προσγειώθηκε στις 11.30 ώρα Λιβύης στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ, προερχόμενο από τα ΗΑΕ.

Η τελευταία εξέλιξη, οδήγησε σε εικασίες ότι τα ΗΑΕ πιέζουν τον σύμμαχό τους στη Λιβύη να εξομαλύνει τους δεσμούς με το καθεστώς στο Τελ Αβίβ, καθώς ο Χαφτάρ είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο την πρόθεσή του, να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές αργότερα φέτος.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU), θα διοικήσει τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου. Ο Λίβυος ισχυρός άνδρας, του οποίου οι δυνάμεις ελέγχουν το ανατολικό τμήμα της χώρας, διεξήγαγε μια επίθεση για ένα χρόνο στην πρωτεύουσα στα δυτικά, αποχωρώντας. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, πριν επιτευχθεί επίσημη κατάπαυση του πυρός με την κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη τον Οκτώβριο του 2020.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Γαλλία, είχε συναντήσεις με τους πράκτορες της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ στην Αίγυπτο μεταξύ 2017 και 2019. Η Jerusalem Post ανέφερε, ότι οι Ισραηλινοί αξιωματικοί έφτασαν στις περιοχές που κατείχε ο Χαφτάρ στη Λιβύη και εκπαίδευσε τις δυνάμεις του τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2019.


Το GNU αναμένεται να διευθύνει τη χώρα, μέχρι τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου. Η Λιβύη κατακλύζεται από βία και χάος από την ανατροπή και τη δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι, μετά από επιχείρηση ΗΠΑ/ΝΑΤΟ το 2011. Η σύγκρουση έχει κλιμακωθεί σε περιφερειακό πόλεμο αντιπροσώπων, που τροφοδοτείται από ξένες δυνάμεις που παρέχουν όπλα και μισθοφόρους στη χώρα.Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι τον Μάρτιο, η χώρα της Βόρειας Αφρικής ήταν χωρισμένη μεταξύ των αντίπαλων κυβερνήσεων στα ανατολικά και δυτικά. Αλλά οι δύο πλευρές κατέληξαν τελικά σε μια κατάπαυση του πυρός, που υποστήριξε τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, γνωστής ως Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU).

Μπορεί όλα να συνδέονται με έναν περίπλοκο και κυκλικό τρόπο που συνδέει της κινήσεις της Μόσχας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών στο θέμα της Λιβύης.

 https://www.pentapostagma.gr/



Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου