Γράφει η Σοφία Βούλτεψη |
Σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, οι πολιτικές ηγεσίες έχουν αποφασίσει πως δεν πρόκειται να επιβληθεί ξανά γενικό λοκντάουν. Η άποψη που έχει επικρατήσει είναι πως εφόσον πλέον υπάρχει το εμβόλιο δεν μπορεί να συνεχιστεί το κλείσιμο των οικονομιών, διότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κύμα φτώχειας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Για τον λόγο αυτό, λαμβάνονται παντού μέτρα προστασίας των ανεμβολίαστων, αλλά και των εμβολιασμένων. Με αποτέλεσμα τα μέτρα περιορισμού να αφορούν πλέον μόνο τους ανεμβολίαστους.
Δεν πρόκειται για «τιμωρητικά» μέτρα όπως επαναλαμβάνουν συνεχώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τους κυρίους Τσίπρα και Ξανθό. Πρόκειται για μέτρα προστασίας της κοινωνίας.
Ένα επιχείρημα που ακούγεται συχνά – και ενισχύει τις αντιεμβολιαστικές απόψεις – είναι πως ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από κλειστούς χώρους και χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, μειώνει τον τζίρο των επιχειρήσεων και επομένως προκαλεί βλάβη στην οικονομία.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Leibnitz for Economic Research (RWI), ένα νέο γενικό λοκντάουν θα προκαλούσε τέσσερις φορές μεγαλύτερη οικονομική βλάβη από ό,τι ο αποκλεισμός των μη εμβολιασμένων.
Στην έκθεση αναφέρεται πως ανάλογα με το επίπεδο λοκντάουν θα προκαλείτο κόστος από 6,5 ως 52 δις ευρώ.
Ένα γενικό κλείσιμο θα κόστιζε 52 δις ευρώ και το γερμανικό ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 0,6% σε όλη την διάρκεια του 2022.
Η λύση των τοπικών λοκντάουν πάλι θα κόστιζε 13 δις ευρώ και το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 0,15%.
Καραντίνα χωρίς μισθό
Όλα αυτά οδήγησαν σε σοβαρές αποφάσεις διάφορα γερμανικά κρατίδια. Ήδη, τρία από αυτά – Βάδη-Βυρτεμβέργη από τις 15 Σεπτεμβρίου, Ρηνανία – Παλατινάτο και Ρήνος-Βεστφαλία από τον Οκτώβριο – αποφάσισαν να διακόπτεται ο μισθός όσων ανεμβολίαστων νοσούν και καταλήγουν σε καραντίνα.
Έχει υπολογιστεί ότι η καταβολή των μισθών για το χρονικό διάστημα της καραντίνας για ανεμβολίαστους έχει κοστίσει 600 εκατομμύρια ευρώ. Κι’ αυτό διότι οι εργοδότες κατέβαλαν τον μισθό και αποζημιώνονταν από τους προϋπολογισμούς των κρατιδίων.
Παράλληλα πάνω από δέκα γερμανικά κρατίδια έχουν ανοίξει όλες τις δραστηριότητες μόνο για εμβολιασμένους.
Από την πλευρά του, το ακροδεξιό κόμμα Afd έχει ανακοινώσει πως θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη για την επιβολή περιορισμών και περικοπή μισθών στους ανεμβολίαστους. Αλλά επιφανείς Γερμανοί νομικοί υποστηρίζουν πως βάσει Συντάγματος το Κράτος μπορεί να προχωρεί σε διακρίσεις μεταξύ πολιτών αν αυτές δικαιολογούνται για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Για τον Γερμανό υπουργός υγείας Γιενς Σπαν τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Αν το κράτος παρέχει δωρεάν το εμβόλιο δεν υπάρχει λόγος να επωμίζεται το κόστος που προκαλούν εκείνοι οι οποίοι αρνούνται χωρίς επιστημονικά τεκμηριωμένους λόγους.
Η προστασία της ζωής, αλλά και της οικονομικής ζωής, οδήγησε και τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν να επιβάλει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε 100 εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους. Το μέτρο αφορά και τον ιδιωτικό τομέα, σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από εκατό υπαλλήλους.
Επιπλέον, από τις 8 Δεκεμβρίου οι οποίες αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις, καθώς και οι μεγάλες επιχειρήσεις των αερομεταφορών οφείλουν να επιβάλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19.
Απολύσεις στις ΗΠΑ, εκτός ταμείου ανεργίας στην Αυστρία
Όταν πρόσφατα ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, πλήρως εμβολιασμένος ο ίδιος, ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και εξέδωσε σχετικό διάταγμα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι υπενθύμισε ότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία «υπερισχύει» αυτής που θεσπίζει κάθε πολιτεία.
Μάλιστα, η American Airlines, η οποία έχει έδρα το Τέξας, ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει την ομοσπονδιακή νομοθεσία.
Πριν από μία εβδομάδα, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, όπου ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός, ανακοίνωσε πως θα απομακρύνει από τις τάξεις του όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Υπολογίζεται πως σε αυτή την περίπτωση θα απομακρύνονταν 7.000 στελέχη. Η διορία που έχει δοθεί για την δεύτερη δόση του εμβολίου είναι η 14η Νοεμβρίου.
Αν ανάλογη απόφαση λάμβαναν και ο στρατός ξηράς και η αεροπορία, τότε θα απομακρύνονταν σχεδόν 50.000 άτομα.
Όπως έγινε γνωστό, όσοι απομακρυνθούν θα αποστρατευτούν, δηλαδή θα λάβουν την σύνταξή τους, αλλά ενδέχεται να υποχρεωθούν να αποζημιώσουν το Κράτος για ένα μέρος του κόστους της εκπαίδευσής τους.
Στην Αυστρία πάλι, αποφασίστηκε η περικοπή του επιδόματος ανεργίας σε εκείνους που αρνούνται να δεχτούν μια εργασία όπου προβλέπεται υποχρεωτικός εμβολιασμός.
Στην Αυστραλία, στη Βόρεια Επικράτεια, επιβλήθηκε υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όσους εργαζόμενους έρχονται σε επαφή με το κοινό.
Ως τις 24 Δεκεμβρίου όποιος εργαζόμενος έρχεται σε επαφή με κοινό στο πλαίσιο της δουλειάς του θα πρέπει να έχει ανοσοποιηθεί πλήρως, επί ποινή προστίμου 5.000 δολαρίων Αυστραλίας (3.175 ευρώ) και άμεσης απόλυσης.
Οι εργοδότες από την πλευρά τους, θα μπορούν να ζητούν αποδεικτικό για τον εμβολιασμό του προσωπικού τους και θα είναι υποχρεωμένοι να κρατούν αρχείο για το εμβολιαστικό καθεστώς όλων των εργαζομένων τους.
Στη Δυτική Αυστραλία αποφασίστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των μεταλλωρύχων και των εργαζομένων στον τομέα φυσικών πόρων.
Στην Γαλλία, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η υποχρέωση υγειονομικού διαβατηρίου, εκπνέει στις 15 Νοεμβρίου, αλλά η κυβέρνηση θέλει να την παρατείνει ως τις 31 Ιουλίου 2022, ώστε να μην χρειαστεί να ξανακλείσει η οικονομία. Ήδη, τρεις χιλιάδες υγειονομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Υποχρεωτικότητα, ως γνωστόν έχει επιβάλει και η Ιταλία. Και ο δρόμος αυτός έχει αποδειχθεί πλέον σωστός και στην πράξη, αφού στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές η κεντροαριστερά κέρδισε τους περισσότερους δήμους, ενώ η δεξιά του Σαλβίνι και της Μελόνι, που κλείνουν το μάτι στους αντιεμβολιαστές, καταποντίστηκαν.
Η Εργατική κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς, ενώ μόνο το 53% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.
Στο Ισραήλ, μόνο οι πολίτες που θα έχουν λάβει την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 θα μπορούν να έχουν green pass που θα τους επιτρέπει την είσοδο σε εστιατόρια, γυμναστήρια και άλλους εσωτερικούς χώρους. Δηλαδή, το νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα περιλαμβάνει και την τρίτη δόση.
Με λίγα λόγια, οι περισσότερες χώρες λαμβάνουν αυστηρά μέτρα προκειμένου να μην χρειαστούν άλλα λοκντάουν, που θα κατέστρεφαν τις οικονομίες τους.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου