Η κυβέρνηση θέτει την «αποστρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νήσων στη βούληση του Ερντογάν

 ης Κύρας Αδάμ

Όσο μουγκή παραμένει η Άγκυρα στην πρόσκληση της Αθήνας για την συνέχιση των διερευνητικών, τόσο λαλίστατος είναι ο Ερντογάν σε προκλήσεις απέναντι στην  άλαλη Αθήνα . Τελευταίο λεκτικό επίτευγμα του Τούρκου προέδρου είναι η ..μετονομασία του Αιγαίου σε « θάλασσα των νησιών», χωρίς να αναφέρει ότι είναι ελληνικά και έτσι παραπέμπει σε άγνωστο ιδιοκτησιακό καθεστώς  για τα νησιά του Αιγαίου και σε ξένο κράτος.

Ο λεκτικός παραλογισμός του Ερντογάν θα αποτελούσε απλώς ανέκδοτο, αν η Τουρκία δεν είχε κατορθώσει να μετατρέπει σε διμερές θέμα την δήθεν αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Ανατολικού ( και τώρα και του κεντρικού Αιγαίου με την αυθαίρετη προσθήκη του Αη Στράτη) με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις  και την παρούσα να μην έχουν αντιμετωπίσει και κλείσει το θέμα μια και καλή.

_______________________________________________

         Αν αποστρατικοποιηθούν τα νησιά, τότε θα πρέπει άμεσα

να ...αποκυβερνητοποιθεί και η Ελλάδα από τη παρούσα κυβέρνηση.

Juan

________________________________________________

Μόνον από την αρχή του 2021 και εν μέσω διερευνητικών η ΥΠΑ Τουρκίας έχει εκδώσει οκτώ διεθνείς αγγελίες ( ΝΟΤΑΜ) με τις οποίες δηλώνει διεθνώς ότι η Ελλάδα παραβιάζει την Συνθήκη και τη Σύμβαση της Λωζάννης περί Στενών του 1923 αλλά και την  Συνθήκη των Παρισίων του 1947, διότι εκτελεί στρατιωτικές ΑΣΚΗΣΕΙΣ στα νησιά του Αν Αιγαίου, παραβιάζοντας το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των Συνθηκών. Μια από αυτές είναι η πρόσφατη ΝΟΤΑΜ Α0751/ Φεβρ2021 που αποκαλύπτει το  Μilitaire.gr  με την οποία η Τουρκία δηλώνει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες διότι εκτελεί ΑΣΚΗΣΕΙΣ στα νησιά Σαμοθράκη, Αη Στράτη, Ψαρά, Χίο, Λήμνο, Λέσβο και Καστελόριζο.

  • Η τουρκική ΥΠΑ αναγράφει στη ΝΟΤΑΜ Α0751/Φεβρ 2021 ότι τα νησιά του Αν Αιγαίου Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Αη Στρατης, Ψαρά και Καστελόριζο τελούν βάση της Συνθήκης της Λωζάννης και Παρισίων υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και η Ελλάδα τις παραβιάζει με τις ασκήσεις που εκτελεί στα νησιά αυτά.
  • Η Άγκυρα πονηρά και σκόπιμα δεν αναφέρει ότι τα νησιά αυτά είναι ελληνικά, αλλά νησιά του Αν Αιγαίου- δηλαδή αδέσποτα , ξένο κράτος για να μπορεί να θέσει πλέον θέμα ιδιοκτησίας και κυριαρχίας.

  • Για τα νησιά Σαμοθράκη και Λήμνο ( 1 και 2 μ κόκκινο στο χάρτη) η Τουρκία επικαλείται τη ΣΥΜΒΑΣΗ της Λωζάννης του 1923 για τα Στενά. Ωστόσο το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης που είχε επιβληθεί με τη Σύμβαση αυτή για τα νησιά Σαμοθράκη, Λήμνο,, Ίμβρο ,Τένεδο, Λαγούσες ΗΡΘΗ ΟΡΙΣΤΙΚΩΣ με τη Σύμβαση του Μοντρέ 1936, η οποία  αντικατέστησε/κατάργησε τη ΣΥΜΒΑΣΗ Λωζάννης 1923. Η Τουρκία δηλαδή, για τα ελληνικά νησιά Σαμοθράκη και Λήμνο χρησιμοποιεί…την καταργημένη ΣΥΜΒΑΣΗ της Λωζάννης, ενώ χρησιμοποιεί την ισχύουσα Σύμβαση του Μοντρέ 1936 για τα τουρκικά νησιά Ίμβρο Τένεδο Λαγούσες, τα οποία έχει στρατιωτικοποιήσει με την εγκατάσταση του ραντάρ COCKEADA στην Ίμβρο.
  • Τα νησιά Αη Στράτης και Ψαρά ( 3 και 4 στο χάρτη) ΔΕΝ περιλαμβάνονται σε καμμιά Συνθήκη. Μολονότι  η Άγκυρα έχει υπογράψει Συνθήκες και Συμβάσεις  ότι τα νησιά αυτά είναι ελληνικά, εν τούτοις ισχυρίζεται ότι μόνον τα νησιά που αναγράφονται στις Συνθήκες είναι ελληνικά.

Αυτή η τουρκική πονηρή μεθοδολογία βασίζεται στην άρνηση της Αθήνας να εντοπίσει και να αξιοποιήσει τα στοιχεία που καθιστούν αυτά τα δύο νησιά ελληνικά. Την ιδιά τεχνική χρησιμοποιεί η Άγκυρα και για άλλα ελληνικά νησιά που δεν περιλαμβάνονται στις Συνθήκες, όπως Θάσος Αντίψαρα κλπ.

  • Για σκοπούς αποστρατιωτικοποίησης η Τουρκία θέτει το Καστελόριζο (σημείο 5 στο χάρτη) στο Αιγαίο – Εastern Aegean Islands. Ωστόσο για σκοπούς ΑΟΖ το θέτει στη Μεσόγειο και αυτό το αποδέχθηκε η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο 2019 με αποτέλεσμα η Τουρκία να καθορίζει 12νμ χωρικά ύδατα μεταξύ Ρόδου Καστελόριζου στη Μεσόγειο και να στραγγαλίζει και εξαφανίζει την ελληνική ΑΟΖ από Ρόδο ( 28ος μεσημβρινός και ανατολικά) βλέπε στο χάρτη
  • Για τα νησιά Λέσβος και Χίος η Συνθήκη της Λωζαννης απαγορεύει ναυτικές βάσεις αλλά ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ, εκτός πλέον και αν ο Ερντογαν ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα..μετακόμισε τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας στα νησιά αυτά.

Και οι δύο Συνθήκες ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ , δηλαδή επιτρέπουν ΤΙΣ ΑΣΚΉΣΕΙΣ  και γι’ αυτό από το 1952 μέχρι την αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ το 1974 ΟΥΔΕΠΟΤΕ τόσο η Τουρκία όσο και το ΝΑΤΟ δεν είχαν θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αν Αιγαίου και μάλιστα για στρατιωτικές ασκήσεις. Αντιθέτως από το 1952 έως το 1974 to NATO, με τη σύμφωνη γνώμη και της Τουρκίας χρηματοδοτούσε τις υποδομές στα νησιά αυτά, όπως το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λήμνου.

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΒΗΧΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ;

Με την εγκληματική αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ το 1974 μέχρι την «κουτσή» επανένταξη το 1980, η Τουρκία αλώνιζε στο ΝΑΤΟ και πέτυχε μέσα στο ΝΑΤΟ όλες τις επεκτατικές βλέψεις της σε βάρος της Ελλάδας. 

Έτσι με την επανένταξη στο ΝΑΤΟ το1980, ο γ γραμματέας του ΝΑΤΟ  ,Τζ. Λούνς χωρίς καμμιά αρμοδιότητα, (σς τις Συνθήκες ερμηνεύουν μόνο ο ΟΗΕ και το ΔΔΧ), εξέδωσε DIRECTIVE, (οδηγία), με την οποία επέβαλε παράνομα καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και μη εκτέλεσης ασκήσεων στα ελληνικά νησιά. ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ, ούτε και το 1995 με την ανανέωση της οδηγίας από τον γενικό γραμματέα Σολάνα, ούτε το 2006 με τη διαταγή τον SACEUR.

Το ρόλο τοποτηρητή της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών ανέλαβε η ΥΠΑ Κων/λης με την έκδοση ΝΟΤΑΜ για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αν Αιγαίου, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ. Η μοναδική αρμοδιότητα που έχει  είναι η παροχή , στο πλαίσιο του ΙCΑΟ,  εναέριας κυκλοφορίας και έρευνας και διάσωσης SAR στο FIR Κων/λης και τίποτε άλλο. Μολονότι η έκδοση ΝΟΤΑΜ φαίνεται να αποτελεί  αποκλειστική πρωτοβουλία της ΥΠΑ Κων/λης, εν τούτοις πίσω κρύβεται η τουρκική κυβέρνηση, η οποία θα έπρεπε να  προσφύγει στον ΟΗΕ στην περίπτωση που θεωρούσε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες. Θα έπρεπε δηλαδή να  προσφύγει στον ΟΗΕ και να ζητήσει ( όπως προβλέπει η Σύμβαση Βιέννης 1969 άρθρο 60 περί Συνθηκών) και να απαιτήσει την αναστολή εν μέρει ή εν όλω της Συνθήκης της Λωζάννης, λόγω ουσιώδους παραβίασης της από την Ελλάδα. Ωστόσο η Τουρκία αποφεύγει τη διαδικασία αυτή όπως ο διάβολος το λιβάνι, διότι γνωρίζει εκ τω προτέρων ότι θα χάσει. Για το λόγο αυτό η Άγκυρα βάζει πονηρά την ΥΠΑ Κων/λης  να εκδίδει ΝΟΤΑΜ αποστρατιωτικοποίησης  για να  παρασύρει την Ελλάδα να αποδεχθεί ότι το θέμα είναι διμερές πολιτικό. Δυστυχώς η Αθήνα έχει πέσει στην παγίδα και έχει συντάξει μια απαντητική ΝΟΤΑΜ- προκάτ για όλες τις χρήσεις. Έτσι στην απαντητική ΝΟΤΑΜ η κυβέρνηση τσουβαλιάζει όλα τα ελληνικά νησιά είτε αυτά περιλαμβάνονται στις Συνθήκες είτε όχι- στην προκειμένη περίπτωση Αη Στράτης και Ψαρά- με αποτέλεσμα να  καθιστά το θέμα παράνομα ελληνοτουρκική διαφορά. Η κυβέρνηση όμως δεν έχει καμμιά δουλειά να απαντά στην ΥΠΑ Τουρκίας, διότι έτσι αυτομάτως το θέμα γίνεται διμερές πολιτικό, όπως συμφέρει την Άγκυρα.

Διότι μονίμως απαντά στις τουρκικές ΝΟΤΑΜ ότι «..οι ελληνικές αρχές κατηγορηματικά απορρίπτουν  την προσπάθεια της Τουρκίας να εισάγει στη ροή έκδοσης ΝΟΤΑΜ πολιτικές δηλώσεις..» ‘όπως αναφέρεται και στην ελληνική ΝΟΤΑΜ Α 0349/Φεβ 2021 με αποτέλεσμα η Τουρκία να θέτει στις διερευνητικές την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Αν Αιγαίου.

https://www.militaire.gr/i


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου