Γράφει η Σοφία Βούλτεψη |
Οι φωτογραφίες του πρακτορείου Ρόιτερ’ς έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο πανίσχυρος και πιο έμπιστος σύμβουλος στρατηγικής του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, βγαίνει από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στρητ κουβαλώντας ένα κουτί με τα προσωπικά του αντικείμενα. Στην επόμενη φωτογραφία εμφανίζεται να στέκει στη λεωφόρο με ένα σακίδιο στην πλάτη και το κουτί ακουμπισμένο μπροστά στα πόδια του.
Βράδυ της 13ης Νοεμβρίου και μόλις έχει υποβάλει την παραίτησή του. Είχε επί μήνες προσπαθήσει να αποφύγει το πικρό ποτήρι, μετά είχε ανακοινώσει πως θα αποχωρούσε μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά τελικά μάζεψε τα πράγματά του νωρίτερα, χωρίς ποτέ να παραδεχθεί τον πραγματικό λόγο της αποχώρησής του από τη Ντάουνινγκ Στρητ.
Επισήμως, ο Κάμινγκς αποπέμφθηκε επειδή αποκάλεσε το αφεντικό του «αναποφάσιστο», λέγοντας πως ο ίδιος και ο Λη Κέιν, ο διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργού που είχε παραιτηθεί δυο μέρες νωρίτερα, έπρεπε κάθε φορά να περιμένουν τις αποφάσεις του υπουργού Επικρατείας, Μάικλ Γκόουβ.
«Πήδηξε από το τρένο πριν τον σπρώξουν», σχολίασε μια πηγή του BBC και στη γηραιά Αλβιόνα πολλοί εξέβαλαν στεναγμό ανακούφισης. Ο αρχιτέκτονας της καμπάνιας υπέρ του Brexit, καθώς επίσης και ο Λι Κέιν, βρίσκονταν σε σύγκρουση με την πρωθυπουργική σύντροφο Κάρι Σίμοντς, σε μια πρωτοφανή μάχη εξουσίας. Αδίστακτος στρατηγιστής, που ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε αποκαλέσει «ψυχοπαθή καριερίστα», εγκαταστάθηκε στη Ντάουνινγκ Στρητ μαζί με τον Μπόρις Τζόνσον, τον Ιούλιο του 2019. Στο περιβάλλον των Συντηρητικών τον θεωρούν υπεύθυνο για την χαώδη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και για σειρά παρεμβάσεων στο έργο της κυβέρνησης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σύμβουλος επικοινωνίας Λι Κέιν, επί χρόνια στο πλευρό του Τζόνσον, που επίσης δέχθηκε τα πυρά των Τόρηδων για τον τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.
Αμάρτησε για το… παιδί του!
Αλλά όλα αυτά πιθανόν να μην ήταν αρκετά. Όλα δείχνουν πως περισσότερο μέτρησαν το λεγόμενο «Σκάνδαλο Κάμινγκς» και οι πιέσεις που ασκούνταν επί μήνες επειδή ο «Ντομ», όπως τον αποκαλούν φίλοι και εχθροί, είχε σπάσει την καραντίνα τον περασμένο Μάρτιο, κάτι που αποκαλύφθηκε αργότερα, τον Μάιο.
Οι αυστηροί περιορισμοί επιβλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Μαρτίου. Στις 27 Μαρτίου ανακοινώθηκε πως ο Μπόρις Τζόνσον είχε προσβληθεί από κορωνοϊό. Την ίδια εκείνη ημέρα, ο Κάμινγκς έλαβε ένα τηλεφώνημα από την σύζυγό του, την δημοσιογράφο Μαίρη Γουέικφηλντ, που του είπε ότι δεν ένιωθε καλά και είχε κάνει εμετό.
Εκείνος έσπευσε αμέσως στο πλευρό της, διαπίστωσε πως ήταν καλύτερα, επέστρεψε στη Ντάουνινγκ Στρήτ, αλλά αργότερα το βράδυ, επιστρέφοντας στο σπίτι, βέβαιος ότι η Μαίρη έχει προσβληθεί από τον ιό, αποφάσισαν να ταξιδέψουν μαζί ως το Ντέρχαμ, σε απόσταση 425 χιλιομέτρων από το Λονδίνο, όπου οι κατοικίες των γονέων και της αδελφής του. Όπως αργότερα είπαν, θέλησαν να εξασφαλίσουν ότι αν αρρώσταιναν και οι δύο, ο τετράχρονος γιος τους θα είχε την αναγκαία φροντίδα.
Άλλωστε, ο Κάμινγκς υποστήριξε μέχρι τέλους πως δεν παρανόμησε, καθώς χρησιμοποίησε την διάταξη που αφορούσε την… προστασία των ανηλίκων!
Την επομένη, 28 Μαρτίου, ο Κάμινγκς ξύπνησε με πονοκέφαλο και συμπτώματα κορωνοϊού, γεγονός που η Ντάουνινγκ Στρητ ανακοίνωσε στις 30 Μαρτίου, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ότι ο πρωθυπουργικός σύμβουλος βρίσκεται στο Ντέρχαμ. Στις 2 Απριλίου, ο μικρός ανέβασε πυρετό, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, ο Κάμινγκς ήταν πολύ άρρωστος για να τον συνοδέψει, το έκανε όμως η σύζυγός του. Στις 3 Απριλίου, αισθάνθηκε καλύτερα και πήγε να φέρει από το νοσοκομείο την γυναίκα και τον γιο του, ο οποίος πάντως ήταν αρνητικός στο τεστ.
Δοκίμασε την… όρασή του!
Στις 12 Απριλίου, αισθάνθηκε αρκετά καλά για να επιστρέψει στο Λονδίνο. Προηγουμένως, η οικογένεια «πετάχτηκε» στο Μπάρναρντ Κάστλ (σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το Ντέρχαμ). Όταν και αυτό αποκαλύφθηκε, ο Κάμινγκς είπε πως το έκανε για να δει αν ήταν σε θέση να οδηγήσει, επειδή είχαν εμφανιστεί προβλήματα στην όρασή του. Και πραγματικά, ένιωσε άσχημα και έμειναν εκεί για μια μέρα. Την επομένη, 13 Απριλίου, οι Κάμινγκς επέστρεψαν στο Λονδίνο.
Στις 25 Απριλίου, η Μαίρη Γουέικφηλντ σε άρθρο της στον «Σπεκτέιτορ», καθώς και σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του BBC αποκάλυψε την εμπειρία της με τον κορωνοϊό. Αλλά πουθενά δεν ανέφερε το ταξίδι στο Ντέρχαμ.
Στις 22 Μαΐου, οι εφημερίδες «Γκάρντιαν» και «Ντέιλι Μίρρορ» αποκάλυψαν ότι η αστυνομία ανέκρινε το ζεύγος σχετικά με τις κινήσεις τους στα τέλη Μαρτίου και αρχές Απριλίου. Η πληροφορία διαψεύστηκε, με την αστυνομία να υποστηρίζει πως απλώς είχαν δοθεί τηλεφωνικά κάποιες πληροφορίες στον πατέρα του πρωθυπουργικού συμβούλου.
Αλλά στις 24 Μαΐου, οι εφημερίδες «Ομπζέρβερ» και «Σάντεϊ Μίρρορ» έγραψαν πως ο Κάμινγκς πραγματοποίησε ένα δεύτερο ταξίδι στο Ντέρχαμ, στις 19 Απριλίου. Αν και υπήρχαν φωτογραφίες, εκείνος το αρνήθηκε.
Τελικά, ο Κάμινγκς παραδέχθηκε το ταξίδι στο Ντέρχαμ σε συνέντευξη Τύπου στη Ντάουνινγκ Στρητ. Όπως είπε, δεν υπήρχε διάταξη στην οποία μπορούσε να υπαχθεί η δική του περίπτωση και ότι έκανε χρήση της πρόνοιας για φροντίδα ανηλίκου, πιστεύοντας πως υπό αυτήν την έννοια το ταξίδι του στο Ντέρχαμ επιτρεπόταν.
Αμέσως ξέσπασε θύελλα. Ο Τζόνσον τον υποστήριξε λέγοντας ότι η μετακίνησή του ήταν «ουσιώδης» και ότι συμπεριφέρθηκε «υπεύθυνα, νόμιμα και με ακεραιότητα», ενώ στο πλευρό του βρέθηκαν και πολλοί υπουργοί.
Η χώρα δεν αντέχει τέτοιες ανοησίες!
Αλλά 45 Συντηρητικοί βουλευτές και ο Τύπος άρχισαν να ζητούν επίμονα την παραίτησή του. «Η χώρα δεν αντέχει τέτοιες ανοησίες», είπε ένας από αυτούς. Μάλιστα, την επομένη της συνέντευξης Τύπου, ο Ντάγκλας Ρος, υφυπουργός για την Σκωτία, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Όπως δήλωσε, «ως πατέρας, το ένστικτό μου με οδηγεί να κάνω το καλύτερο για τον γιο και τη γυναίκα μου. Είχαμε την τύχη να μην προσβληθούμε από αυτόν τον τρομερό ιό, αλλά αν μας συνέβαινε θα ακολουθούσαμε τις οδηγίες και θα μέναμε σπίτι».
Την ίδια ώρα, η εισαγγελία του Ντέρχαμ ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του Κάμινγκς, εναντίον του οποίου τάχθηκαν επιστήμονες, εκπρόσωποι της Αγγλικανικής Εκκλησίας, αξιωματικοί της αστυνομίας που δήλωναν πως τέτοιες συμπεριφορές δυσκολεύουν τον έργο τους κατά την επιβολή του νόμου και κυρίως ο Τύπος, που δεν σταμάτησε να ζητά την παραίτησή του, υποστηρίζοντας πως, αν παραμείνει, τότε στον λαό θα πάει το μήνυμα ότι υπάρχει μια ελίτ που μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες.
Μάλιστα, ένας υπουργός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε σε δημοσιογράφο πως «ο Κάμινγκς τυγχάνει προστασίας την οποία δεν θα απολάμβανε κανένας υπουργός».
Τελικά, ο Κάμινγκς παραιτήθηκε έξι μήνες μετά, χωρίς ποτέ να παραδεχθεί το σφάλμα του.
Επισκέψεις στο σπίτι του Mister Lockdown
Δεν ήταν ο μόνος. Στις 5 του περασμένου Μαΐου, στη Βρετανία παραιτήθηκε ο καθηγητής επιδημιολογίας στο Ιμπίριαλ Κόλετζ, Νιλ Φέργκιουσον, γνωστός και ως «Mister Lockdown», επικεφαλής σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, ο άνθρωπος που έπεισε τον Τζόνσον και το υπουργικό συμβούλιο να λάβουν αυστηρά μέτρα.
Συνέβη όταν η εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ αποκάλυψε πως η σύντροφός του Αντόνια Στάατς τον επισκέφθηκε στις 30 Μαρτίου και στις 8 Απριλίου
«Παραδέχομαι ότι έκανα ένα λάθος κρίσεως και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου», είπε ο καθηγητής και παραιτήθηκε από την επιστημονική επιτροπή. «Θεώρησα πως είχα αποκτήσει ανοσία, καθώς είχα βρεθεί θετικός στον ιό και είχα αυτοπεριοριστεί επί δύο εβδομάδες».
Θέμα ετέθη και για τον υπουργό Κοινοπολιτείας Ρόμπερτ Τζένρικ, που όμως διευκρινίστηκε πως πήγε στο σπίτι των γονιών του μόνο για να μεταφέρει φάρμακα και τρόφιμα.
Εκδρομή στο εξοχικό, ταξίδι με το τρένο
Παραιτήσεις είχαμε και στη Σκωτία. Στις 5 Απριλίου παραιτήθηκε η επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών Κάθριν Κάλντεργουντ, όταν μια εφημερίδα δημοσίευσε φωτογραφίες της από εκδρομή της εν μέσω καραντίνας στο εξοχικό της στο Έρλσφερι, πολύ μακριά από την διεύθυνση της κατοικίας της στο Εδιμβούργο.
Όταν η αστυνομία την επισκέφθηκε για να της πει ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους, εκείνη παραδέχθηκε ότι τις προηγούμενες δύο εβδομάδες είχε πράγματι επισκεφθεί οικογενειακώς το εξοχικό της και μάλιστα δύο φορές. Όπως είπε, ήταν ασυγχώρητο να παραβεί τις εντολές που η ίδια έδινε στους άλλους.
Ωστόσο, η πρωθυπουργός Νίκολα Στάρτζεον ανακοίνωσε πως η κ. Κάλντεργουντ απομακρύνεται από την δημόσια θέση της, αλλά θα συνεχίσει να προσφέρει τις πολύτιμες συμβουλές της στην κυβέρνηση.
Στις 2 Οκτωβρίου, η Σκωτσέζα πρωθυπουργός κάλεσε επίσης την βουλευτή Μάργκαρετ Φέρριερ, προσωπική της φίλη, να παραιτηθεί, όταν αποκαλύφθηκε ότι ταξίδεψε από την Γλασκώβη στο Λονδίνο και πίσω στη Γλασκώβη, αν και το τεστ κορωνοϊού είχε βγει θετικό.
Η ίδια είπε πως έκανε το τεστ στις 26 Σεπτεμβρίου, επειδή «ένιωθε κάτι στον λαιμό», αλλά δεν είχε συμπτώματα όταν αμέσως μετά ταξίδεψε στο Λονδίνο για να πάρει μέρος σε μια εκδήλωση. Αρνήθηκε να παραιτηθεί και δικαιολογήθηκε πως, καθώς δεν διαθέτει σπίτι στο Λονδίνο, έπαθε πανικό στη σκέψη πως έπρεπε να αυτοαπομονωθεί για δύο εβδομάδες στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Γι’ αυτό και επέστρεψε με το τρένο στη Σκωτία! Πρόσθεσε μάλιστα, πως «αυτός ο ιός αλλάζει, όπως λένε, τη συμπεριφορά των ανθρώπων». Λίγες μέρες αργότερα, η Νίκολα Στάρτζεον δήλωσε πως αναγκάστηκε με βαριά καρδιά να διαγράψει την Φέρριερ από το κόμμα, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να προκληθεί παραίτηση βουλευτή.
Πολύ αργά για συγγνώμη
Τον περασμένο Αύγουστο, σε παραίτηση υποχρεώθηκαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Εμπόριο, ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν, και ο υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας Ντάρα Καλίρι, όταν αποκαλύφθηκε ότι παραβίασαν τους υγειονομικούς περιορισμούς και παρευρέθηκαν σε γκαλά της Λέσχης Γκολφ του Κοινοβουλίου για τα 50 χρόνια λειτουργίας της.
Στο γκαλά είχαν λάβει μέρος 82 άτομα και όσοι πολιτικοί ή στελέχη βρέθηκαν εκεί παραιτήθηκαν επίσης. Στους υπόλοιπους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Το γκαλά είχε πραγματοποιηθεί την επομένη της απόφασης των αρχών να σκληρύνουν τους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις, απαγορεύοντας τη συνάντηση περισσότερων από έξι ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους.
Ο Χόγκαν προσπάθησε να αποφύγει την παραίτηση και να ξεπεράσει το πρόβλημα με μια έκφραση συγγνώμης. Αλλά η θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε δεν του άφησε περιθώρια.
Ο πρωθυπουργός Μάρτιν συγκάλεσε το κοινοβούλιο, μια κίνηση στην οποία συμφώνησαν οι εταίροι του στην κυβέρνηση Λίο Βαράντκαρ και Ίμον Ράιαν συμφώνησαν. Από τον Χόγκαν ζητήθηκε η παραίτηση, με το γραφείο του πρωθυπουργού να απαντά πως «είναι πολύ αργά για συγγνώμη».
Και τελικά ο Χόγκαν παραιτήθηκε.
(Εδώ όχι μόνο δεν έχουμε έκφραση συγγνώμης, αλλά είδαμε και νέο κύκλο επιθετικότητας και διακοίνωσης ότι το γεγονός θα επαναληφθεί. Ούτε, βέβαια, ο Τσίπρας ζήτησε μια συγγνώμη για λογαριασμό του Πολάκη. Ούτε τον υποχρέωσε να ζητήσει συγγνώμη).
Στην Ιρλανδία είχαμε άλλη μια παραίτηση για άλλο γεγονός: Επίσης τον περασμένο Αύγουστο, παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού της χώρας, Μάικλ Κόουλεϊ, μετά από την αποκάλυψη του ταξιδιού του για διακοπές στην Ιταλία από την εφημερίδα «Independent».
Σκεφθείτε ότι δεν είχαν απαγορευτεί τα ταξίδια και ότι η Ιταλία είχε τότε συμπεριληφθεί στην «πράσινη λίστα» της Ιρλανδίας. Αλλά ο Κόουλεϊ υποχρεώθηκε σε παραίτηση επειδή η κυβέρνηση είχε απευθύνει σύσταση να μην ταξιδεύουν οι Ιρλανδοί στο εξωτερικό και ο ίδιος κώφευσε. Η υπουργός Τουρισμού Κάθριν Μάρτιν αποδέχθηκε την παραίτησή του, χαρακτηρίζοντας την στάση του «απογοητευτική και απαράδεκτη». Όπως είπε, η κυβέρνηση ζήτησε να γίνουν σεβαστές οι συστάσεις, διότι έπρεπε να βοηθηθεί στο άνοιγμα των σχολείων, καθώς αυτή ήταν η ουσιώδης προτεραιότητα και όχι οι διακοπές των στελεχών της.
Για μια βόλτα στην παραλία!
Τον περασμένο Απρίλιο επίσης, στη Νέα Ζηλανδία, την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός υγείας Ντέιβιντ Κλαρκ, επειδή παραβίασε την καραντίνα και πήγε οικογενειακώς στην παραλία. Μάλιστα, εξέφρασε την λύπη του για την «βλακώδη απόδρασή του» - δηλαδή έκανε σκληρή αυτοκριτική.
«Την ώρα που ζητούμε από τους Νεοζηλανδούς ιστορικές θυσίες, εγώ τους απογοήτευσα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του. «Φέρθηκα βλακωδώς και καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι θα θυμώσουν μαζί μου».
Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, αποφάσισε να του αφαιρέσει το αξίωμα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και να τον υποβαθμίσει στην ιεραρχία της κυβέρνησης, τον διατήρησε ωστόσο στη θέση του υπουργού υγείας, διότι, όπως είπε, έπρεπε να αποφευχθούν οι αναταράξεις στη μάχη κατά της πανδημίας.
Αποδείχθηκε, όμως, πως έκανε λάθος. Καθώς οι αντιδράσεις συνεχίζονταν, ο Κλαρκ βρέθηκε στη δίνη μιας συνεχούς θύελλας, έκανε λάθη στους χειρισμούς και τελικά, η πρωθυπουργός τον αντικατέστησε τον περασμένο Ιούλιο.
Πάντα τον Απρίλιο, στην Αυστραλία, παραιτήθηκε ο υπουργός πολιτισμού της Νέας Νότιας Ουαλλίας Ντον Χάρβιν, όταν εντοπίστηκε στο εξοχικό του και έλαβε πρόστιμο 1.000 δολαρίων, με τον αστυνομικό διευθυντή να τον ενημερώνει πως ουδείς είναι υπεράνω του νόμου.
Ο ίδιος είπε πως βρέθηκε στο εξοχικό του πριν την έναρξη της καραντίνας, αλλά παρ’ όλα αυτά παραιτήθηκε, διότι «δεν υπάρχει τίποτε πιο σημαντικό από την μάχη αυτής της κυβέρνησης κατά της πανδημίας. Δεν πρόκειται να επιτρέψω μια δική μου υπόθεση να αποτελέσει μέσο αντιπερισπασμού».
Επίσης στην Αυστραλία, ο βουλευτής του Κουήνσλαντ Τρέβορ Γουότς, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από σκιώδης υπουργός δημόσιας τάξης (τομεάρχης σα να λέμε, για να μην ξεχνιόμαστε) όταν ο ίδιος και οι δύο αστυνομικοί του εισέπραξαν πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων αποστασιοποίησης.
Η αρχηγός του κόμματός του (LNP) Ντεμπ Φρέκλινγκτον αποδέχθηκε την παραίτησή του, ενώ ο ίδιος δήλωσε πως «οι πράξεις μου ήταν αποτέλεσμα έλλειψης κρίσης και λυπάμαι βαθιά».
Τσεχία: «Δεν υπάρχει άλλη λύση»!
Στην Τσεχία, ο υπουργός υγείας Ρόμαν Πριμούλα παραιτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου, επειδή, λίγες μέρες νωρίτερα, ο φωτογραφικός φακός τον είχε συλλάβει να βγαίνει χωρίς μάσκα από εστιατόριο και μάλιστα γύρω στα μεσάνυχτα, δηλαδή δύο ώρες μετά την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στο ταμπλόιντ «Μπλεσκ» και ο Πριμούλα, απόστρατος ανώτατος αξιωματικός με πολλά μετάλλια, αλλά και σοβαρός επιδημιολόγος παραιτήθηκε εν μέσω διαμαρτυριών για την συμπεριφορά του. Την παραίτησή του απαίτησε και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, παρά το γεγονός ότι ο Πριμούλα είχε κληθεί να βοηθήσει με τις επιστημονικές του γνώσεις μόλις στις 12 Σεπτεμβρίου.
«Δεν υπάρχει άλλη λύση από την παραίτηση», δήλωσε και ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις. Πολύ περισσότερο που λίγες ώρες πριν από το περιστατικό, Μπάμπις και Πριμούλα είχαν ανακοινώσει μαζί τα νέα μέτρα, σε μια χώρα που μαστίζεται από την πανδημία. Με τον Πριμούλα να εμφανίζεται συνεχώς ως υπέρμαχος των πιο αυστηρών μέτρων.
Συμπεριφορές «ασύμβατες με τον σοσιαλισμό»
Στην Ισπανία, ο σοσιαλιστής δήμαρχος της Μπανταλόνα Άλεξ Πάστορ, παραιτήθηκε τον Απρίλιο, όταν επετέθη στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν επειδή οδηγούσε μεθυσμένος σε ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Καταλονίας Μιγκέλ Ισέτα δήλωσε πως η συμπεριφορά του είναι «ασύμβατη με τον σοσιαλισμό».
Ένας άλλος δήμαρχος που παραιτήθηκε επειδή παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα ήταν ο προερχόμενος από το Εργατικό Κόμμα ινδικής καταγωγής δήμαρχος του Λούτον Ταχίρ Μαλίκ, ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο εμφανίστηκε σε βίντεο να διασκεδάζει σε γκάρντεν πάρτι, φορώντας τη μάσκα δίκην… κολιέ, μαζί με άλλα δώδεκα άτομα, ανάμεσα στα οποία τουλάχιστον δύο δημοτικοί σύμβουλοι. Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ».
«Δεν υπάρχει δικαιολογία γι’ αυτό που έκανα», είπε. «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη».
Συμπέρασμα:
Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι και να φαίνεται τιμία.
Σε ολόκληρο τον κόσμο δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση παραβίασης των περιοριστικών μέτρων από πολιτικό που να μην κατέληξε σε παραίτηση ή αποπομπή.
Ίδιο το σκεπτικό παντού: Αυτοί που ψηφίζουν περιοριστικά μέτρα και ζητούν από τον λαό θυσίες είναι οι πρώτοι που πρέπει να τα εφαρμόζουν.
Και, όπως βλέπουμε, τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές ούτε από τους συντρόφους του Τσίπρα. Ο οποίος κατά τα λοιπά, ζητά την παραίτηση όλων πλην των εκλεκτών του…
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου