Ισραήλ-Γάζα: Ο Τζο Μπάιντεν ζητά κατάπαυση του πυρόςΟ πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του για κατάπαυση του πυρός μετά από οχτώ ημέρες βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων μαχητών στη Γάζα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Αίγυπτο και άλλες χώρες για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ εμπόδισαν και πάλι μια δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζητούσε την κατάπαυση του πυρός.

Να σημειωθεί ότι νέα έκτακτη και κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι.

Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς βρίσκεται πλέον στη δεύτερη εβδομάδα της, με λίγα σημάδια αποκλιμάκωσης.

Τουλάχιστον 212 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 61 παιδιών, πέθαναν στη Γάζα και 10, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, στο Ισραήλ. Σύμφωνα με το Ισραήλ, οι περισσότεροι από όσους έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα είναι μαχητές και ότι τυχόν θάνατοι αμάχων συνέβησαν ακούσια. Αλλά η Χαμάς, η μαχητική ομάδα που διαχειρίζεται το έδαφος, το αμφισβητεί.

Σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν «ενθάρρυνε το Ισραήλ να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει την προστασία αθώων πολιτών».

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόοδο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στη Γάζα», αναφέρεται επίσης.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν «εξέφρασε την υποστήριξή του για εκεχειρία και συζήτησε τη δέσμευση των ΗΠΑ με την Αίγυπτο και άλλους εταίρους προς το σκοπό αυτό», ανέφερε.

Οι συγκρούσεις και ο νέος κύκλος βίας στην περιοχή έχουν προκαλέσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο και ανθρωπιστικές οργανώσεις ζήτησαν μέτρα για την πρόληψη άμαχων πληθυσμών και του χάους που προκαλείται από την καταστροφή κτιρίων και υποδομών.

Οι ΗΠΑ, για τρίτη φορά, εμπόδισαν τις προσπάθειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να εκδώσουν δήλωση με την οποία καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση, τονίζοντας αντίθετα τις δικές του διπλωματικές προσπάθειες.

«Ο υπολογισμός μας σε αυτό το σημείο είναι ότι η πραγματοποίηση αυτών των συνομιλιών πίσω από τα παρασκήνια ... είναι η πιο εποικοδομητική προσέγγιση που μπορούμε να ακολουθήσουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη σε δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονο Μπλίνκεν, μιλώντας τη Δευτέρα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να βοηθήσουν εάν το Ισραήλ και η Χαμάς έδειχναν ενδιαφέρον για τον τερματισμό των εχθροπραξιών αλλά ότι οι ΗΠΑ δεν απαιτούν να το πράξουν. «Τελικά εναπόκειται στα (δύο) μέρη να καταστήσουν σαφές ότι θέλουν να επιδιώξουν την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε προτού σημειώσει ότι ζούμε σε «ένα μεγάλο κόσμο και έχουμε ευθύνες».

Αναφερόμενος στον βομβαρδισμό το Σάββατο από τον ισραηλινό στρατό του κτιρίου που στέγαζε τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Al Jazeera και του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP)., ο Μπλίνκεν παρόλο που τόνισε ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, είπε επίσης ότι δεν είχε δει κανένα αποδεικτικό στοιχείο από το Ισραήλ σχετικά με την πρότασή του ότι η Χαμάς λειτουργούσε έξω από το συγκεκριμένο κτίριο.

Η Χαμάς από την άλλη αρνείται ότι διατηρούσε γραφεία στο κτίριο. «Πρόκειται για ψευδείς ισχυρισμούς και απόπειρα δικαιολόγησης του εγκλήματος στοχοθέτησης ενός μη στρατιωτικού πύργου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φαόζι Μπάχουμ.

naftemporiki.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου