Η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού από την Αίγυπτο, για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογοναθράκων σε 24 συνολικά «οικόπεδα» (χερσαία και βυθοτεμάχια), στον Κόλπο του Σουέζ, στη Δυτική Σαχάρα και την Μεσόγειο, έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Αθήνα. Ένα απ΄ αυτά τα οικόπεδα εκτείνεται πέραν του 28ου μεσημβρινού που αποτελεί το ανατολικό όριο , της πρόσφατης μερικής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία υπεγράφη στις 6 Αυγούστου. Αυτό προκαλεί κάποιες σκέψεις για πιθανή προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου. Ο Τσαβούσογλου δεν έχασε την ευκαιρία και έκανε σχετικές δηλώσεις.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι και η ανακοίνωση από το Κάϊρο ,μπορεί να είναι τυπική, αλλά δείχνει ότι έγινε συζήτηση και δόθηκαν κάποιες διαβεβαιώσεις ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Προς το παρόν τουλάχιστον ,γιατί όπως λένε έμπειροι διπλωμάτες, καθηγητές γεωπολιτικής και αναλυτές “στην διπλωματία δεν υπάρχουν φιλίες, αλλά μόνο συμφέροντα”.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας της Αιγύπτου, “ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη”.
Ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Προεδρίας δήλωσε ότι ο Πρόεδρος El-Sisi και ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησαν για τις στενές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, ιδίως τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
“Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία του να ανταλλάξει απόψεις και να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο El-Sisi για περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Τόνισε τη σημασία του αμοιβαίου συντονισμού σε αυτό το θέμα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, με τρόπο που θα συνέβαλε στην επίτευξη των συμφερόντων των δύο φιλικών λαών σε διμερές επίπεδο ή στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος El-Sisi επιβεβαίωσε τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την υπερηφάνεια της Αιγύπτου για τις σχέσεις συνεργασίας που έχει με την Ελλάδα. Η Εξοχότητά του πρόσθεσε ότι οι σχέσεις διμερούς συνεργασίας προωθούνται υπό το φως των κοινών θέσεων και συμφερόντων μεταξύ των δύο χωρών σε περιφερειακό επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος El-Sisi υπογράμμισε την επιθυμία της Αιγύπτου να προωθήσει διάφορες πτυχές αυτής της εποικοδομητικής συνεργασίας, ιδίως σε οικονομικό, ασφάλεια και στρατιωτικό επίπεδο και στους ενεργειακούς τομείς”.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου