ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
Το αμιγώς επιθετικό πνεύμα που διέπει την Πολεμική Αεροπορία είδαν στην πράξη οι συμμαχικές δυνάμεις που ήταν στην Blue Flag, αποδεχόμενοι την Ελληνική υπεροχή και στο λεγόμενο debriefing.
Μόνο σε έναν σχηματισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, στον οποίο ηγούνταν τα «γεράκια» της 336 Μοίρας, οι καταρρίψεις των αντιπάλων από τα τέσσερα Ελληνικά F-16 Block 52 Advanced, έφτασαν τις 17 σε σύνολο 19 εχθρικών αεροσκαφών.
Αρχηγοί σε ρόλο DCA η 336 Μοίρα «Όλυμπος», δηλαδή αμυντικό σχηματισμό που προστάτευαν στόχους υψηλής αξίας, είχαν στο πλάι τους ως φίλιες πλατφόρμες F-35, τετράδα Eurofighter και τρία Rafale F3R.
- Απέναντί τους ως «replicate» είχαν σχεδόν όλους τους τύπους των αεροσκαφών που έλαβαν μέρος στη άσκηση Blue Flag, κυρίως όμως τα προηγμένα Ισραηλινά F-35, F-15 & F-16. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το εχθρικό comao απεικόνιζε έναν επιθετικό σχηματισμό από αεροσκάφη «διαφορετικής» τεχνολογίας. Ο καθένας τύπος αεροσκάφους με ανάλογες δυνατότητες που έχουν κι «εκείνα» τα εκτός Νατοϊκών προτύπων.
-
PHOTO GALLERY
Τα F-16 Advanced «καθάρισαν» το τοπίο ενώ σε δικτυοκεντρικό επίπεδο αρκετές φορές καθοδηγήθηκαν υποδειγματικά από τα F-35 γεγονός που καταδεικνύει την άψογη επικοινωνία των προηγμένων F-16 με την πλατφόρμα της 5ης γενιάς. Αυτό ακριβώς αλλά και πολλές μετέπειτα ενέργειες που έγιναν στην έρημο του Νεγκέβ και την αεροπορική βάση της Όβντα στο Ισραήλ, έκανε τους οικοδεσπότες Ισραηλινούς ν’ αξιολογήσουν την 336 Μοίρα «Όλυμπος» ως τα καλύτερα πληρώματα σε επιχειρησιακή επάρκεια και αποτελεσματικότητα.
Τα πληρώματα της 336 Μοίρας που πήραν μέρος στην Ισραηλινή άσκηση «Blue Flag» , δίπλα σε Rafale & F-35 , με το F-16 Advanced, δηλαδή την πλέον σύγχρονη έκδοση του συγκεκριμένου μαχητικού στην Ευρώπη, έως την έλευση του Viper στάθηκαν ως οι άξιοι συνεχιστές της παρακαταθήκης που άφησαν πίσω τους η 340, 337 και 335 Μοίρα «Τίγρης».
Σε προωθημένα πολεμικά σενάρια πέταξε ο Α/ ΓΕΑ
Η φετινή «Blue Flag» ήταν η μεγαλύτερη και πιο προηγμένη εναέρια άσκηση του Ισραήλ, η οποία έγινε με την συμμετοχή των Πολεμικών Αεροποριών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασίλειου, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ινδίας και της Ιταλίας. 15 ημέρες με απογειώσεις όλο το 24ωρο απ’ όλες τις χώρες που μετείχαν με περισσότερα από 70 αεροσκάφη.
- Στόχος της άσκησης, η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας μέσω της ολοκληρωμένης συνεκπαίδευσης αεροσκαφών 4ης και 5ης γενιάς σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, ημέρα και νύχτα, με έμφαση στην ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας των αεροπορικών δυνάμεων που συμμετέχουν.
Σχεδιασμός αποστολών αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, αντιμετώπισης απειλών από αντιαεροπορικά συστήματα και ειδικά από πυραύλους εδάφους-αέρος, καθώς και προσομοίωσης αεροπορικών επιχειρήσεων σε εχθρικό έδαφος, με τις τρεις τελευταίες ημέρες της άσκησης να επικεντρώνονται στην προσομοίωση προωθημένου πολεμικού σεναρίου, ήταν ορισμένα από τα καθημερινά απαιτητικά σενάρια στα οποία ξεχώρισε η Ελληνική αεροπορική κουλτούρα, η οποία μάλιστα όπως επισημαίνεται από τους Ισραηλινούς ταιριάζει ιδιαίτερα στα δικά τους πρότυπα.
PHOTO GALLERY
Και από την επιχειρησιακή αξιολόγηση δεν ξέφυγε ούτε καν το πρώτο «γεράκι» της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης ο οποίος όχι απλώς παραβρέθηκε στην DV-Day, αλλά πήρε κανονικά μέρος σε επιχειρησιακό σενάριο, στο οποίο μετείχαν τόσο τα F-35, όσο και τα Rafale, τα οποία ο Αντιπτέραρχος γνώρισε ως αεροπόρος από πρώτο χέρι και κατάλαβε την αεροπορική τους αξία ως πλατφόρμα αεροπορικής υπεροχής.
Η αξία της Blue Flag σε πολιτικό επίπεδο
Πέρα όμως από τα όποια οφέλη σε εκπαιδευτικό ή επιχειρησιακό επίπεδο, η Πολεμική Αεροπορία μέσω της συμμετοχής της σε ασκήσεις της κλίμακας όπως η «Blue Flag» παρέχει ένα σημαντικότατο πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο στην πολιτική ηγεσία, ενώ προσδίδει ιδιαίτερη αξιοπιστία και ειδικό βάρος στη χώρα μας στα μάτια των συμμάχων μας.
Στο νέο γεωπολιτικό και ενεργειακό άξονα που αναπτύσσεται από τον Ινδικό Ωκεανό έως και τη Μάγχη η Ελλάδα κατέχει κομβική θέση και η στρατιωτική διπλωματία βρίσκεται όχι απλά σε συνέργεια αλλά ανοίγει τον δρόμο στη συμβατική διπλωματία.
Στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία από τους τέσσερις γεωπολιτικούς πυλώνες είναι αυτός της σκληρής ισχύος που δίνει την αξιοπιστία, το κύρος και τα μέσα στην πατρίδα για να πραγματώσει τους στόχους της.
-
Πηγή
Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου