Με σκοπό να την υπερασπιστεί για την απόφαση 2499/2012 της ολομέλειας του ΣτΕ όπου με εισήγησή της επετράπησαν οι ανεμογεννήτριες σε καμένες δασικές εκτάσεις.
Χωρίς βεβαίως να γίνει μνεία ότι εκτός από καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου είναι και (άμισθος) σύμβουλος της προέδρου.
Σε απλά ελληνικά τώρα:
Το άρθρο 24 του Συντάγματος απαγορεύει την μεταβολή του προορισμού των δασών. Με μόνον δύο εξαιρέσεις. Την αγροτική εκμετάλλευση (άσχετη με τις ανεμογεννήτριες). Το δημόσιο συμφέρον.
Αλλά το άρθρο 117 του Συντάγματος είναι ακόμα πιο αυστηρό.
Γιατί ορίζει ότι τα δάση που καταστράφηκαν από πυρκαγιά (ειδικά αυτά!) κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο σκοπό. Τελεία!
Δηλαδή εδώ δεν υπάρχει ούτε καν το παραθυράκι του «δημόσιου συμφέροντος». Τελεία!
(Άσε που και το «δημόσιο συμφέρον» είναι αμφίβολο αν περιλαμβάνει τις ανεμογεννήτριες οι οποίες τελικά είναι «ιδιωτικό συμφέρον»)
Το 2001 επί κυβερνήσεων Σημίτη (ποιανού άλλου;) ψηφίστηκε ένας νόμος (ο 2941/2001) ο οποίος καταστρατηγούσε προκλητικά το Σύνταγμα.
Γιατί επέτρεπε την κατασκευή ανεμογεννητριών ακόμη και σε καμένα δάση κατά παράβαση του αυστηρού και άτεγκτου άρθρου 117 του Συντάγματος.
Αυτόν τον νόμο του Σημίτη έκρινε συνταγματικό με εισήγησή της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Την εισήγησή της αποδέχθηκε η ολομέλεια του ΣτΕ και έτσι άνοιξε ο δρόμος για να κατασκευάζονται ανεμογεννήτριες στα καμένα δάση.
Γιατί μέχρι τότε ανεμογεννήτριες έμπαιναν μόνον στα «άκαυτα» δάση χρησιμοποιώντας ως παραθυράκι το «δημόσιο συμφέρον».
Το οποίο, βέβαια, ήταν πάντα στην διακριτική ευχέρεια του δικαστή να το αποδεχθεί ή όχι σε περίπτωση προσφυγής.
Δηλαδή τι «θεωρίες συνωμοσίας» να χωρέσουν σε αυτές τις απλές αλήθειες;
Το καλύτερο, όμως, είναι στο συμπέρασμα του (άμισθου) συμβούλου της προέδρου και καθηγητού του Συνταγματικού Δικαίου.
Γιατί ισχυρίζεται ότι αφού οι ανεμογεννήτριες μπαίνουν πια και στα καμένα δάση δεν έχουν κίνητρο κάποιοι να τα κάψουν προκειμένου να μην μπουν σε αυτά οι ανεμογεννήτριες.
Δηλαδή τα δάση καίγονται για να προστατευτούν από την φωτιά!
Η θεωρία της τέλειας (πραγματικά σατανικής) συνωμοσίας!
Ο καθηγητής και (άμισθος) σύμβουλος δεν είναι ο μόνος που ανέλαβε την υπεράσπιση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου ανέπτυξε το σχέδιο της πράσινης ενέργειας (απαντώντας σε ερώτηση για την καμένη Εύβοια!) και αναφέρθηκε στην «εξισορρόπηση» (τι άλλο να έλεγε;) την οποία επιχείρησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου (χωρίς να την κατονομάζει) στην υπόθεση των ανεμογεννητριών.
Στην ίδια συνέντευξη ταύτισε όσους αντιδρούνε στις ανεμογεννήτριες με τους ανεμβολίαστους.
Μερικά ακόμη στοιχεία για τις ανεμογεννήτριες που αξίζει να αναφερθούνε.
Σύμφωνα με την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) όλες οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) το 2020 συμμετείχαν κατά 29% στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.
Παρόλα αυτά στις κρίσιμες ημέρες του καύσωνα η συμμετοχή των ανεμογεννητριών στην παραγωγή ενέργειας (στις 04/08) έπεσε στο 4% σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο του ΑΔΜΗΕ.
Το 2004 η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας ήταν μόλις 1,5%. Το 2020 εκτινάχτηκε στο 29%. Αλλά η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 60%.
Άρα το αυτονόητο περιβαλλοντικό όφελος δημιουργεί το αφήγημα («σώζουμε τον πλανήτη») όχι για φτηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα των Ελλήνων, αλλά για περισσότερα κέρδη των μυημένων επιχειρηματιών («αφού σας σώζουμε, πληρώστε!»).
Η Στερεά Ελλάδα-Εύβοια έχει τις περισσότερες ανεμογεννήτριες (38%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος (16%).
Το 2020 leader στην παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες ήταν η ΤΕΡΝΑ (15%) και ακολουθούσε ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (12,4%).
Πρώτη στην κατασκευή ανεμογεννητριών οι οποίες εγκαθίστανται στην Ελλάδα είναι η δανική VESTAS (46%) και ακολουθούν οι γερμανικές ΕNERCON (27%) και SIEMENS (16%).
Mετά τις αποκαλύψεις για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τις ανεμογεννήτριες υπήρξε καταιγίδα δημοσιευμάτων υπέρ των ανεμογεννητριών (ενδεικτικά εδώ και εδώ και εδώ).
Την πλέον εμπεριστατωμένη (νομικά) άποψη υπέρ της «εισήγησης Σακελλαροπούλου» και της απόφασης 2499/2012 της ολομέλειας του ΣτΕ μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.
Οι ανεμογεννήτριες έχουν περιβαλλοντικές συνέπειες, αλλά όχι, βέβαια, σαν αυτές που προκαλεί η καύση του λιγνίτη (αν και το διοξείδιο του άνθρακα ευθύνεται μόνον κατά 3,6% για το φαινόμενο του θερμοκηπίου το οποίο κατά 95% προκαλείται από τους υδρατμούς, δηλαδή όχι από αμιγώς ανθρώπινη ενέργεια).
Το θέμα, λοιπόν, με τις ανεμογεννήτριες αλλά και με το σύνολο της πράσινης ενέργειας δεν είναι μόνον περιβαλλοντικό όπως τεχνηέντως παρουσιάζεται αλλά πρωτίστως οικονομικό!
Γιατί όλοι οι Έλληνες, πλούσιοι και φτωχοί, καταβάλουν με τους λογαριασμούς ρεύματος ειδικό «τέλος» (δηλαδή χαράτσι) προς τους ιδιοκτήτες των αιολικών πάρκων.
Είναι το περίφημο ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή το ειδικό τέλος μείωσης αερίων ρύπων.
Δείτε τον λογαριασμό του ρεύματος και θα καταλάβετε τι πληρώνετε, τώρα ξέρετε και σε ποιους.
Αλλά οι Έλληνες πληρώνουν την πράσινη ενέργεια όχι μόνον ως καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και ως φορολογούμενοι.
Με τις τεράστιες κρατικές χρηματοδοτήσεις που διοχετεύονται (6 δις από το ταμείο ανάκαμψης!) προς τους ισχυρούς επιχειρηματίες της ενέργειας.
Οι οποίοι επενδύουν στον … αέρα της Ελλάδας ενώ τώρα ετοιμάζονται (μετά την «πράσινη») να επενδύσουν και στην «γαλάζια ενέργεια» με ανεμογεννήτριες στην θάλασσα.
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατέχει την πρώτη επενδυτική θέση στις ΑΠΕ με 7 GW και σε πρόσφατη διαδικτυακή ημερίδα η ηγεσία της ανέπτυξε τις επιχειρηματικές προοπτικές των θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
Άλλωστε η Kατερίνα Σακελλαροπούλου, ως δικαστής, εκτός από τα δάση, είχε ανοίξει τον δρόμο για ανεμογεννήτριες και στο ευρύτερο οικοσύστημα του αρχιπελάγους.
Γιατί πάλι με δική της εισήγησή ελήφθη και η 1421/2013 απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ με την οποία μπορούν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες ακόμη και σε μικρά νησιά του Αιγαίου.
Παρά το γεγονός ότι αυτά τα μικρά νησιά προστατεύονται περιβαλλοντικά από το Σύνταγμα.
Το σχετικό άρθρο της «Καθημερινής» (με ημερομηνία 12 Απριλίου 2013) που αναφέρεται σε αυτήν την εισήγηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου φέρει τον τίτλο: «ΣτΕ: ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά ακόμη και σε δασικές περιοχές».
Είναι οι ίδιες ανεμογεννήτριες που τώρα (13 Αυγούστου 2021) αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τίτλο.
Αυτόν που ετέθη υπεράνω του άρθρου το οποίο συνέγραψε ο σύμβουλος της προέδρου προκειμένου να την υπερασπιστεί (ανεπιτυχώς).
«Δάση και ανεμογεννήτριες: Θεωρία συνωμοσίας και συνταγματική θεωρία» είναι ο νέος τίτλος.
Προφανώς οι ανεμογεννήτριες αντιμετωπίζονται (και) αναλόγως του ενοίκου του Προεδρικού Μεγάρου.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου