Γράφει ο
Διονύσιος Ι. Θεοδωρίτσης
Αντιστράτηγος ε.α.
‘Αλλο το ΚΥΣΕΑ / Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας , και άλλο το ΣΕΑ / Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ( ή όπως ήθελε αυτό ονομασθεί και θεσμοθετηθεί δημοκρατικά βεβαίως στη Βουλή )
Το ΚΥΣΕΑ είναι ( κατά την άποψή μας ) ένα Θεσμικό Όργανο υποτονικό , το οποίο έπεται των γεγονότων / εξελίξεων .
Είναι ΕΠΙΜΗΘΕΑΣ .
Το ΣΕΑ ( ή όπως αλλιώς ήθελε ονομασθεί , θεσμοθετηθεί , κλπ ) είναι ένα Θεσμικό Όργανο ενεργό και λειτουργικό , το οποίο προβλέπει , εκτιμά και επανεκτιμά διαρκώς καταστάσεις , και προηγείται των γεγονότων / εξελίξεων , ή – έστω – συμβαδίζει με αυτά .
Είναι ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ.
Πολλές οι παράμετροι και οι απαιτήσεις υλοποίησης / θεσμοθέτησης του ΣΕΑ .
Η κυριώτερη προϋπόθεση στην Πατρίδα μας , είναι ( ταπεινή μας άποψη ) η Υπέρβαση κάποιων Περικεχαρακωμένων Θέσεων από τους εκφραστές της ελληνικής Πολιτικής Σκηνής , επ’ ωφελεία του συμφέροντος της Χώρας και μόνο !
Η ύπαρξη Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας ( και Όχι Συμβουλίου ) , αποτελεί ….. προφάσεις εν αμαρτίαις , για τη μη δημιουργία / θεσμοθέτηση ΣΕΑ .
Το ΚΥΣΕΑ συνεκλήθη και πρόσφατα , λόγω ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ….. .
Το παρακάτω ” λογοπαίγνιο “, που κυκλοφόρησε στο ΝΑΤΟ στην αρχική εμφάνιση / εκμάθηση του λίαν σοβαρού αντικειμένου “ Χειρισμός Κρίσεων ” και αναφέρθηκε «παραδειγματικά» κατά την εκπαίδευση στο ομώνυμο Σχολείο του ΝΑΤΟ πάρα πολλά χρόνια πριν , φρονούμε ότι αντικατοπτρίζει την ….. ελληνική πραγματικότητα .
Και εάν τυχόν αναφέρει κανείς ( συνάδελφος στρατιωτικός ή μη ) – σχολιάζοντας τα αναγραφόμενα – το επιχείρημα της συμμετοχής του κ. Α/ΓΕΕΘΑ στο ΚΥΣΕΑ , θα του απαντούσαμε ότι δεν μπορεί να αποτελεί μοναδικό βασικό σύμβουλο της Πολιτικής Ηγεσίας ( έστω από πλευράς ΕΔ )
κάποιο πρόσωπο, που θα κληθεί επίσης το ίδιο να υλοποιήσει / εφαρμόσει ( και όχι απλώς να υποστηρίξει ! ) την απόφαση / ελιγμό της Πολιτικής Ηγεσίας .
Αν σκεφθεί κανείς καλοπροαίρετα την ανυπαρξία Συμβούλου ΠΖ και ΤΘ στην Τακτική , εκτιμάται ότι θα αντιληφθεί το σκεπτικό μας.
ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΜΩΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕΑ , ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ κ.κ. ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΘΕΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .
Ακολουθεί , το προαναφερθέν ” λογοπαίγνιο ” στην αγγλική :
The Four Stages of Crisis Management.
1. Nothing is going to happen.
2. Something might happen , but we should do nothing about it .
3. Maybe we should do something about it , but there is nothing we can do .
4. Maybe there was something we could have done , but is too late now.
Διονύσιος Ι. Θεοδωρίτσης
Αντιστράτηγος ε.α.
https://ift.tt/2sjGjFA
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου