Η Άγκυρα δέσμευσε 4 περιοχές δίπλα σε ελληνικά νησιά - Δείτε τους χάρτες
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται για άσκηση Έρευνας και Διάσωσης ανατολικά της Ρόδου από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 1 Δεκεμβρίου.
Με την ΝΟΤΑΜ Α3832 δέσμευσαν περιοχή το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
Στην άσκηση αυτή η Τουρκία αντέδρασε με δική της ΝΟΤΑΜ και συγκεκριμένα την Α6719/21.
Σε αυτήν η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η περιοχή αυτή ανήκει σε περιοχή δικής της δικαιοδοσίας για Έρευνα και Διάσωση.Επειδή δε η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκία είναι ήδη τεταμένη με την τουρκική λίρα να έχει απωλέσει πάνω από το 30% της αξίας της και τον Ερντογάν να αναζητά τρόπους αποφυγής εναγκαλισμού με το ΔΝΤ, όλα δείχνουν πως σε στρατιωτικό επίπεδο θα γίνει προσπάθεια έντασης με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ενδεχομένως σε αυτό το πλαίσιο να εντάσσεται και η στρατιωτική απάντηση της Τουρκίας στην ελληνική άσκηση Έρευνας και Διάσωσης ανατολικά της Ρόδου.
Από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι 1 Δεκεμβρίου που η Ελλάδα θα κανει την εν λόγω άσκηση, η Τουρκία θα προχωρήσει σε ασκήσεις με πυρά σε τέσσερις περιοχές απέναντι από ελληνικά νησιά.
Προς τούτο εξέδωσε 4 NAVTEX για αντίστοιχες περιοχές απέναντι από ελληνικά νησιά όπου από τις 09:00 εως τις 11:00 θα εκτελεστούν ταυτόχρονα ασκήσεις με πυρά.
Το ότι η Τουρκία «ψάχνεται» φάνηκε και από το γεγονός πως χθες στο πλαίσιο άσκησης στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου έστειλε δέκα μαχητικά F-16 τα οποία δεν κατέθεσαν σχέδιο πτήσης για να μπουν στο FIR Αθηνών και ενεπλάκησαν σε τέσσερις περιπτώσεις με ελληνικά μαχητικά στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα, η όλη υπόθεση είχε τελειώσει σε δέκα λεπτά καθώς οι έλληνες χειριστές «κατακρεούργησαν» τους τούρκους που μάλλον πρέπει να ήταν νέας εσοδείας και ως εκ τούτου άπειροι.Η μία περιοχή είναι στα ανατολικά της Κω, η δεύτερη βορείως της Σάμου και οι άλλες δύο βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά αντίστοιχα της Λέσβου.
Στην Κύπρο την ίδια στιγμή βλέποντας μια ακόμα κρίση να πλησιάζει ενισχύουν την συμμαχία με το Ισραήλ.
Σε αυτό το πλαίσιο την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η άσκηση αεράμυνας με την επωνυμία ΤΑΜΣ «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ 2/2021», η οποία εντάσσεται στο Ετήσιο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και του Κράτους του Ισραήλ. Η διεύθυνση και ο συντονισμός της άσκησης έγινε από την Διοίκηση Αεροπορίας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς σε συνεργασία με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (ΙΠΑ).
Η άσκηση διεξάχθηκε εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου και ενεργοποιήθηκε το σύνολο της αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς. Σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση του προσωπικού στις τακτικές και στις διαδικασίες ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων, η επαύξηση της μαχητικής τους ικανότητας και του επιπέδου τυποποίησης κατά τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων καθώς και η απόκτηση εμπειρίας από τη συνεργασία με την ΙΠΑ.
Η σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Φρουράς τόνισε χαρακτηριστικά πως: «Η συμμετοχή του προσωπικού μας στη συγκεκριμένη άσκηση, πέραν της πρόσθετης εμπειρίας που παρέχει, συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του συστήματος αεράμυνας της ΕΦ, με πλήρη στελέχωση των οπλικών συστημάτων και σε περιβάλλον που προσομοιάζει το σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων. Επιπλέον, η πραγματοποίηση παρόμοιας φύσης ασκήσεων, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, αντικατοπτρίζουν την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.»Το σενάριο περιλάμβανε πτήσεις των Ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών καθώς και προσβολές συγκεκριμένων στόχων από χαμηλό και μεγάλο ύψος, οι οποίοι προστατεύονταν από δυνάμεις Αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου