Δυο χρόνια με την πιο απίστευτη κυβέρνηση που πέρασε από την Ελλάδα: πώς η καταστροφή εμφανίζεται ως επιτυχία

 


Του Νίκου Λακόπουλου

Λίγο πριν τις εκλογές του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχόταν καλές δουλειές για όλους και ανάπτυξη -4% την υπολόγιζε- συν μείωση φόρων και κέρδισε τις εκλογές. Μόλις είχε ανακοινώσει ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, αλλά εμφανίσθηκε με ένα θεόρατο σχήμα με πολλούς υφυπουργούς και συντονιστές -που μάλλον είχαν περισσότερη εξουσία από τους υπουργούς.

Αυτό ήταν το «επιτελικό κράτος» το οποίο εμφάνισε ο νέος Πρωθυπουργός περίπου ως μάνατζερ που διοικεί εταιρεία -με πρώτες κινήσεις να «καταλάβει» την ΕΡΤ, το ΑΠΕ και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών -με τους νέους υπουργούς του να τρέχουν πάνω-κάτω σα να πρόκειται κάτι σημαντικό να συμβεί.

Τα περισσότερα νομοσχέδια που έφερε -μερικές φορές νύχτα- η νέα κυβέρνηση αφορούσαν την ίδια την εξουσία και τις εκλογές. Ο στόχος ήταν τα συνδικάτα, οι απεργίες και οι διαδηλώσεις μαζί με τον έλεγχο με πανεπιστημιακή αστυνομία- της παιδείας, η σιωπή με χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης και η ασυλία τραπεζιτών μαζί με διευκολύνσεις στους καναλάρχες.

Θάλεγε κανείς πως αυτή η κυβέρνηση ήρθε για να τακτοποιήσει την «Υπόθεση Νοβάρτις» με αντίστροφο τρόπο, παραπέμποντας τους υπουργούς που έστησαν την ¨σκευωρία» και την εισαγγελέα που την ανακίνησε. Πολλοί λίγοι θα έχουν προσέξει όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να διεκδικήσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο άνθρωπος που του οργάνωσε δείπνο με επιχειρηματίες ήταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής!

Η κατάληψη του κράτους

Μέσα σε δυο χρόνια η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το έργο της με την κατάληψη του κράτους από ένα στρατό -που πίνει νερό στο όνομα του Μητσοτάκη -όχι απαραίτητα της Νέας Δημοκρατίας- μετακλητών υπαλλήλων. Η εφημερίδα Berliner Zeitung που αναλύει το φαινόμενο των μετακλητών υπαλλήλων, αναφέροντας ως παράδειγμα την πρόσληψη του δημοσιογράφου και τ.υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. Αντώνη Πανούτσου στην ΕΡΤ έγραψε πρόσφατα:

«Μετά τη εκλογική νίκη της Ν.Δ. η ΕΡΤ διοικείται από έναν άνθρωπο της Ν.Δ., τον Κώστα Ζούλα, ο οποίος μέχρι τότε διηύθηνε το γραφείο τύπου της Ν.Δ. Στην ΕΡΤ ο Πανούτσος αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου για τον σχεδιασμό του προγράμματος, με έξοδα του κράτους. Δεν χρειάστηκε να κάνει κάποια αίτηση, στέλνοντας βιογραφικό. Πήρε την καλοπληρωμένη θέση χωρίς διαγωνισμό. Του την πρόσφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Μία νέα θέση μετακλητού συνοδεύεται από πλουσιοπάροχες, για τα δεδομένα της χώρας, απολαβές συν τα ειδικά επιδόματα. Το ποσό είναι σχεδόν τριπλάσιο από τον μισθό ενός ιδιωτικού υπαλλήλου. Οι υπέροχες αυτές δουλειές απευθύνονται κατά προτίμηση σε συγγενείς κρατικών αξιωματούχων ή κομματικών στελεχών, ανεξαρτήτως επαγγελματικής κατάρτισης. Αυτό που μετράει δεν είναι η ικανότητα και τα επαγγελματικά προσόντα, αλλά η πιστή συμπεριφορά και ο συγχρωτισμός με την εξουσία. Πρόκειται για μία κουλτούρα μετριότητας, την οποία μαθαίνουν τα παιδιά από το σχολείο ακόμη. Και ο Μητσοτάκης, γόνος παλαιάς πολιτικής δυναστείας και ο ίδιος, εφήρμοσε μετά την εκλογική νίκη του τα καθιερωμένα, θεσπίζοντας ολόκληρη βιομηχανία μετακλητών».

Το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η τότε νέα κυβέρνηση ακύρωση 10.000 προσλήψεις στην εκπαίδευση και άλλες στην Υγεία για να τις ανακοινώσει τώρα η Νίκη Κεραμέως δική της πρωτοβουλία. Η κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων εμφανίζεται ως το μέσο για να γίνει η οικονομία «ανταγωνιστική» και η δημιουργία νέων «τζακιών» με το κλείσιμο των επιχειρήσεων «ζόμπι», όπως τις χαρακτήρισε ένας υφυπουργός, εμφανίστηκε από τον Μητσοτάκη ως «ανάταξη» της οικονομίας.

Η νέα κυβέρνηση που θα «καθάριζε» σε μια βδομάδα τα Εξάρχεια χρειάστηκε περισσότερο για να τσιμεντώσει τις καταλήψεις άδειων σπιτιών και να δείρει την ….Οικογένεια Ινδαρέ σε μια αστυνομοκρατία που περιλάμβανε και νόμους για να κρίνονται πλέον οι απεργίες και οι διαδηλώσεις παράνομες.

Ωστόσο η κυβέρνηση εμφανίζει δημοσκοπική υπεροχή με την εμφάνιση της πανδημίας όπου πλέον πανηγυρίζει που η ύφεση θα είναι μόνο …8% και ο υπουργός Προστασίας Πολίτη εμφανίζει υψηλής δημοφιλίας- μαζί με την υψηλή αντιπάθεια. Η κυβέρνηση εμφανίζεται επιτυχημένη μέσα στην καταστροφή και ο Πρωθυπουργός υπόσχεται να δώσει πίσω στη μεσαία τάξη «όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Καθώς «το ανοιξιάτικο Πάσχα προμηνύει ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι» σύμφωνα με το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και «το Θείο Φως γίνεται ήλιος αισιοδοξίας». Οι μέρες που έρχονται θα είναι καλύτερες και η κυβέρνηση «θα επιστρέψει στην μεσαία τάξη όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η είδηση πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα φτάσει πάνω από 205% δεν ανησυχεί την κυβέρνηση αφού θα υποχωρήσει στο 166,1%  το 2024. Το 2021 η ανάπτυξη θα φτάσει στο 3,6% έως 4% σύμφωνα με νέες προβλέψεις, αλλά το 2022 αναμένεται επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 6,2%.

Η καθαρή ανάπτυξη του 4% θα έλθει, αλλά την επόμενη δεκαετία και προς το παρόν και το άμεσο μέλλον οι επιχειρήσεις που πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή θα πρέπει να την επιστρέψουν, η αποσωλήνωση της οικονομίας θα δείξει τις απώλειες για τις επιχειρήσεις και η ανεργία δεν θα μπορεί να συγκαλυφθεί.

Η πανδημία ως ευκαιρία

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία πράγματι ως ευκαιρία: προσέλαβε αστυνομικούς, αλλά όχι γιατρούς, για να μην της …μείνουν μετά την πανδημία, συρρίκνωσε τα εργατικά δικαιώματα και με όρους πελατειακούς έσπρωξε λεφτά σε επιχειρήσεις ακόμα και αν δεν τα είχαν ανάγκη με το βλέμμα στις εκλογές και την δημοφιλία του Πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση με όρους διαφήμισης και επικοινωνίας, αντί για πολιτική αγοράζει ψήφους -με ξένα λεφτά. Κάθε φορά που η δημοφιλία αυτή πέφτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται με ένα πουγκί στο χέρι -χρήματα που δεν δημιούργησε ο ίδιος με την πολιτική του -αφού η ύφεση ήρθε πριν την πανδημία, αλλά του άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο «αυτοκτονικό»- κατά τον Θ. Σκυλακάκη.

«Πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να κρατηθούν άλλο σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας και όταν τα χρέη τους ξεπεράσουν ένα όριο βάζουν οριστικό λουκέτο» θα γράψει ένας πρώην υπουργός Οικονομικών, ο Νίκος Χριστοδουλάκης. «Αμέσως, η προσωρινή διακοπή εργασίας γίνεται έτσι μόνιμη ανεργία για τους μισθωτούς, που αδυνατούν πλέον να εξυπηρετήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις και έτσι αυξάνεται και το δικό τους χρέος».

Ο «Μωυσής» ήταν τελικά ένας απατεώνας που βγάζει 150άευρα από το καπέλο με συνηθισμένα «μαγικά» κόλπα της παραδοσιακής πολιτικής που όπως περιγράφει ο Παπαδιαμάντης -το 1892″ στους » Χαλασοχώρηδες» κάθε φορά που έρχονταν εκλογές με εμφανίζονταν με ένα ζευγάρι άρβυλα τότε, επιστρεπτέες προκαταβολές τώρα.

«Όταν οι επιστρεπτέες προκαταβολές ζητηθούν πίσω» γράφει ο Αλέξης Ροτζούνης στο Tvxs «οι ρυθμίσεις και αναστολές πληρωμών εκλείψουν και οι υποχρεώσεις επανέλθουν και αυτές σε μια κανονικότητα, τότε τα παραδοσιακά κριτήρια αξιολόγησης της κυβέρνησης θα ενεργοποιηθούν μαζί με τον βασικό μηχανισμό φθοράς, τη δύσκολη καθημερινότητα του πολίτη.

Τα επόμενα χρόνια οι αριθμοί θα ευημερούν και πολλοί θα δυστυχούν, αλλά ο Μητσοτάκης θα εμφανίζει μια πλαστή εικόνα «ευτυχίας». Άλλωστε όπως έχει πει πρόσφατα στην Καθημερινή «είναι σημαντικό να περάσουμε σε έναν άλλο τρόπο ενδεχομένως ζωής, οικονομικού μοντέλου, όπου τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος -που δεν είναι μόνο αυτό που θα αποκαλούσαμε ο «άκρατος καταναλωτισμός» αλλά η ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων».

Το φως, ο ήλιος που έχουμε, η ομορφιά του τοπίου μας, η προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος- όλα αυτά ξαφνικά αποκτούν μία ξεχωριστή σημασία και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Να τα αξιοποιήσουμε και οικονομικά αλλά και για να αισθανθούμε εμείς οι ίδιοι καλύτεροι, πιο ευτυχισμένοι την επόμενη ημέρα».

https://www.anoixtoparathyro.gr/

___________

Μιχάλης  Τσολάκης/ Efenpress


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου