Οι Σέρβοι φοβούνται ελληνική αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου που ήταν κοιτίδα της σερβικής εκκλησίας
Στρατιωτική άσκηση των μονάδων αλεξιπτωτιστών του στρατού της Σερβίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, υλοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της σερβικής αεροπορικής βάσης «πιλότος Mihajlo Petrović», αυτήν την εβδομάδα.
Την ευθύνη της ασκήσεως έχει η 63η σερβική ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών, με την διεθνή τακτική άσκηση με την επωνυμία «Falcon 21».
Πρόκειται για μια άκρως εξειδικευμένη άσκηση μονάδων αλεξιπτωτιστών, στην οποία, εκτός από τους Σέρβους οικοδεσπότες, συμμετέχουν επίσης στρατιωτικοί των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας και της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου.
Εκτελούνται δύσκολες ρίψεις με αλεξίπτωτο σε συνθήκες ημέρας και νύχτας, με εξοπλισμό μάχης και όπλα, με τη χρήση συσκευών πλοήγησης, με στόχο οι συμμετέχοντες αλεξιπτωτιστές να βελτιώσουν την ικανότητά τους να εκτελούν δύσκολες αποστολές των ειδικών δυνάμεων.
Τα άλματα εκτελούνται με αλεξίπτωτο τύπου "πτέρυγας", ενώ ο στόχος των κοινών δραστηριοτήτων είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης και της διαλειτουργικότητας, Ελλήνων, Σέρβων και Κυπρίων, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων σε τακτικό επίπεδο, καθώς και η προώθηση της συνεργασίας και οι σχέσεις μεταξύ των χωρών εταίρων, αναφέρουν οι Σέρβοι.
Οι ίδιοι οι Σέρβοι αξιωματούχοι όμως στο Βελιγράδι προβληματίζονται για την μελλοντική στάση της Ελλάδος σχετικά με την αναγνώριση του “κράτους-μορφώματος” με το όνομα Κόσσοβο.
Εδώ και μεγάλο διάστημα, στην σερβική πρωτεύουσα, η κυβέρνηση της χώρας και τα μέσα ενημέρωσης, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν πολλές ενδείξεις, που λένε ότι η Αθήνα προετοιμάζεται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως κράτος, κάνοντας τα χατίρια ΗΠΑ και Γερμανίας που το ζητούν συνεχώς.
"Το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο, ωστόσο, το γεγονός είναι ότι προσπαθεί να εμβαθύνει τη διμερή συνεργασία με τους Κοσσοβάρους, προκαλεί ερωτηματικά", τονίζει Σέρβος ειδικός.
Υπενθυμίζουμε ότι η Γερμανία έχει απαιτήσει εντελώς ξεδιάντροπα την απαλοιφή της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου από το σερβικό σύνταγμα, για να επιτρέψει την είσοδο της Σερβίας στην ΕΕ.
Την ίδια στιγμή η Μόσχα “πατώντας” στην απόφαση 1244 για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, έχει κάνει γνωστό ότι στηρίζει την Σερβία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και αιφνιδιαστικής παρουσίας ρωσικών δυνάμεων στην πρώην σερβική επαρχία.
Η όλη κατάσταση προκάλεσε ανησυχία στη Μόσχα, ενώ ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Αλεξάνταρ Μποκάν-Χαρτσένκο, πήγε στον Σέρβο πρόεδρο και του δήλωσε ότι η πίεση που ασκούν στην Αθήνα θα πρέπει να προετοιμάσει τη Σερβία για περαιτέρω ανώμαλες καταστάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Η αδήριτη επιθυμία των Αλβανών των Βαλκανίων να ενωθούν σε μία χώρα, θα φέρει εξελίξεις και προς την σερβική πλευρά λόγω του Πρέσεβο, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου σε μια μεγάλη σε εύρος περιοχή, και θα επηρεάσει όλα τα κράτη των Βαλκανίων.
Δύση και ΗΠΑ υλοποιούν το σχέδιο της ένωσης όλων των Αλβανόφωνων με στόχο τoν εξοβελισμό της Ρωσίας από την περιοχή των Βαλκανίων, η οποία όμως έχει ερείσματα ιστορικά και θρησκευτικά, ενώ την όλη κατάσταση περιπλέκει η Τουρκία που δρα εδώ και χρόνια ανεξέλεγκτα στην περιοχή χωρίς να της "τραβήξει το αυτί" ουδείς.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου