Ο Τούρκος αναλυτής ο οποίος επικαλείται και ιρανικές πηγές σημειώνει πως “έχει αποφασιστεί” το λουκέτο στο Ιντσιρλίκ. Το θέμα είναι πότε η Ελλάδα θα υποδεχτεί πυρηνικά και σε ποια βάση. Αυτός είναι και ο λόγος σκλήρυνσης της στάσης των ΗΠΑ τελευταία με τα απανωτά αντιτουρκικά νομοσχέδια.
Πρέπει να τονίσουμε πως είναι η πιο ολοκληρωμένη και αξιόπιστη τουρκική ανάλυση για τις επερχόμενες εξελίξεις. Ο Τούρκος αναλυτής συνδέει τρεις εξελίξεις οι οποίες είχαν αναφερθεί εκτενώς από το WarNews247:
- Τις κινήσεις των ΗΠΑ σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη
- Την μεταφορά των τριών αμερικανικών βάσεων από το Κατάρ στην Ιορδανία
- Την ένταξη του Ισραήλ στην CENTCOM και τον διαχωρισμό από την EUCOM στην οποία εντάσσεται η Τουρκία.
“Νέα αμερικανικά σχέδια: Το μυστικό της συσσώρευσης αρμάτων μάχης στα τουρκικά σύνορα”
“Ενώ η εντατική μεταφορά αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων και ελικοπτέρων στη βάση της Αλεξανδρούπολης 40 χλμ. από τα σύνορά μας, ήταν στην ημερήσια διάταξη, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αφορούν στενά την Τουρκία. Πρόκειται για τις εξελίξεις σχετικά με τις νέες τοποθεσίες και αποστολές των αμερικανικών βάσεων στην Μέση Ανατολή.
Πρώτα απ ‘όλα, μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, η Ουάσιγκτον ίδρυσε ένα επιχειρησιακό κέντρο στο Κατάρ για να συντονίσει τις δυνάμεις που έμειναν πίσω για να προστατεύουν τις δυτικές πρεσβείες. Από εκεί θα συντόνιζαν την συνεργασία με τις τουρκικές δυνάμεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Αυτό το κέντρο, με επικεφαλής έναν Αμερικανό Ταξίαρχο, θα υποστηρίξει και θα επιβλέπει τις δραστηριότητες πληροφοριών, χρηματοδότησης, συντήρησης και λογιστικής υποστήριξης στο Αφγανιστάν.
Εν τω μεταξύ, μετά την παράδοση της αεροπορικής βάσης Bagram στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν, τα αεροπλάνα των ΗΠΑ που αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ επιτάχυναν τον βομβαρδισμό των Ταλιμπάν. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θελήσουν να συνεχίσουν να βομβαρδίζουν το Αφγανιστάν μετά τον Σεπτέμβριο, από που θα απογειώνονται τα αεροσκάφη;
Ο διαχωρισμός CENTCOM από EUCOM
Η μονάδα συντονισμού στο Κατάρ υπάγεται στην Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, CENTCOM. Η CENTCOM έχει ως Ζώνη Ευθύνης το Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, το Ιράν, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, το Κιργιστάν, τον Λίβανο, το Ομάν, το Πακιστάν, το Κατάρ, την Σαουδική Αραβία, την Συρία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ουζμπεκιστάν και την Υεμένη.
Από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, το Ισραήλ έχει προστεθεί στον τομέα ευθύνης της CENTCOM υπό τη διοίκηση του στρατηγού McKenzie.
Σε αυτό το σημείο, το αξιοσημείωτο είναι ότι με την προσθήκη του Ισραήλ στην ζώνη ευθύνης της CENTCOM, η CENTCOM διαχωρίστηκε εντελώς από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση την EUCOM, η οποία περιλαμβάνει την Τουρκία και εδρεύει στη Γερμανία.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκόβει τελείως την Τουρκία από τη Μέση Ανατολή. Η πιο σημαντική εξέλιξη που αφορά άμεσα την Τουρκία έλαβε χώρα στις αρχές αυτού του μήνα.
Το μεγαλύτερο μέρος της βάσης As Sayliyah στο Κατάρ, της μεγαλύτερης προκεχωρημένης αμερικανικής βάσης εκτός ΗΠΑ η οποία περιέχει εξοπλισμό για μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία, μεταφέρθηκε στην Ιορδανία. 150 άρματα μάχης M-1 Abrams, 116 τεθωρακισμένα Bradley και 112 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού πήγαν στην Ιορδανία.
Πλέον, η μεγαλύτερη χερσαία βάση των ΗΠΑ στην περιοχή βρίσκεται στη Νότια Ιορδανία, πολύ κοντά στο Ισραήλ.
Οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι όσος ο πληθυσμός του Κατάρ
Η πιο σημαντική αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, η βάση Al Udeid, συνεχίζει να διατηρεί την παρουσία και την αποστολή της στο Κατάρ, φιλοξενώντας μεγάλο αριθμό αεροσκαφών. Υπάρχουν περισσότεροι από 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες και περισσότερα από 100 μαχητικά στην βάση Al Udeid. Επιπλέον, πολλά αεροπλάνα των ΗΠΑ είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν το πολιτικό αεροδρόμιο της Ντόχα στο Κατάρ”…
Οι Βρετανοί βρίσκονται επίσης στη στρατιωτική αεροπορική βάση με τους Αμερικανούς. Αν ληφθούν υπόψη οι Βρετανοί, οι στρατιώτες άλλων συμμαχικών χωρών και μελών του ΝΑΤΟ, το συμβασιούχο προσωπικό και τεχνικό προσωπικό, είναι σαφές ότι το Κατάρ είναι μια αμερικανική στρατιωτική χερσόνησος. Δεδομένου ότι ο πληθυσμός του Κατάρ είναι 300.000, υπάρχουν σχεδόν τόσοι ξένοι στρατιώτες σε αυτήν τη χώρα όσο και ο πληθυσμός του Κατάρ που είναι σε θέση να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία. Αυτή η ασφαλής κατάσταση για τις ΗΠΑ έχει πλέον μεταφερθεί στην Ιορδανία.
Αμέσως μετά από αυτήν την αναδιάταξη, έλαβε χώρα συνάντηση του Βασιλιά Αμπντουλάχ της Ιορδανίας με τον Μπάιντεν. Η αεροπορική βάση Muvaffak Salti στην Ιορδανία έχει επίσης επεκταθεί και εξυπηρετεί με επιτυχία τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Γίνεται κατανοητό ότι η παρουσία των ΗΠΑ στην Ιορδανία έχει γίνει αρκετά ισχυρή.
Οι προετοιμασίες των ΗΠΑ για απόσυρση από το Ιντσιρλίκ
Ωστόσο, όταν όλες αυτές οι εξελίξεις λαμβάνονται υπόψη μαζί με τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ συσσωρεύουν όπλα στην Ελλάδα και ακόμη και τους ισχυρισμούς ότι μια αμερικανική βάση θα κατασκευαστεί στο νησί της Σαμοθράκης στο βόρειο τμήμα του νησιού, φαίνεται ότι τα απαραίτητα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί από τις ΗΠΑ για να απενεργοποιήσουν την αεροπορική βάση Incirlik και να μειώσουν τη σημασία της.
Το σύνθημα της κυβέρνησης Ερντογάν «η στρατηγική μας σημασία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», η οποία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την αλήθεια στην Τουρκία, δεν πρέπει να είναι παραπλανητικό. Εάν η Άγκυρα θέλει αναγκαστικά να αναλάβει ρόλο στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν ποτέ να κάνουν την Τουρκία να κάνει τα πράγματα που κανείς άλλος δεν θα τολμούσε. Θα την στείλουν σε αποστολές “αυτοκτονίας”.
Απομακρύνοντας την από το Κατάρ (CENTCOM), παίρνει αυτό που θέλει… Φαίνεται ότι προετοιμάζονται να απενεργοποιήσουν την Τουρκία σε όλους τους τομείς σύμφωνα με τα μελλοντικά τους σχέδια.
Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει όλα τα σχέδιά τους προκειμένου να επικεντρωθούν στην Κίνα, την οποία θεωρούν τώρα ως τον κύριο εχθρό. Το γεγονός ότι ο κύριος στόχος δεν είναι η Ρωσία εξαλείφει φυσικά τη σημασία της Τουρκίας και της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Τουρκία.
Στόχος η Αν Μεσόγειος
Ωστόσο, η ανάλυση του ιρανικού ΜΜΕ Pars Today με ημερομηνία 8 Ιουλίου είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Οι Ιρανοί λένε ακριβώς τα ακόλουθα σχετικά με την νέα βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία:
«Αυξάνοντας την στρατιωτική παρουσία σε αυτή τη στρατηγική περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν όχι μόνο να αυξήσουν την επιρροή τους στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Παλαιστίνη, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ιράκ, αλλά και να δημιουργήσουν έναν κρίσιμο εμπορικό διάδρομο Ανατολής-Δύσης. Όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι αμερικανικές βάσεις θα διαιρέσουν τα καθήκοντα ανάμεσα στις δύο αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής».
Αντίο “στρατηγική μας σημασία”
Όσοι γνωρίζουν λίγα πράγματα κοιτώντας τον χάρτη θα βγάλουν φυσικά ορισμένα συμπεράσματα από τη νέα και πρόσθετη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ιορδανία, η οποία στοχεύει επίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, και την ψυχρή και σκληρή στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Άγκυρα, η οποία έγινε πιο εμφανής με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο.
Πρώτα απ ‘όλα, είναι πολύ σαφές ότι η αεροπορική βάση Incirlik έχει χάσει όλη τη σημασία της, ενώ μια τόσο μεγάλη αμερικανική βάση σχηματίζεται στην Ιορδανία. Η διαδικασία σε αυτήν είναι ο στρατηγικός αποκλεισμός της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Στέλνουν την Τουρκία σε αποστολές υψηλού κινδύνου χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά για να την απομονώσουν και να την εξουδετερώσουν ακόμη περισσότερο στην περιοχή.
Φαίνεται ότι το παιχνίδι “Δρ Jekyll και Mr Hyde”, όπως λέγεται στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, δεν θα διαρκέσει πολύ. (RT, 23 Ιουλίου, άρθρο του Scott Ritter). Φυσικά, η χαμένη στρατηγική σημασία είναι η σημασία της Τουρκίας για άλλους.
Το να είσαι υποψήφιος για να είσαι διαχειριστής του ισλαμικού κόσμου και των Αράβων για λογαριασμό των ΗΠΑ έχει χάσει τη σημασία του και έχει τελειώσει. Η σημασία μιας πολιτισμένης, σύγχρονης και αξιοσέβαστης Τουρκίας που στέκεται στα πόδια της οφείλεται μόνο στην ίδια” καταλήγει ο Τούρκος αναλυτής.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου