Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην “Καθημερινή” στις 13 Μαρτίου για την τύχη του EastMed (“Ο αγωγός EastMed ένας νέος NABUCCO”) εγείρει ερωτηματικά, δεδομένου ότι μόνο τα ελληνικά συμφέροντα δεν εξυπηρετεί. Ας αρχίσουμε από το γεγονός ότι δεν είναι ηλίθιοι ούτε οι Νετανιάχου, Αναστασιάδης, Σαμαράς, Βενιζέλος και Τσίπρας, ούτε οι μηχανικοί της ΔΕΠΑ και της Edison, ούτε και η ΕΕ που χρηματοδοτεί την μελέτη κατασκευής.
Η κατασκευή του EastMed βασίστηκε στα βεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου των κοιτασμάτων Λεβιάθαν (22 τρισ. κυβικά πόδια), Καλυψώ (έξι τρισ. κυβικά πόδια), Γλαύκος (πέντε τρισ. κυβικά πόδια), και Αφροδίτη (6,5 τρισ. κυβικά πόδια), χωρίς να συνεκτιμώνται τα δύο γειτονικά προς την Αφροδίτη κοιτάσματα, το απόθεμα των οποίων εκτιμάται ότι κυμαίνεται στα 4,5-12 τρισ. κυβικά πόδια.
Στο ίδιο μπλοκ, στο 12 της κυπριακής ΑΟΖ έχουν ανακαλυφθεί σε στρώματα του Μεσοζωικού Αιώνα και 1,5 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μόνο τα αποθέματα των κοιτασμάτων Γλαύκος και Καλυψώ (11,5 τρισ. κυβικά πόδια και τα μισά αποθέματα του Λεβιάθαν (11 τρισ. κυβικά πόδια) τότε το σύνολο φθάνει τα 22,5 τρισ. κυβικά πόδια. Αν αυτή την ποσότητα την μεταφράσουμε σε κυβικά μέτρα, έχουμε απόθεμα της τάξης των 637 δισ. φυσικού αερίου. Αυτά και μόνο αυτά τα αποθέματα επιτρέπουν την κατασκευή του αγωγού EastMed με χωρητικότητα παροχής 15 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος για 35 χρόνια, δηλαδή περισσότερο από τον αγωγό ΤΑΠ.
Οι μεγάλες γεωφυσικές εταιρείες PGS και SPECTRUM έκαναν έρευνα για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και έδειξαν ότι το βιογενές φυσικό αέριο που υπάρχει στους κοραλλιογενείς σχηματισμούς, που είναι η ουρά της Μεσογειακής Ράχης, υπερβαίνει τα 3 τρισ. κυβικά μέτρα και το πυρολιτικό φυσικό αέριο που απαντάται στους ψαμμίτες, στο ανατολικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ ανέρχεται σε 1,2 τρισ. κυβικά μέτρα. Επιπροσθέτως έξι πολύ μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, οι ExxonMobil, Qatar Oil, Total, ΕΝΙ, Shell και Chevron Texaco κάνουν έρευνες για να εκμεταλλευτούν τις προαναφερθείσες ποσότητες που υποδεικνύουν οι γεωφυσικές εταιρείες. Ερωτώ γιατί δεν είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμος ο αγωγός EastMed και είναι ο NABUCCO;
Tο φυσικό αέριο είναι το καύσιμο του μέλλοντος. Σήμερα οι τιμές του Μπρέντ είναι στα 70 δολάριο το βαρέλι που είναι πάρα πολύ υψηλή τιμή, αν συνεκτιμήσουμε το γεγονός της ισοτιμίας δολαρίου/ευρώ. Όταν η τιμή του αργού ήταν 85 δολάρια το βαρέλι το 2014, η ισοτιμία δολαρίου/ευρώ ήταν 1,55:1. Σήμερα είναι 1,19:1, που σημαίνει ότι η σημερινή αξία του πετρελαίου είναι παρόμοια ή πλησιάζει τα 86 δολάρια το βαρέλι του 2014 για τους Ευρωπαίους.
Αυτό το γεγονός θα οδηγήσει αυτόματα στην χρήση του φυσικού αερίου, του οποίου η τιμή είναι έξι δολάρια ανά Gj, δηλαδή ισοδύναμα κοντά στα 39 δολάρια το βαρέλι. Άρα βαδίζουμε ολοταχώς στη χρήση μιας άφθονης, φθηνής και καθαρής ενεργειακής πρώτης ύλης, την οποία έχει ανάγκη η ανθρωπότητα για να επιβιώσει: Χημική βιομηχανία, φαρμακευτική, γεωργία και η μη επιδοτούμενη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η παγίδα της πρότασης Σίσι
Τελευταία παρουσιάστηκε και μία άλλη είδηση, την οποία εκμεταλλεύτηκε ο κ. Μυριάνθης για να αποδείξει ότι ο αγωγός EastMed είναι αντιοικονομικός και ως εκ τούτου να μην κατασκευαστεί, κάτι που βεβαίως επιθυμούν και οι Τούρκοι. Προ ημερών ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε από τον πρόεδρο της Αιγύπτου πρόταση για την αλλαγή κατεύθυνσης του αγωγού EastMed. Δηλαδή, το φυσικό αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ να πηγαίνει στους σταθμούς υγροποίησης που υπάρχουν στις μεσογειακές ακτές της Αιγύπτου. Και από εκεί να διοχετεύεται στην Ευρώπη με LNG πλοία.
Με πολύ απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος και η Ελλάδα θα χάσουν την γεωπολιτική τους αξία. Ο πρωθυπουργός αντί να το αρνηθεί και να επιμείνει στον αγωγό EstMed, o οποίος αναβαθμίζει γεωπολιτικά την Κύπρο και την Ελλάδα, μετατρέποντας τη δεύτερη σε ενεργειακό κόμβο, απάντησε ότι θα μεταφέρει την πρόταση στον κ. Αναστασιάδη. Αυτός λογικά σκεπτόμενος την απέρριψε.
Ερωτώ: είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να συμπλέει με το ΕΛΙΑΜΕΠ και τον κ. Μυριάνθη; Ο πρόεδρος Σίσι, βλέποντας μακριά, κατάλαβε ότι οι δύο αιγυπτιακοί σταθμοί υγροποίησης στο Idku και στην Damietta, με δυνατότητα υγροποίησης 14 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου έκαστος, σε 12 χρόνια δεν θα έχουν φυσικό αέριο για λειτουργήσουν, εάν δεν ανακαλυφθούν νέα κοιτάσματα. Το κοίτασμα Ζορ με απόθεμα 800 δισ. κυβικά μέτρα θα έχει εξαντληθεί διότι η Αίγυπτος, μία χώρα των 105 εκατομμυρίων, χρειάζεται ετησίως περίπου 75 δισ. Μ3 φυσικού αερίου.
Άρα, η αλλαγή διαδρομής του φυσικού αερίου θα ωφελούσε αποκλειστικά την Αίγυπτο, διότι θα ικανοποιούσε μακροπρόθεσμα τις δικές της ανάγκες και ταυτόχρονα θα την μετέτρεπε σε ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη με τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ να διέρχονται από αυτή. Ουσιαστικά Κύπρος και Ελλάδα θα έχαναν την γεωπολιτική τους αξία.
“Ανάγκα και οι θεοί πείθονται”
Κλείνω με μία παρατήρηση που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού Χανίων δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν. Τόσο οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με τα ενεργειακά όσο και οι υπουργοί Ενέργειας πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο θα ανέρχονται σε 240 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως (το γνωρίζει πολύ καλά η ΔΕΠΑ).
Οι ανάγκες αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν με εισαγωγές από την Ρωσία, ακόμα κι αν προστεθούν και εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Η Ρωσία έχει αποθέματα φυσικού αερίου της τάξης των 30 τρισ. κυβικών μέτρων. Η ετήσια παραγωγή της ανέρχεται σε 620 δισ κυβικά μέτρα, με τις ρωσικές εσωτερικές ανάγκες να υπερβαίνουν τα 400 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Τα υπόλοιπα 220 δις Μ3 κατανέμονται ως εξής: 125 δισ. πάνε στην Ευρώπη, 40 δισ. στη Λευκορωσία και Τουρκία και τα υπόλοιπα, προς το παρόν περίπου 40 δισ. κυβικά μέτρα πάνε στην Κίνα, μέσω του Trans-Siberian pipeline με πρόβλεψη να διοχετεύονται εκεί 80 δισ. ετησίως.
Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες της Ευρώπης. Ας πάμε στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αποθέματα φυσικού αερίου, κυρίως σχιστολιθικού, γύρω στα 10 τρισ. κυβικά μέτρα και ετήσια κατανάλωση 770 δισ. κυβικά μέτρα. Μόνο το σχιστολιθικό φυσικό αέριο που υπάρχει στην λεκάνη Permian, Texas έχει σταθερή παραγωγή. Όλες οι υπόλοιπες λεκάνες των ΗΠΑ, Eagle Fort, Barret, κλπ. έχουν πτώση της παραγωγής.
Άρα είναι αβάσιμη η εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ μπορούν να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη, καλύπτοντας τις αυξανόμενες ανάγκες της σε φυσικό αέριο. Για την Ευρώπη η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα αυτών που πιθανότατα υπάρχουν δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, είναι σωτηρία. Θέλουν δεν θέλουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και διάφοροι “εμπειρογνώμονες” αυτή είναι η πραγματικότητα, οπότε μάλλον θα ισχύσει το “ανάγκα και οι Θεοί πείθονται”…
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου