Τελικώς, χιόνισε σε ολόκληρη την επικράτεια, πλην του Λουτρακίου, κατά συνέπεια…ουδόλως είδε η αφεντια μου μιαν άσπρη μέρα! Γελώ τώρα, που έγραψα άσπρη μέρα διότι αναρωτηθηκατε κάποια στιγμή…πόθεν εκπορεύεται η εν λόγω λαϊκή ρήση;; Από πού βγαίνει, ρε παιδάκι μου, το απόφθεγμα «είδα μιαν άσπρη μέρα»;; Πριν σας το αποκαλύψω, η ταπεινότητα μου θα ήθελε να τονίσει (με…ελλοχεύοντα τον κίνδυνο να χαρακτηρισθω γραφικός και προγονοπληκτος) το πόσο πολύ ομοιάζουμε με τους αρχαίους προγόνους μας. Είναι κάτι το εκπληκτικό! Η μοναδική απορία μου είναι το γιατί αυτοί μεγαλούργησαν, (όχι σε όλες τις περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας, είναι η αλήθεια) ενώ η αφεντια μας υποτάσσεται σε…τζάκια (τώρα με το κρύο, μπορώ να το καταλάβω) οικογενειοκρατίας για να καταδυναστεύουν τις ζωές μας! Ας ανατρέξουμε όμως πάλι στην αγαπημένη μου Ιστορία κι ας ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο. Πάμε λοιπόν…
Το τελευταίο ψήφισμα των αρχαίων Αθηνών, πριν αι Αθήναι υποταχθούν στην Πελοποννησιακή Συμμαχία, αφού ηττήθησαν στον Πελοποννησιακό πόλεμο, ήταν το εξής: Έδωσαν επί τιμής τον τίτλο του Αθηναίου πολίτη σε όλους τους Σαμιους. Γιατί το έπραξαν αυτό;; Διότι οι Σάμιοι έμειναν πιστοί στας Αθήνας, ενώ όλοι οι υπόλοιποι σύμμαχοι των Αθηνών είχαν…λακισει! Για να καταλάβετε το μέγεθος της αφοσίωσης των Σαμίων, αι Αθήναι έπεφταν, ο Σπαρτιάτης Λύσανδρος με την φάλαγγα έκανε παρέλαση στους δρόμους των Αθηνών και οι Σάμιοι, ακόμη και ΤΟΤΕ στήριζαν τους Αθηναίους! Γιατί αυτό;; Πριν σας το αποκαλύψω, ας μεταφερθούμε ξανά νοερά, ακόμη 50 χρόνια πίσω. Είμαστε γύρω στο 450 π.Χ. Οι Μηδικοι πόλεμοι έχουν τελειώσει και την κατεστραμμένη από τους Πέρσες Ιωνική Μίλητο διεκδικούν δύο πόλεις της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Η Σάμος και οι κάτοικοι της Πριήνης. Οι Σάμιοι είναι σίγουροι, ότι οι αι Αθήναι, (ένα είδος…Ουάσινγκτον της εποχής) ούσα φίλη πόλη της Σάμου, θα παραχωρούσαν την Μίλητο σε αυτούς.
Επειδή όμως, από αρχαιοτάτων χρόνων, στην γεωπολιτική σκακιέρα ουδόλως υπάρχουν φιλίες, παρά μόνο συμφέροντα, οι Αθηναίοι έδωσαν την Μίλητο στην Πριήνη και.. ουχί στην Σάμο διότι δεν επιθυμούσαν να ισχυροποιήσουν περαιτέρω τους Σαμιους. Ύστερα απ’ αυτό, η Σάμος αποστατει από την Αθηναϊκή Συμμαχία και οι Αθηναίοι εκλέγουν, ως στρατηγούς, τον Σοφοκλή (τω καιρώ εκείνω, οι άνθρωποι του πνεύματος δεν ήταν…λαπάδες, θυμηθείτε λίγο τον Σωκράτη, όταν έσωσε την ζωή του Αλκιβιάδου, πολεμώντας με απαράμιλλο ηρωισμό στην αποικία των Αθηνών, Ποτίδαια) αλλά και τον Περικλή, ούτως ώστε να εκστρατεύσουν στην Σάμο και να…βάλουν μυαλό στους Σαμιους, τουτέστιν, να τους επαναφέρουν στην συμμαχία. Ο Περικλής, όντας…σεσημασμενο πολιτικό γατονι, διέβλεπε, ότι ο Πελοποννησιακός Πόλεμος ήταν προ των πυλών, κατά συνέπεια ο πραγματικός εχθρός για τας Αθήνας, ήταν η Σπάρτη. Ήθελε λοιπόν οι σύμμαχοι των Αθηναίων να μην είναι εξουθενωμένοι στην επικείμενη σύγκρουση, γι’ αυτό και απεφάσισε να μην ισοπεδώσει την πόλη της Σάμου, παρά μόνο να την πολιορκήσει.
Επειδή όμως εκείνα τα χρόνια, ουδόλως υπήρχαν πολιορκητικές μηχανές, ούτε βλήματα (ο Κούλης βλέπετε, δεν είχε γεννηθεί για να φέρει γκαντεμια στους Σαμιους) οι πολιορκίες γίνονταν με εμπορικό αποκλεισμό. Έκοβαν την τροφοδοσία της πόλης σε τρόφιμα και σε νερό και η τελευταία αναγκάζονταν να παραδοθεί. Τούτο όμως μπορεί να κρατούσε και μήνες. Σημειώστε, ότι οι Αθηναίοι στρατιώτες δεν ήσαν επαγγελματίες οπλίτες, όπως οι Λακεδαιμόνιοι αλλά κληρωτοί. Δεν μπορούσαν να είναι για μήνες αποκομμένοι, από τις εργασίες τους, από τις οικογένειες τους, από τα παιδιά τους και να μην πολεμούν! Θα υπήρχε μεγάλη δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Περικλέους, η οποία θα μετουσιώνονταν σε…μαύρο στις επόμενες εκλογές! Ιδού λοιπόν τί σκάρωσε το μυαλό του Περικλέους για να μην πέσει το ηθικό των Αθηναίων:
Οι Αθηναίοι είχαν στείλει 8 λόχους στην Σάμο. Ο Περικλής έφτιαξε επτά κλήρους μαύρους κι έναν κλήρο λευκό. Κάθε εβδομάδα, οι αρχηγοί των οκτώ λόχων τραβούσαν κλήρο. Οι επτά τραβούσαν μαύρο κι ο ένας λευκό. Συνεπώς, το ένα όγδοο του στρατεύματος, (ο συγκεκριμένος λόχος, του οποίου ο λοχαγός είχε τραβήξει τον λευκό κλήρο) έπαιρνε μια εβδομάδα άδεια και οι άντρες του έφευγαν για να ξεσκασουν! Τα ανωτέρω αφηγείται παραστατικότατα ο Πλούταρχος στο βιβλίο του «Βιοι Παράλληλοι», στον βίο του Περικλέους. Προσέξτε τώρα το εξής εκπληκτικό! Αφού μας έχει πει το εφεύρημα του Περικλέους με τους κλήρους, ο Πλούταρχος, ο οποίος ειρησθω εν παρόδω, έζησε περίπου 500 χρόνια μετά από τον Περικλή (ήταν συγγραφέας της Ρωμαϊκής εποχής) σχολιάζει και γράφει το εξής: «Φαίνεται, ότι από την πράξη αυτή του Περικλέους προήλθε η παροιμία, να δούμε μια άσπρη μέρα, η οποία λέγεται μέχρι και σήμερα…».
Τι να πεις, από κει και πέρα;; Για την αυτοχθονία των Ελλήνων ή για την αρμονική, γενετική και πολιτισμική συνέχεια των προγόνων μας, η οποία φθάνει, μέχρι και σήμερα;; Οι μόνοι αρνητές τούτου του ιστορικού μεγαλείου και της ένδοξης παρακαταθήκης του Ελληνισμού είναι το…πολιτικά ορθό σκυλολοι της κομματοκρατιας, το οποίο απεχθάνεται τον…νατιβισμο και κάθε τί Ελληνικό! Αρνούνται την ίδια τους την ύπαρξη, την ίδια τους την ψυχή και αποκαλούν εμάς…ψεκασμενους, επειδή είμεθα λέει, αρνητές της μάσκας και των μέτρων! Λησμονούν, όμως, ότι ΑΥΤΟΙ είναι, που φορούν την μεγαλύτερη μάσκα, το πιο έντεχνο προσωπείο υποκρισίας, αποδομωντας, οτιδήποτε υποτίθεται, ότι προστατεύουν! Και κάτι τελευταίο. Έχετε ήδη καταλάβει γιατί οι Σάμιοι έγιναν οι πιο πιστοί σύμμαχοι των Αθηναίων, όπως σας ανέφερα στην αρχή. Ακριβώς. Διότι και ο Άγιος…φοβερά θέλει! (Δεν γνωρίζω, εάν και αυτή η παροιμία προέρχεται από την αρχαιότητα αλλά το πιθανότερο είναι να προέρχεται.) Τοιουτοτρόπως, (όπως οι Αθηναίοι στους Σαμιους) επιβάλλεται κι εμείς να φερθούμε, ούτως ώστε να…μεταλλαξουμε τους πολιτικάντηδες σε αυτό, το οποίο έπρεπε να ήταν εξ ‘αρχής. Σε υπηρέτες του λαού…
Τα σέβη μου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΛΑΣ
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου