Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal
Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι θα «ζήσουμε» πολλά θερμά επεισόδια στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, όχι τόσο λόγω των Αμερικανών αλλά του ξεροκέφαλου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποδείχθηκε πλέον ότι ελέγχεται απόλυτα από τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Ο Ερντογάν συνεχίζει να ασκεί πολιτική σε σχέση με την Αμερική όπως και πριν την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ. Και αυτό είναι το τραγικό λάθος του. Πιστεύει προφανώς ότι και οι Δημοκρατικοί είναι διεφθαρμένοι, όπως ο πρώην πρόεδρος, και ότι θα χρησιμοποιήσει τις ίδιες μεθόδους, όπως και πριν.
- Βέβαια, όλα τα προηγούμενα χρόνια του είχαν δώσει την ευκαιρία οι Αμερικανοί γραφειοκράτες να τους αντιμετωπίζει ως ασήμαντους και την υπερδύναμη σαν μία μικρή χώρα. Τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν, αλλά ο ίδιος δεν το αντιλαμβάνεται. Τεστάρει τους Αμερικανούς στο Αιγαίο.
- Μην έχετε αμφιβολία. Αυτός είναι ο στόχος του. Θέλει να δει πως θα αντιδράσουν σε αυτή τη νέα του «περιπέτεια». Στη σχιζοφρένεια του δεν μπορεί καν να αντιληφθεί ότι έχει και τα όρια της η υπομονή της Αθήνας.
Όπως γράψαμε την Τρίτη στη Hellas Journal, το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών έστειλε μήνυμα αποδοκιμασίας στην τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για την υπόθεση του ρωσικού συστήματος S-400. Η αγορά του προκάλεσε ήδη κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Θα μπορούσαν να επιβληθούν πιο σκληρές αλλά ο κ. Τραμπ δεν το επέτρεψε. Είχε υποσχεθεί στον «χρηματοδότη» του ότι θα τον προστατεύσει.
Αναλύοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, καταλήγουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Ο εν λόγω αξιωματούχος, που διετέλεσε και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χρησιμοποίησε «γλώσσα» που καλύπτεται από τις πρόνοιες του νόμου CAATSA.
Ως γνωστό, στο νόμο για τον προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας περιλαμβάνεται ειδική πρόνοια για την τιμωρία της Τουρκίας, ακριβώς για την αγορά των S-400 και την ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας της Ρωσίας. Γι’ αυτό και ο κ. Κίρμπι χρησιμοποίησε τρεις λέξεις κλειδιά: «έσοδα, πρόσβαση και επιρροή». Αυτά αποκόμισε η Μόσχα με την πώληση των S-400 στον Ταγίπ Ερντογάν.
Απ’ ότι θυμάμαι είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον ομιλεί τόσο ξεκάθαρα στη βάση του νόμου που τιμωρεί όποιους ξένους ενισχύουν τη ρωσική οικονομία και στρατιωτική βιομηχανία.
Όπως εξηγήσαμε στο σχετικό κείμενο της Hellas Journal, με τις λέξεις πρόσβαση και επιρροή, το Πεντάγωνο κατηγορεί την Τουρκία ότι έδωσε την ευκαιρία στη Ρωσία και στον Βλαντιμίρ Πούτιν να δημιουργήσει μέσω αυτής προβλήματα στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία ήταν το όχημα για να αντιμετωπίσει η Δυτική Συμμαχία πολλές δυσάρεστες καταστάσεις.
Σε ότι αφορά τη λέξη έσοδα που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, το Πεντάγωνο παραπέμπει στον νόμο CAATSA που τιμωρεί με αυστηρές κυρώσεις τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό οπλισμό.
- Είναι λογικό οι πολίτες στην Ελλάδα και την Κύπρο να έχουν κουραστεί με τις υποθέσεις των S-400 και των μαχητικών F-35. Αλλά έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, που πρέπει να αναγνωριστούν.
Η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35 και επίσης δεν έχει παραλάβει ποτέ τα μαχητικά για τα οποία πλήρωσε την προκαταβολή. Αν τα είχε παραλάβει θα είχε αλλάξει η ισορροπία στο Αιγαίο.
Το δεύτερο, επίσης σημαντικό, είναι ότι η αγορά των S-400 κατέστρεψε τις σχέσεις της με την Αμερική, η οποία αναγκάστηκε να στραφεί στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, αναγνωρίζοντας και τη σημασία των τριμερών συναντήσεων. Η Αμερική θα λάβει μέρος στην τριμερή του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο, συνεχίζοντας στα βήματα του Μάικ Πομπέο.
Το άλλο κέρδος για τη Αθήνα, είναι ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως μία ισχυρή στρατηγική σύμμαχο, ανεξάρτητα από τις σχέσεις με την Τουρκία. Ήταν ένα ελληνικό αίτημα που έμεινε ανικανοποίητο για δεκαετίες.
Αυτή η περίοδος θα αποδειχθεί πολύ ενδιαφέρουσα και εξίσου σημαντική. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να χαρίσει την -ήδη χαμένη- Τουρκία στη Ρωσία. Είναι και ένα θέμα τιμής, διότι αυτή η ερμαφρόδιτη σχέση έχει κοστίσει στην Ουάσιγκτον πολλά δισεκατομμύρια σε στρατιωτικό υλικό και σε οικονομική βοήθεια:
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Στον εκπρόσωπο του Πενταγώνου υποβλήθηκε μία ερώτηση, που αφορούσε τα βασικά προβλήματα της σχέσης της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δηλαδή: να επιστρέψει στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, να χαλαρώσουν οι Αμερικανοί τις κυρώσεις για τους S-400 και να σταματήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας και γενικά τους αντιτούρκους αντάρτες της περιοχής;
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επέλεξε να ασχοληθεί με τους S-400 και τους F-35 και άφησε το θέμα των Κούρδων, διότι τούτη η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι οι πιο σημαντικοί σύμμαχοι της Ουάσιγκτον αυτή τη στιγμή.
Ο κ. Κίρμπι αφού είπε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τα F-35 και τους S-400, κάλεσε ξανά την Τουρκία να μην προχωρήσει με την παράδοση των S-400. Πιστεύουμε ότι είναι ασυμβίβαστο (το ρωσικό σύστημα) με τα F-35 και η Τουρκία παραμένει σε αναστολή από αυτό το πρόγραμμα (παραγωγής των F-35). Και πάλι, τους παροτρύνουμε να μην το διατηρήσουν (στο τουρκικό έδαφος).
Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι είχαν πολλές ευκαιρίες την τελευταία δεκαετία να αγοράσουν το σύστημα άμυνας Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και αντίθετα επέλεξαν τους S-400, οι οποίοι παρέχουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή».
Πηγή
1ki1 news - 1ki1news
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου