Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί και να μην προχωρήσει τελικά η επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου μετά την έντονη αντίδραση των Εβριτών, άφησε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη πριν από λίγο.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά 90,1″ και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μηταράκη στον Έβρο για τη δημιουργία ΚΥΤ στην περιοχή του Φυλακίου και τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου, η υφυπουργός επεσήμανε:
“Η γνώμη του λαού και η λαϊκή βούληση είναι σημαντική και πρέπει να είναι δυνατόν να λαμβάνεται υπόψη. Εκεί υπάρχει μια διαμορφωμένη γνώμη αυτή έρχεται και κολλάει πάνω στην κυβερνητική δέσμευση και του πρωθυπουργού προσωπικά, ότι στον Έβρο δεν θα υπάρξει δομή όπου θα μένουν μόνιμα μετανάστες διότι ο Έβρος είναι μια ευαίσθητη περιοχή που πρέπει να προστατεύεται. Έτσι δεν υπήρχε ούτε κατά διάνοια σκέψη- αυτό φοβούνται οι άνθρωποι βέβαια και αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα πρέπει να εξασφαλίσουμε και την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη, φοβούνται ότι θα υπάρχουν εκεί μόνιμα κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θα τους εξετάζεται το άσυλο, όταν θα έχουν άσυλο θα βγαίνουν και θα κυκλοφορούν. Δεν το θέλουν αυτό και έχουν δίκιο και υπάρχει δέσμευση να μην γίνει.
Η αρχική σκέψη ήταν να δημιουργηθεί μια δομή η οποία θα είναι κλειστή, θα είναι μεγαλύτερης χωρητικότητας αλλά θα είναι δομή καταγραφής . Ωστόσο και εγώ πιστεύω ότι αφού ο κόσμος δεν έχει πεισθεί και επειδή έχει ζήσει την αγωνία από κοντά, αγωνία όμως που την έχουμε ζήσει όλοι γιατί όλοι λέγαμε τότε «να κρατήσει ο Έβρος», ο Έβρος είναι η πύλη μας, άρα λοιπόν από την ώρα που ο λαός δεν έχει πεισθεί δεν μπορεί να γίνει αυτό. Το είπε στην συνέντευξή του και ο ίδιος ο υπουργός ότι δεν θα γίνει δομή τέτοια».
Σε ερώτηση εάν γίνει η επέκταση της υπάρχους δομής απάντησε: « Καταρχήν η γενική απόφαση είναι να δημιουργηθούν κάποιες δομές κλειστές αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι αντιδράσεις, η γνώμη του λαού. Δεν μπορείς να πας κόντρα σε μια τόσο εμπεδωμένη πεποίθηση άρα από εδώ και πέρα θα ληφθούν κάποιες αποφάσεις γιατί ήδη οι υπάρχουσες αυτές δομές που είναι πολλών χρόνων είναι προβληματικές. Δηλαδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν και λειτουργούν γύρω στις 600 θέσεις, δεν πρόκειται να καλυφθούν, αυτό είναι για την περίπτωση που θα συμβεί κάτι να μην μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλη τη Θράκη και στη Μακεδονία. Άρα σκοπός ήταν να υπάρχει για κάθε ενδεχόμενο, αν μας συμβεί κάτι να υπάρχει μια χωρητικότητα ώστε να μην μπορούν να κυκλοφορούν με τον τρόπο που κυκλοφορούσαν. Από εκεί και πέρα φυσικά και δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, αυτό δεν το συζητώ και όχι μόνο για το λόγο ότι ο Έβρος δεν πρέπει να έχει τέτοιου είδους δομές για μόνιμη εγκατάσταση παρά μόνο για καταγραφή για όποιον συμβαίνει να εισέρχεται αλλά και γιατί έχουν ουσιαστικά μειωθεί πάρα πολύ οι φιλοξενούμενοι σε όλες τις άλλες δομές. Είναι δηλαδή κάτω από τις κλίνες μας.
Για τις εξόδους από την δομή κι αν μπορούν να γίνονται απάντησε: «Όχι… Όταν δεν έχεις πολύ κόσμο μπορείς να κάνεις άμεσα την καταγραφή σου. Μπήκε κάποιος, συνελήφθη, μεταφέρθηκε στη δομή, γίνεται μια πρώτη μεταφορά για μια άλλη δομή. Δεν θα μείνει δηλαδή για πάντα εκεί να εξεταστεί άσυλο. Αυτό είναι πολιτική απόφαση τώρα επί της ουσίας η λαϊκή γνώμη και η αντίδραση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε περίπτωση και για αυτό όπως καταλαβαίνω θα ληφθούν και νέες αποφάσεις».
Για τις μεταναστευτικές ροές ανέφερε: «Οι ροές είναι σχεδόν μηδενικές αυτή τη στιγμή. Κάθε σοβαρή χώρα φυλάει τα σύνορα της, δεν γίνεται κέντρο διερχομένων και φροντίζει να διαχωρίζει τους μετανάστες από τους πρόσφυγες. Οι μετανάστες δηλαδή ανθρωποι που δεν δικαιούνται να είναι στη χώρα πρέπει να φύγουν, και όσοι δικαιούνται διότι έχουν πάρει το καθεστώς πρόσφυγα πρέπει να βοηθηθούν με βάση τη σύμβαση της Γενεύης, να λαμβάνουν την προστασία ενός ευνομούμενους κράτους μέχρι την ώρα που θα λήξουν οι έκτακτες συνθήκες στις δικές τους χώρες. Θα γίνεται αυτό που πρέπει, αλλά θα γίνεται αυτό που πρέπει για αυτούς που δικαιούνται να έχουν αυτή την προστασία όταν όμως είναι όλοι μαζί όπως γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ, «όλοι μαζί είναι πρόσφυγες , όλοι είναι το ίδιο» τότε δεν μπορείς να βοηθήσεις αυτούς που είναι πραγματικά πρόσφυγες
Αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την επέκταση του ΚΥΤ στον Έβρο τόνισε: «Τα συνθήματα τα ακραία και τα αντικοινοβουλευτικά που ακούστηκαν είναι πάρα πολύ επικίνδυνα. Τα συνθήματα αυτά δεν πρέπει να ακούγονται, είναι ποινικό αδίκημα. Δεν πρέπει να ακούγονται τέτοια συνθήματα γιατί η χούντα το πρώτο πράγμα που έκλεισε ήταν το κοινοβούλιο και γιατί χωρίς κοινοβούλιο και χωρίς πολιτικούς δεν θα είχε προστατευτεί ο Έβρος. Θα κρατούσε για λίγες ώρες και θα συνέβαινε αυτό που όλοι φοβόμαστε. Συνθήματα κατά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας δεν μπορεί να ακούγονται. Τα συνθήματα αυτά είτε γίνονται για τον Έβρο είτε για οπουδήποτε αλλού τα καταδίκαζα πάντοτε και πρέπει να τα καταδικάζουμε γιατί είναι επικίνδυνο πράγμα.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου