Ο Τσίπρας, η ΕΡΤ και η επιτομή του σταλινισμού

 

Γράφει η
Σοφία  Βούλτεψη

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μαύρο χιούμορ και να κλείσουμε την συζήτηση εδώ. Αλλά δεν είναι απλά μαύρο χιούμορ. Είναι πολιτικό θράσος. Ο κ. Τσίπρας, ο δημιουργός μιας «ιδεολογίας» που αποτελεί μίγμα σταλινισμού, περονισμού και νασερισμού, ο υπέρμαχος όλων ανελεύθερων καθεστώτων που παραβιάζουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα – πάντα στο όνομα του λαού – εμφανίζεται τώρα υπέρμαχος της ελευθερίας του Τύπου και καταγγέλλει «συρρίκνωση της Δημοκρατίας».

Μιλάμε για τον θαυμαστή του Τσάβες, ο οποίος έκλεινε κάθε ιδιωτικό κανάλι που δεν αναμετέδιδε ολόκληρες τις πολύωρες ομιλίες του.

Μιλάμε για τον σύντροφο του Μαδούρο που δεν έχει αφήσει εφημερίδα για εφημερίδα να κυκλοφορεί στη Βενεζουέλα και κανάλι για κανάλι που να μην του έχει βάλει λουκέτο.

Μιλάμε για τον υποστηρικτή της Κούβας, της Νικαράγουας του Ορτέγκα, των περονιστών της Αργεντινής.

Και επανέρχεται ο κ. Τσίπρας για να καταγγείλει την ΕΡΤ, για να στηλιτεύσει τις τροπολογίες – αυτός, ο εμπνευστής των «χριστουγεννιάτικων τροπολογιών» - για να διερωτηθεί «σε ποια ευρωπαϊκή χώρα, μόλις αναλαμβάνει κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός παίρνει τη δημόσια τηλεόραση υπό την δική του πολιτική ευθύνη».

Δηλαδή για να καταλάβω: Όταν ο κ. Τσίπρας ανέθεσε στον κ. Παππά τα μέσα ενημέρωσης και εκείνος διόρισε όποιον ήθελε στα δημόσια μέσα, πού την είχε βρει την αρμοδιότητα ο κ. Τσίπρας και την μεταβίβασε στον Παππά;

Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός διαθέτει όλες τις αρμοδιότητες και μετά αρχίζει να τις μεταβιβάζει στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Δεδομένου ότι η εποπτεία (και όχι ο έλεγχος) των μέσων ενημέρωσης ανατίθεται σε υπουργό Επικρατείας ή σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, ο πρωθυπουργός μεταβιβάζει αυτή την αρμοδιότητα με ΦΕΚ.

Θηλιά στην ελευθερία του Τύπου

Έτσι την μεταβίβασε την αρμοδιότητα ο κ. Τσίπρας στο Νίκο Παππά και έτσι την πήρε αυτός και την μετέτρεψε σε μέσο ελέγχου της ενημέρωσης. Ως εξής:

Τον Μάρτιο του 2015 ο Παππάς κατήργησε με τροπολογία το Εποπτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Τηλεόρασης, μεταβάλλοντας συγχρόνως τον τρόπο επιλογής των μελών του Δ.Σ. τα οποία πλέον διορίζονταν με απόφαση του υπουργού Επικρατείας. Με το προηγούμενο καθεστώς, η επιλογή γινόταν μετά από ανοικτή πρόκληση ενδιαφέροντος από τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου και με εισήγηση εκπροσώπων του ΑΣΕΠ, του ΕΣΡ και του ΝΣΚ.

Τον Απρίλιο του 2015, με το νόμο περί δήθεν «επαναλειτουργίας» της ΕΡΤ, καταργήθηκε η αυτοτέλεια του Δ.Σ., αλλά και η ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης από το Κράτος και τα πολιτικά κόμματα, αφού πλέον η ΕΡΤ υπέγραφε «Συμφωνία Αρχών με το Ελληνικό Δημόσιο», εκπροσωπούμενο από τους υπουργούς Οικονομικών, Επικρατείας και Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.  Παράλληλα, καταργήθηκε και επίσημα το Εποπτικό Συμβούλιο, καθώς και ο θεσμός του Μεσολαβητή και η τριμελής Επιτροπή Δεοντολογίας. Το νέο Δ.Σ. διορίστηκε στις 25 Μαΐου 2015 μετά από μια fast track διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος κατά την οποία η πρόσκληση ενδιαφέροντος αναρτήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, παραμονή Πρωτομαγιάς, και η προθεσμία έληγε το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγες μόλις ώρες μετά από ένα τριήμερο αργίας.

Στις 24 Οκτωβρίου 2015, διαρκούσης της συζήτησης για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων («Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης και άλλες διατάξεις»), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία – και μάλιστα με την μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης – που προέβλεπε την πρόωρη λήξη της θητείας υπηρετούντων μελών των προβλεπομένων από το Σύνταγμα Ανεξαρτήτων Αρχών (Εθνικό  Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ΑΣΕΠ, Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Αρχή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών και Συνήγορος του Πολίτη).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αρμοδιότητα του ΕΣΡ να περάσει στον αρμόδιο υπουργό (ν.4339/2015) – δηλαδή στον Παππά - και ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα με το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, με την Βουλή να αποφασίζει για τον… αριθμό των αδειών, τον περίφημο διαγωνισμό, την κατάργησή του από το ΣτΕ, την τροπολογία για την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου (2Α του νόμου 4339/2015), την επιστροφή της αρμοδιότητας στο ΕΣΡ και πάει λέγοντας, με αλλαγές επί αλλαγών. Δηλαδή ο Παππάς πήρε παρανόμως αρμοδιότητα που δεν του ανήκε, δηλαδή αρμοδιότητα επί… ανεξάρτητης αρχής!

Με τον ίδιο νόμο ο υπουργός Επικρατείας μετατρεπόταν σε «καναλάρχη»,  καθώς ο ίδιος πλέον όριζε τον αριθμό των υπό δημοπράτηση αδειών και το τίμημα – την τιμή εκκίνησης.

Μήπως ο κ. Τσίπρας, που τώρα επιδίδεται σε… ευγενείς προτάσεις για τον τρόπο επιλογής των επικεφαλής της ΕΡΤ, έκανε κανέναν διαγωνισμό ή έφερε το θέμα στη Βουλή, προκειμένου να διοριστεί στην ΕΡΤ ο (προερχόμενος από την «Αυγή») Σταύρος Καπάκος;

Παραιτήσεις, απολύσεις, καταγγελίες

Μήπως μας έδωσαν ποτέ λογαριασμό για ποιο λόγο από την ΕΡΤ παραιτούνταν ή απολύονταν ο ένας μετά τον άλλο όλοι εκείνοι τους οποίους οι ίδιοι είχαν διορίσει; Έχουμε και λέμε:

Απόλυση Καπάκου (24 Οκτωβρίου 2016) με ανοικτή επιστολή υπό τον τίτλο «Διότι δεν συνεμμορφώθην» και η οποία κατέληγε στο περίφημο: «Ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι δουλειές. Kαταλαβαινόμαστε τώρα…».

Παραίτηση γενικής διευθύντριας προγράμματος Ισαβέλλας Σασλόγλου (25 Απριλίου 2017).

Παραίτηση διευθύνοντος συμβούλου Λάμπη Ταγματάρχη (10 Ιουνίου 2017).

Παραίτηση των μελών του Δ.Σ. Ν. Τρανού και Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου (14 Ιουλίου 2017).

Παύση (με απόφαση Παππά) του μέλους του Δ.Σ. και γνωστού συνθέτη Μ. Γρηγορίου (26 Σεπτεμβρίου 2017). Σε ανοικτή επιστολή, ο Γρηγορίου μίλησε για «ευκαιριακές πολιτικές και συνδικαλιστικές σκοπιμότητες και για πολιτικές ενέργειες που ξαναγυρνάνε την ΕΡΤ σε άληστου μνήμης εποχές που ελπίζαμε πως έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί».

Αλαζονικοί, μικρόψυχοι, αστοιχείωτοι…

Παραίτηση προέδρου της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή (3 Οκτωβρίου 2017. Στην δική του επιστολή αναφέρει: «Τόσο η Κυβέρνηση διά των Υπουργών της με επικεφαλής τον κ. Παπά, όσο και ο Σύριζα διά του γραμματέα του κυρίου Ρήγα, εγκατέστησαν και επισημοποίησαν στην χθεσινή φιέστα στην ΕΡΤ, τη νέα Διοίκηση, με επικεφαλής τον Π. Καλφαγιάννη. Δικαίωμά τους, αλλά, σε ό,τι με αφορά, κατά πως θα έλεγε και ο Μέγας Αλεξανδρινός, “τη εξαιρέσει εμού”». Και αυτός μιλά για τον «εκπρόσωπο του πιο άρρωστου τμήματος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού».

Παύση του εντεταλμένου συμβούλου προγράμματος Σπύρου Κρίμπαλη και του συμβούλου Τάσου Μπιρσίμ (29 Απριλίου 2018). Και ο Κρίμπαλης σε επιστολή του προς τον Παππά μιλά για «μια αλαζονική, μικρόψυχη και αστοιχείωτη διοίκηση μαζί με μια άκρως επιθετική παραδιοίκηση υπό τον κ. Παναγιώτη Καλφαγιάννη», που «λειτουργούν σαν ενιαίο σύστημα εξουσίας που θυμίζει περισσότερο εμπόλεμη φατρία παρά ορθολογική εταιρική δομή. Βασικό δόγμα της φατρίας «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας και άρα πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο». Στόχος της η εκμετάλλευση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως μέσο εξυπηρέτησης ποικίλων ιδιοτελών και συντεχνιακών συμφερόντων, σε βάρος της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ανταποδοτικότητας του προγράμματος. Από την τοποθέτηση του κ. Κωστόπουλου πέρσι τον Ιούλιο έως σήμερα αυτό το σύστημα εξουσίας έχει εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο «ανακατάληψης» της ΕΡΤ εξοστρακίζοντας σταδιακά όλα τα έμπειρα και ικανά στελέχη με μοναδικό κριτήριο αν ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της φατρίας ή όχι». Μιλά επίσης για «εκκωφαντική απουσία επιχειρησιακού σχεδίου, ραγδαία απαξίωση του προγράμματος, γενικευμένη αναξιοκρατία, καθεστώς αδιαφάνειας και μη λογοδοσίας, άνευ όρων παράδοση στον «λούμπεν πελατειακό συνδικαλισμό» και επιστροφή στο πιο σκοτεινό παρελθόν της ΕΡΤ «έτσι όπως το ονειρευτήκαμε στους χειρότερους εφιάλτες μας».

Και, και…

«Προτιμήσατε την πεπατημένη του παλαιοκομματικού και παλαιοσυνδικαλιστικού παρελθόντος. Τοποθετήσατε ως επικεφαλής δύο 80χρονους «μαθητευόμενους μάγους» ενώ στην ουσία παραδώσατε τα κλειδιά στον πεινασμένο για εξουσία κ. Καλφαγιάννη. Ως αντάλλαγμα εξασφαλίσατε απόλυτη ελευθερία κινήσεων στον κ. Ταλαμάγκα και μέσω αυτού πλήρη έλεγχο στον τομέα της ενημέρωσης. Κερδίσατε επιπλέον την αμέριστη συμπαράσταση της ΠΟΣΠΕΡΤ στον επικοινωνιακό χαρτοπόλεμο κατά του κ. Μητσοτάκη. Κάποιοι λένε ότι δώσατε πάρα πολλά και πήρατε πολύ λίγα. Όπως και να έχει τέτοιου είδους συναλλαγές δεν έχουν καμία σχέση με το ήθος της αριστεράς, την δημοκρατική νομιμότητα και την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Παραδώσατε την ΕΡΤ στη «λαίλαπα Καλφαγιάννη» κατά τρόπο που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΡΤ μοιάζει πια με εφιάλτη».

Θυμάστε, κ. Τσίπρα;

Παραίτηση του Γενικού Διευθυντή Τεχνολογίας Νίκου Μιχαλίτση (11 Μαΐου 2018). Στην επιστολή του προς έναν από τους «ογδοντάχρονους»,  αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ξεδοντιάζετε την ΕΡΤ απομακρύνοντας ικανότατα στελέχη. Έχετε αντικαταστήσει τη θεσμική λειτουργία της ΕΡΤ με μηχανισμούς παραδιοίκησης με ποικίλα κέντρα ανεύθυνης εξουσίας, όπου κύριο ρόλο διαδραματίζουν οι εκπρόσωποι ενός λούμπεν πελατειακού "συνδικαλισμού", με αποκρουστικό για την κοινωνία πρόσωπο και αισθητική, δυσφημώντας κάθε έννοια υγιούς και ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη οποιασδήποτε εταιρείας».

Σας θυμίζει κάτι αυτό κ. Τσίπρα;

Καταγγελία του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Γιώργου Θαλασσινού (2 Σεπτεμβρίου 2018):

«Οδηγούμαστε σε μία ΕΡΤ που –επιτέλους – οι συνδικαλιστές και η ομήγυρης δεν εργάζεται, αλλά διοικεί, οι Γενικοί Διευθυντές δεν έχουν απαραίτητα πτυχίο ΑΕΙ, αλλά μπάρμπα στην Κορώνη, οι συνταξιούχοι διοικούν επιτροπές, ενώ οι υπεύθυνοι σημαντικών διευθύνσεων δεν γνωρίζουν αγγλικά».

Παραίτηση του Διευθυντή Ενημέρωσης Βασίλη Ταλαμάγκα και της προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3 Κατερίνας Σαρικάκη (9 Οκτωβρίου 2018).

Τους έχετε μετρήσει ποτέ, κ. Τσίπρα; Θυμάστε τις καταγγελίες που αποτελούν προσωπική σας επιτυχία και κόλαφο για την κυβέρνησή σας;

Το μαύρο πριν από το «μαύρο»

Μήπως θυμάστε τι γινόταν στην ΕΡΤ εξαιτίας όλων αυτών που υποθάλψατε συστηματικά; Αυτού του «λούμπεν συνδικαλισμού» που έσπευσε να σας στηρίξει και σπεύσατε να του δώσετε τα κλειδιά δια του διορισμού του εκλεκτού σας Παππά ως υπουργού Επικρατείας; Να σας φρεσκάρω τη μνήμη σας λοιπόν:

Το 2011 όλοι αυτοί είχαν οργανώσει 18 στάσεις εργασίας, 10 24ωρες απεργίες, 2 τριήμερες απεργίες.

Το 2012 είχαν οργανώσει 2 απεργίες μέχρι τον Οκτώβριο και μετά 42 συνεχόμενες μέρες χωρίς δελτία ειδήσεων στα τέλη της χρονιάς (δήλωση Καλφαγιάννη σε Χαρδαβέλα στις 12/6/2013)

Το 2013 είχαν οργανώσει 39 στάσεις εργασίας, 20 απεργίες από τις οποίες τρεις 48ωρες, ενώ από τις 9 Μαρτίου ως τις 25 Μαΐου 2013 είχαμε ένδεκα (αριθμός 11) σαββατοκύριακα χωρίς δελτία ειδήσεων. Και όλοι θυμούνται τα βουβά πλάνα του Ολάντ πάνω στο κόκκινο χαλί στις 19 Φεβρουαρίου 2013.  

Είχατε ρίξει μαύρο στην ΕΡΤ πολύ πριν από το «μαύρο», χάρη στο οποίο θεωρήσατε πως μπορούσατε να επιβάλετε διαρκές μαύρο στο όνομα του μαύρου.

Οι απαιτήσεις από το «μόρφωμα»

Μήπως θυμάστε ότι ενώ αποκαλούσατε την Δημόσια Τηλεόραση πρώτα και τη ΝΕΡΙΤ μετά «μόρφωμα», τα στελέχη σας έκαναν εμπάργκο, αλλά την ίδια ώρα στέλνατε, δια του εκπροσώπου σας κ. Σκουρλέτη, αιτήματα για να σας διαθέτει τρικάμερα, πεντακάμερα, εξακάμερα και βαν για να καλύπτονται οι δραστηριότητές σας;

Ουδέποτε διανοήθηκα, ως αρμόδια υπουργός, να παρέμβω. Άλλωστε, οι αρμόδιοι της ΕΡΤ ουδέποτε με ρώτησαν. Απλά έδιναν τα συνεργεία, ως όφειλαν! Μάλιστα, η πίστη μας στη Δημοκρατία δεν μας επέτρεψε καν να δημοσιοποιήσουμε αυτές τις επιστολές, την ύπαρξη των οποίων ακόμη και εγώ πληροφορήθηκα τον Σεπτέμβριο του 2014.

Μετά με κατηγορήσατε επειδή τάχα εμπόδισα μια από τις δύο εμφανίσεις της στο πλαίσιο της ΔΕΘ – ναι, ναι αυτή που είπατε τα περισσότερα ψέματα ξεδιπλώνοντας το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» - ενώ υπήρχε απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου να μεταδοθεί μόνο μία από τις δραστηριότητες όλων των αρχηγών, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Είχαν τότε σπεύσει όλα τα ιδιωτικά κανάλια – ναι, ναι αυτά των ολιγαρχών που καθυβρίζετε – για να καλύψουν το κενό, μπας και χάσουμε καμιά οξεία από τα ψέματα.

Με αυτά τα ψέματα – και όχι μόνο – άρπαξε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία και δήθεν ξανάνοιξε την (ήδη ανοιχτή) ΕΡΤ, κάνοντας απλά βαφτίσια. Με τον ίδιο τρόπο που βαφτίσανε την τρόικα… θεσμούς, το μνημόνιο… Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την πέμπτη αξιολόγηση… πρώτη και ούτω καθεξής.

Τώρα κάνει πως δεν τα θυμάται όλα αυτά ο κ. Τσίπρας.

Οπότε, καλό είναι να θυμόμαστε όλοι οι υπόλοιποι την περίφημη – και τόσο επίκαιρη - ρήση του Αριστοτέλη: «Οι τύραννοι προέρχονται από δημαγωγούς που κέρδισαν την εμπιστοσύνη του λαού καταγγέλλοντας τους προνομιούχους»…

 

 


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου