Εκσυγχρονιστική "καταιγίδα" στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από ΗΠΑ
Η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΣ Στρατηγού Χ. Λαλούση στις ΗΠΑ μόνο εθιμοτυπικό χαρακτήρα δεν είχε, αφού Ο Στρατηγός ασχολήθηκε με καίρια ζητήματα εξοπλισμού και εκσυχρονισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές ο αρχηγός του στρατού, συζήτησε τόσο την προαποφασισμένη αναβάθμιση των ήδη ελληνικών συστημάτων MLRS, ενώ στο τραπέζι έπεσε και η πιθανότητα απόκτησης ακόμη 2 συστημάτων του ιδίου τύπου.
Βάσει της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας MDCA και της απόφασης του Μαΐου 2021, του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, έχει εγκριθεί η ενεργοποίηση σχετικού υποπρογράμματος για τον εκσυγχρονισμό του οπλικού συστήματος MLRS και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείο Εθνικής 'Άμυνας, σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό άμυνας.
Ο Στρατηγός Χ.Λαλούσης κατά την διάρκεια της παρουσίας του εκεί, συζήτησε στις ΗΠΑ με τον Αμερικανό ομόλογο του και άλλους αξιωματούχους τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών πυραυλικών συστημάτων M-270 MLRS.
Πρόκειται για οπλικά συστήματα που προσφέρουν τρομερό όγκο πυρός σε μεγάλες αποστάσεις αξιοποιώντας τους πυραύλους MGM-140 ATACMS ικανά να καταστρέψουν τις υποδομές των Τούρκων σε ενδεχόμενη πολεμική κρίση.
Η αύξηση της εμβέλειας των πυραύλων των ελληνικών M-270 MLRS σε συνδυασμό με τα βλήματα MGM-140 ATACMS, μας δίνει την δυνατότητα ολικής καταστροφής ναυστάθμων και αεροπορικών βάσεων της Τουρκίας από τα νησιά του Αιγαίου, ειδικά της Ταξιαρχίας πεζοναυτών και του στόλου 150 αποβατικών που έχουν ελλιμενίσει μόνιμα οι Τούρκοι στα παράλια της Μικράς Ασίας.
Το αμερικανικής κατασκευής MLRS, μπορεί να επιφέρει πλήγματα από 165 έως και 300 χλμ.
Όλες αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται δεδομένα στοχοποίησης, τα οποία θα προσφέρουν απλόχερα δορυφόροι από το πρόγραμμα HELIOS, UAV καθώς και τμήματα ειδικών δυνάμεων
μας.
Ο Έλληνας αρχηγός του στρατού συζήτησε λεπτομέρειες της ειλημμένης απόφασης εκσυγχρονισμού των ελληνικών πυραυλικών συστημάτων, ενώ στο τραπέζι έπεσε και το θέμα των ΤΟΜΑ bradley αλλά και η παραχώρηση οχημάτων γενικής χρήσεως ( αρματοφορείς).
Για τα MLRS ο σχεδιασμός προβλέπει τόσο αναβάθμιση του βλητικού συστήματος όσο και των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί ώστε ακόμα και να διπλασιαστεί το βεληνεκές τους. Οι συμβατικοί πύραυλοι έχουν εμβέλεια περίπου 30 χιλιόμετρα ενώ οι πύραυλοι ATACMS(ArmyTactical Missile System) φτάνουν τα 160 χλμ.
Οι πύραυλοι αυτοί αποτελούν το κύριο οπλικό σύστημα για την Άμυνα των νησιών μας, αφού έχουν την δυνατότητα να εξουδετερώσουν τις εχθρικές δυνάμεις ακόμα και πριν αυτές ξεκινήσουν κάνοντας πράξη το δόγμα της αποτροπής.
Σε συνδυασμό με άλλα φορητά πυραυλικά συστήματα και όπλα συγκροτούν την Ασπίδα των νησιών μας έναντι των τουρκικών προκλήσεων.
Ο Αρχηγός του Στρατού των ΗΠΑ (US ARMY) Στρατηγός James McCoville, συζήτησε όλα αυτά τα ζητήματα με τον Έλληνα αρχηγό του Στρατού σε καλό κλίμα, ενώ την ίδια στιγμή το κλίμα στις ΗΠΑ δεν είναι καθόλου καλό για τους Τούρκους, ότι και να δηλώνουν πολλοί ξένοι αξιωματούχοι .
Οι δυο αρχηγοί συζήτησαν επίσης το ενδεχόμενο ενίσχυσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από το απόθεμα αμυντικού υλικού των ΗΠΑ, την υλοποίηση νέων ασκήσεων, καθώς και την άφιξης μεγάλου αριθμού αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη.
Ο ελληνικός στρατός ευρίσκεται σε εκσυγχρονιστικό οργασμό, αφού πλήθος οπλικών συστημάτων εκτιμάται ότι θα ενταχθεί στο δυναμικό του, όπως τα αμφίβια AAV7 για την Ταξιαρχία πεζοναυτών, τα ΤΟΜΑ M-1117.
Είναι γνωστό όμως ότι οι Αμερικανοί “τσινούσαν” με την αύξηση της εμβέλειας των ελληνικών πυραυλικών συστημάτων παλαιότερα, αφού δεν ήθελαν αμερικανικά οπλικά συστήματα, να απειλούν τα μικρασιαστικά παράλια.
Τώρα όμως μετά τις προκλήσεις αλλά και τις απειλές της Άγκυρας για δήθεν “157 κατεχόμενα ελληνικά νησιά”, πολλά από τα οποία οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργήσουν βάσεις και να χρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες υποδομές, όλα άλλαξαν.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου