Γαλλοαιγυπτιακή συννενόηση εναντίον της Άγκυρας - ''Γκρεμίζουν'' τις τουρκικές προσπάθειες για επιρροή στο Σάχελ και την Λιβύη


Η Αίγυπτος ενισχύει την επιρροή της στο Μάλι καθώς αντιλαμβάνεται ότι η ισχύς της στη Λιβύη συσχετίζεται με την δυναμική παρουσία της στο Σάχελ

ΗΑίγυπτος επιδιώκει μεγαλύτερη επιρροή στο Μάλι μέσω του Αλ-Αζχάρ, το οποίο διοργανώνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για έναν αριθμό ιμάμηδων του Μαλίου σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον εξτρεμισμό.

Καθώς η Αίγυπτος εντείνει τις προσπάθειές της να ενισχύσει την επιρροή της στην αφρικανική ήπειρο, το Al-Azhar ανακοίνωσε στις 2 Αυγούστου ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για 23 ιμάμηδες και ιεροκήρυκες από το Μάλι για την καταπολέμηση του ριζοσπαστισμού.

Ο Χασάν αλ-Σάγκιρ, πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Αλ-Αζχάρ δήλωσε : «Ο στόχος πίσω από το εκπαιδευτικό σεμινάριο είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ιμάμηδες του Μάλι να διορθώσουν τις εσφαλμένες αντιλήψεις και τις λανθασμένες ιδέες για το Ισλάμ και να αντιμετωπίσουν τον εξτρεμισμό».

Ο Mamadou Mangara, πρέσβης του Μάλι στο Κάιρο, δήλωσε  ότι «η χώρα του ελπίζει ότι οι εκπαιδευμένοι ιμάμηδες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ιδέες που προωθούν οι εξτρεμιστές».

Το Αλ-Αζχάρ έχει ισχυρή παρουσία στο Μάλι. Σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Μάλι Moussa Mara το 2014, ο μεγάλος ιμάμης της Al-Azhar, Sheikh Ahmed el-Tayeb, ανακοίνωσε «την ανάπτυξη σεΐχηδων και καθηγητών από το Al-Azhar για να εργαστούν στον εκπαιδευτικό τομέα του Μάλι, έτσι ώστε να ενσταλάξουν τις αξίες του ειρήνη και μέτρο στις καρδιές των μαθητών ».

Το Al-Azhar έχει επίσης δημιουργήσει ένα υποκατάστημα της Παγκόσμιας Ένωσης για Αποφοίτους του στο Μάλι. Το κέντρο  ενημέρωσης του Al-Azhar δήλωσε σε δήλωση τον Φεβρουάριο του 2019 ότι μέσω των υποκαταστημάτων και των προγραμμάτων του στο Μάλι και σε άλλες αφρικανικές χώρες, ο σύνδεσμος στοχεύει στη βελτιστοποίηση της ήπιας δύναμης του Al-Azhar μέσω των αποφοίτων του.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η ένωση και η αποστολή του Al-Azhar στο Μάλι διοργάνωσε ένα θρησκευτικό συνέδριο με τίτλο «Μέτρο στο Ισλάμ», σε ένα από τα τζαμιά του Μάλι, κατά τη διάρκεια του οποίου η συζήτηση επικεντρώθηκε στον κίνδυνο εξτρεμισμού και φονταμενταλισμού και στη σημασία της εμφύτευσης των αξιών Ειρήνης και ειρηνικής συνύπαρξης στην κοινότητα.

Σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ένωση Αποφοίτων Αλ-Αζχάρ στο Μάλι, η αποστολή Αλ-Αζχάρ, η οποία αποτελείται από έναν αριθμό Αιγυπτίων ιεροκήρυκων στο Μάλι, είναι πρόθυμη να πραγματοποιήσει δραστηριότητες και σεμινάρια για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και τη διάδοση μετριοπάθειας  

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κάιρο τον Μάιο, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαλί Ζεϊνί Μουλάγιε επαίνεσε τον ρόλο του Αλ-Αζχάρ στην προώθηση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Αιγύπτου και Μάλι, διαδίδοντας τις ανεκτικές διδασκαλίες του Ισλάμ και αντιμετωπίζοντας εξτρεμιστικές ιδέες.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Μουλάγιε, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι τόνισε «τον ρόλο της Αιγύπτου στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού μέσω του Αλ-Αζχάρ, επικοινωνώντας τις σωστές έννοιες του Ισλάμ στο Μάλι».

Ο ρόλος του Αλ-Αζχάρ στο Μάλι δεν περιορίζεται στην υπεράσπιση, αλλά περιλαμβάνει επίσης ανθρωπιστική βοήθεια. Στις 10 Αυγούστου, η Παγκόσμια Ένωση Αποφοίτων Αλ-Αζχάρ στο Μάλι διοργάνωσε μια σειρά φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων με επίκεντρο τους εκτοπισμένους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο βόρειο Μάλι λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο σύλλογος προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια σε μια προσπάθεια να απαλύνει τα δεινά των ανθρώπων.

Επιπλέον, το Αλ-Αζχάρ υποστηρίζει τον στρατό του Μάλι στην καταπολέμηση εξτρεμιστικών ομάδων. Τον Μάιο του 2020, ο σύλλογος επαίνεσε τις προσπάθειες του στρατού του Μάλι στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων και τόνισε ότι αυτές οι ομάδες δεν έχουν καμία σχέση με το Ισλάμ και δεν σέβονται ούτε τους πιστούς ούτε την ανθρώπινη ψυχή, αλλά ούτε και  την ατομική και δημόσια περιουσία.

Οι αιγυπτιακές προσπάθειες για ενίσχυση της παρουσίας του στο Μάλι δεν περιορίζονται στον ρόλο του Αλ-Αζχάρ, καθώς οι διμερείς σχέσεις επεκτείνονται και σε διπλωματικές επισκέψεις. Κατά την επίσκεψή του τον Μάιο στο Κάιρο, ο Μουλάγιε συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία της Αιγύπτου να βοηθήσει στην αποκατάσταση της σταθερότητας στο Μάλι.

Ο Σίσι σημείωσε ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Μάλι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού και να συντονίσει από κοινού  τις ενέργειες των δύο χωρών σε επίπεδο ασφάλειας και στρατιωτικού επιπέδου.

Σε οικονομικό επίπεδο, το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Μια έκθεση του 2020 που εκδόθηκε από τη Διοίκηση Αφρικανικών Χωρών και Οργανισμών και της Κοινής Αγοράς για την Ανατολική και Νότια Αφρική (COMESA) στην Αρχή Εμπορικής Αντιπροσωπείας, έδειξε ότι ο όγκος συναλλαγών μεταξύ Αιγύπτου και Μάλι αυξήθηκε σε 12,1 εκατομμύρια δολάρια το 2018, έναντι 10,8 εκατομμυρίων δολαρίων 2017.

Η έκθεση ανέφερε ότι οι αιγυπτιακές εξαγωγές στο Μάλι αυξήθηκαν στα 12,1 εκατομμύρια δολάρια το 2018, σε σύγκριση με 10,5 εκατομμύρια δολάρια το 2017.

Οι αιγυπτιακές προσπάθειες στη χώρα της Δυτικής Αφρικής έρχονται καθώς η τουρκική επιρροή στο Μάλι αυξάνεται.

Η γαλλική Le Monde έγραψε στις 5 Αυγούστου ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που επισκέφθηκε το Μάλι μετά το πραξικόπημα του 2020 τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Αυτή η επίσκεψη είναι ένα σημάδι που δείχνει την υποστήριξη της Τουρκίας στο πραξικόπημα, η οποία, από μόνη της, αποτελεί επίθεση στα γαλλικά συμφέροντα», συνέχισε η Le Monde.

Η σουηδική Nordic Monitor ανέφερε σε έκθεση του Σεπτεμβρίου 2020 ότι "ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το Μάλι με στόχο να δημιουργήσει μια νέα φάση των σχέσεων των δύο χωρών σύμφωνα με τις πολιτικές της κυβέρνησής του".

Ως γνωστόν στις 18 Αυγούστου 2020, μια ομάδα στρατιωτών οδήγησε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μάλι, εκδιώκοντας τον πρόεδρο Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να διαλύσει το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση.

Παρόλο που οι τουρκικοί στόχοι στο Μάλι συγκρούστηκαν ιστορικά με τη γαλλική επιρροή, οι αιγυπτιακές προσπάθειες δεν έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Γαλλίας στο Μάλι, όπως αποκαλύφθηκε σε μελέτη του Αιγυπτιακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.

Η μελέτη, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2020, διαπίστωσε ότι υπάρχει σημαντική σύγκλιση μεταξύ των αιγυπτιακών και γαλλικών οραμάτων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή του Σαχέλ και της Σαχάρας, συμπεριλαμβανομένου του Μάλι, και την εξάλειψη της τρομοκρατίας με την αντιμετώπιση ριζοσπαστικών ιδεών.

Ο Tarek Fahmy, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και λέκτορας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Malian Imams, δήλωσε στο Al-Monitor: «Το Al-Azhar έχει σημαντική παρουσία στο Μάλι και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται στην εκπαίδευση ιμάμηδων και ιεροκήρυκων και στην εισαγωγή τους σε μετριοπαθή σκέψη ».

Είπε: "Η Αίγυπτος ενισχύει την επιρροή της στο Μάλι καθώς αντιλαμβάνεται ότι η ισχύς της στη Λιβύη συσχετίζεται με την δυναμική παρουσία της στην εν λόγω χώρα".

«Η Αίγυπτος κατέφυγε στο Αλ-Αζχάρ για να εδραιώσει την παρουσία της στο Μάλι, από το οποίο η Γαλλία μπορεί να ωφεληθεί λόγω της εξάπλωσης ριζοσπαστικών ομάδων στην αφρικανική χώρα.

Ως εκ τούτου, η ύπαρξη μιας μετριοπαθούς ιδεολογίας στη χώρα είναι γαλλική επιθυμία και μπορεί να γίνει μόνο μέσω ενός αιγυπτιακού θεσμού, όπως το Al-Azhar».

«Η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία  της στο Μάλι μέσω δανείων και ανθρωπιστικής βοήθειας, τις οποίες η Αίγυπτος γνωρίζει καλά, γι 'αυτό και επιδιώκει να εδραιώσει τον ρόλο της στο Μάλι και στην περιοχή της Σαχάρας και του Σαχέλ», κατέληξε o Fahmy.

https://www.pentapostagma.gr/


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου