Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς: «Σκιές» για novartis

Το σύστημα αποδόσεως δικαιοσύνης είναι ευπρόσβλητο σε 
κυβερνητικές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις νόμων κατά το δοκούν. Απαιτείται φορέας, στα πρότυπα των ΗΠΑ, υπεράνω κομμάτων και κυβερνήσεων του οποίου οι αποφάσεις να είναι αμετάκλητες και απρόσβλητες.
Juan

 

Σαφείς υπόνοιες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο σκάνδαλο Novartis, αλλά και ερωτήματα για τη στάση της δικαιοσύνης αφήνει το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP).

Το δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Ελληνίδα εισαγγελέας θέλει να αποκαλύψει τις ταυτότητες προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis», αρχικά αναφέρεται «στη μακροσκελή πρόταση της Βασιλικής Θεοδώρου να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων (Αικατερίνη Κελέση και Μάξιμου Σαράφη) ώστε να διερευνηθεί αν υπάρχει κατάχρηση εξουσίας από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο», που αφορά όμως σε άλλη υπόθεση από αυτή της Novartis.

Στο δημοσίευμα περιγράφεται η πορεία της υπόθεσης Novartis όπου η εταιρεία έφτασε σε νομικό συμβιβασμό με τους Αμερικανούς πληρώνοντας παράλληλα 347 εκατομμύρια δολάρια, και ενώ παραδέχθηκε ότι είχε χρηματίσει και Έλληνες αξιωματούχους και άλλους από τον χώρο της υγείας. Σημειώνοντας μάλιστα ότι το κόστος της υπόθεσης για την Ελλάδα υπολογίζεται περίπου στα τρία δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία περνούσε κρίση.

«Στον διακανονισμό η Novartis παραδέχτηκε ότι πραγματοποίησε παράνομες πληρωμές σε Έλληνες αξιωματούχους και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο ο διακανονισμός δεν εξέτασε ρητά τι διερεύνησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς από το 2017 και εάν υψηλόβαθμοι πολιτικοί είχαν δωροδοκηθεί στο σκάνδαλο».

Το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος σημειώνει ότι «ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς του δεξιού κόμματος της Ν.Δ. ο οποίος κατηγορήθηκε (εννοεί από τους προστατευόμενους μάρτυρες) ότι χρηματίστηκε με βαλίτσες όσο ήταν στην εξουσία, από το 2012 έως και το 2015, είχε απορρίψει έντονα όλους τους ισχυρισμούς.

Όσοι κατηγορήθηκαν για δωροδοκία επανειλημμένα αναφέρθηκαν στους καταγγέλλοντες με τον υποτιμητικό όρο “κουκουλοφόροι” – έναν όρο που χρησιμοποιούνταν συχνά για τους συνεργάτες των ναζί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» προστίθεται στο κείμενο.

Στο δημοσίευμα σχολιάζεται με νόημα και η υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Αρχικά επισημαίνεται ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλεσε τη Novartis ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» από αρχής του ελληνικού κράτους.

Ωστόσο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την εξουσία και ανέλαβε η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη η υπόθεση υπονομεύτηκε και ξεκίνησε καινούργια όπου «ο ερευνητής έγινε ερευνώμενος».

Είναι ξεκάθαρο ότι οι δύο υποθέσεις δεν συνδέονται, τονίζει το δημοσίευμα επικαλούμενο δήλωση του καθηγητή Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Μάλιστα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η πρόταση της Βασιλικής Θεοδώρου είναι παρόμοια με το αίτημα για αποκάλυψη των μαρτύρων που είχαν καταθέσει οι Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Άδωνις Γεωργιάδης.

Το δημοσίευμα κλείνει επισημαίνοντας ότι η Ελένη Τουλουπάκη ήταν η τελευταία που ερευνούσε τα παραπάνω πολιτικά πρόσωπα όντας εισαγγελέας διαφθοράς σχετικά με τυχόν εμπλοκή τους στην υπόθεση Novartis, κάτι για το οποίο «αντιμετώπισε απίστευτη πίεση, ποινικές διώξεις από το κόμμα της Ν.Δ., ενώ εκδιώχθηκε από τη θέση της με νομοσχέδιο».

Διαβάστε επίσης:

Novartis: Στο αρχείο η μήνυση Αγγελή σε βάρος Σοφουλάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Φέρνει στη Βουλή την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

Novartis: Να μην ισχύσει το καθεστώς προστασίας για τους μάρτυρες ζητούν Σαμαράς, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης Λοβέρδος

https://www.topontiki.gr/

_____________________

Μιχάλης Τσολάκης/ Efenpress



Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου