Το Αφγανιστάν όπου οι “πολιτισμένοι δυτικοί” πήγαν να “σώσουν” έχει αφεθεί στην τύχη του! “Στηρίζεται” μόνο με λόγια κούφια σαν κι αυτά που είπε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ:
«Στόχος μας παραμένει να υποστηρίξουμε την αφγανική κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Γνωρίζουμε πολύ καλά την “στήριξη του ΝΑΤΟ”.
Στο μεταξύ:
Η Δανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα πως κλείνουν προσωρινά τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ, λόγω της κατάστασης ασφαλείας που ολοένα και επιδεινώνεται στο Αφγανιστάν και απομακρύνουν το προσωπικό τους. «Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά την πρεσβεία μας στην Καμπούλ», είπε σε δημοσιογράφους ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Γιέπε Κόφοντ, προσθέτοντας πως η επιχείρηση εκκένωσης θα διεξαχθεί υπό στενό συντονισμό με τη Νορβηγία, με την οποία μοιράζονται ένα κτιριακό συγκρότημα. Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ίνε Σορέιντε δήλωσε ότι η χώρα της θα κλείσει επίσης την πρεσβεία της και θα απομακρύνει τους Νορβηγούς διπλωμάτες, τους ντόπιους εργαζομένους της και τους στενούς συγγενείς τους.
Το Βερολίνο μειώνει το διπλωματικό του προσωπικό στο “απολύτως ελάχιστο”
Η Γερμανία θα μειώσει το διπλωματικό της προσωπικό στην Καμπούλ στο “απολύτως ελάχιστο” υπό το φως της επίθεσης των Ταλιμπάν που ήδη βρίσκονται στις πύλες της αφγανικής πρωτεύουσας, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. “Θα μειώσουμε τις επόμενες ημέρες το προσωπικό μας στη γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ στο απολύτως απαραίτητο”, τόνισε ο Χάικο Μάας σε σύντομη δήλωση μετά και τις παρόμοιες ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον, του Λονδίνου και άλλων δυτικών κυβερνήσεων. “Η πρεσβεία θα συνεχίσει να εργάζεται”, διευκρίνισε ωστόσο. “Η ομάδα συντονισμού διαχείρισης κρίσεων της κυβέρνησης αποφάσισε επίσης να επισπεύσει τη ναύλωση πτήσεων τσάρτερ που είχαν προγραμματιστεί αρχικά για τα τέλη Αυγούστου”, δήλωσε ο Μάας στους δημοσιογράφους από την πόλη Ντεντσλίνγκεν της νότιας Γερμανίας. Ο υπουργός είπε ότι ο στόχος είναι να ταξιδέψουν με αυτές τις πτήσεις το προσωπικό της πρεσβείας που επαναπατρίζεται και Αφγανοί που πολέμησαν μαζί με τον γερμανικό στρατό ή διερμηνείς που φοβούνται πλέον για την ασφάλειά τους. Οι Αφγανοί που δεν έχουν βίζα θα πάρουν τα χαρτιά τους στη Γερμανία ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την αποστολή ομάδας υποστήριξης στην αφγανική πρωτεύουσα για να βοηθήσει στην αποχώρηση του προσωπικού αυτού. “Καλώ εκ νέου όλους τους (άλλους) Γερμανούς πολίτες που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν να φύγουν τώρα από τη χώρα”, δήλωσε.
Ελβετία: Η Βέρνη αποσύρει το προσωπικό της από το γραφείο της στην Καμπούλ
Η ελβετική κυβέρνηση θα αποσύρει τα εναπομείναντα μέλη του προσωπικού της από το γραφείο συνεργασίας που διατηρεί στο Αφγανιστάν δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα. Υπάρχουν μόλις τρεις Ελβετοί που παραμένουν στο γραφείο μετά τις μειώσεις του προσωπικού που προηγήθηκαν. “Και αυτοί επίσης θα φύγουν από την Καμπούλ το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Λίβια Αγκόστι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στη Βέρνη. Οι ντόπιοι εργαζόμενοι στο γραφείο που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, μπορούν να κάνουν αίτηση για χορήγηση ελβετικής ανθρωπιστικής βίζας. Το γραφείο συνεργασίας εποπτεύει προγράμματα ανάπτυξης και ανθρωπιστικής βοήθειας.
Γαλλία-Φινλανδία: Το Παρίσι καλεί εκ νέου τους πολίτες του να φύγουν από το Αφγανιστάν – Η Φινλανδία απομακρύνει εργαζόμενούς της
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του οι Γάλλοι πολίτες να φύγουν από το Αφγανιστάν όσο το δυνατόν συντομότερα. «Δεδομένης της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας, καλούμε εκ νέου τους Γάλλους πολίτες να φύγουν από τη χώρα όσο το δυνατόν συντομότερα», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση, που εκδόθηκε ως απάντηση σε μια γραπτή ερώτηση σχετικά με το αν η Γαλλία σχεδιάζει να προχωρήσει στην εκκένωση της πρεσβείας της και την απομάκρυνση των υπηκόων της από τη χώρα. Από την πλευρά της, η Φινλανδία θα διατηρήσει ανοικτή την αποστολή της στο Αφγανιστάν, όμως αποφάσισε να υποδεχθεί «έως 130 Αφγανούς που εργάζονταν για τη Φινλανδία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, όπως και τις οικογένειές τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χαάβιστο.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου