Ο άνεμος της πολιτικής αλλαγής που πνέει εδώ και λίγες ώρες στις ΗΠΑ φουσκώνει και τα πανιά της ελληνικής αισιοδοξίας ότι θα δώσει ώθηση στη νέα ρότα που έχει χαραχθεί, ειδικά τον τελευταίο χρόνο όπως θεωρείται από την κυβέρνηση, στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Μια πορεία την οποία η Αθήνα επιδίωξε να προσδώσει στρατηγικά χαρακτηριστικά τα οποία σφυρηλάτησε με την απερχόμενη διοίκηση των ΗΠΑ, και Ντόναλντ Τράμπ. Προετοιμάζει μάλιστα συστηματικά την αναβάθμισή τους, στη νέα φάση των διμερών σχέσεις που υπόσχεται η εκλογή Μπάιντεν αλλά και οι εξαιρετικά λειτουργικοί δίαυλοι επικοινωνίας και επαφών με το επιτελείο του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ.
«Ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας πραγματικός φίλος της Ελλάδας και είμαι σίγουρος πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας του οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα ισχυροποιηθούν ακόμη περισσότερο» ήταν το συγχαρητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού, προς τον νεοκλεγέντα Τζο Μπάιντεν. Οι δυο ηγέτες διατηρούν πολύχρονη γνωριμία και μάλιστα κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα το 2017, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολύωρη συνάντηση με τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομπάμα, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς.
Παρών στη συγκεκριμένη συνάντηση ο Μάικλ Κάρπεντερ, στέλεχος του στενού πυρήνα των συνεργατών του νεοκλεγέντα Προέδρου, αρμόδιων για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Κάρπεντερ θεωρείται ως μια ισχυρή υποψηφιότητα για τη θέση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει και την Ελλάδα, στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Τζο Μπάιντεν. Πολύπειρος διπλωμάτης, με συχνές δημόσιες τοποθετήσεις υπερ των ελληνικών θέσεων όπως και στην πρώτη φάση της κρίσης με την Τουρκία το προηγούμενο καλοκαίρι. Όπως άλλωστε και ο νεοεκλεγέντας πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει χρησιμοποιήσει σκληρή ρητορική εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας.
Τις ελληνικές προσβάσεις στον νέο… Λευκό Οίκο ενισχύουν και οι μεθοδικά καλλιεργημένες σχέσεις στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη με «ομοιόβαθμα» στελέχη της ομάδας Μπάιντεν. Δυο εξ’ αυτών που προεξοφλείται μάλιστα ότι επίσης θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο State Department, είναι ο Άντονι Μπλίκεν και ο πρώην κάτοικος Αθηνών, καθώς χρημάτισε πρέσβης των ΗΠΑ στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Νίκολας Μπέρνς. Αμφότεροι έχουν ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με δυο σημαντικά στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου: τον Θανάση Μπακόλα, σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, και το εμπειρότατο στέλεχος της ελληνικης διπλωματίας,πρώην διπλωματική σύμβουλο του Πρωθυπουργού και νυν πρέσβης της χώρας μας στην Ουάσιγκτον κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Είναι επίσης σαφές ότι ακόμη ένας σύμμαχος βρίσκεται και στο πρόσωπο της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ, την Καμάλα Χάρις αλλά και στου «Δεύτερου Κυρίου», τον σύζυγο της δηλαδή Ντάγκλας Έμχοφ, ο οποίος στην ομογένεια καταγράφεται ως υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων.
Η Αθήνα πάντως πέραν των επιπλέον θετικών προοπτικών που δημιουργούνται από την διαδοχή στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, δεν παραβλέπει ότι τους τελευταίους 12 μήνες στην αμερικανική εξωτερική πολιτική συντελέστηκε μια σημαντική μετατόπιση από το μοντέλο των ίσων αποστάσεων, παρά την θερμή -σε προσωπικό επίπεδο- σχέση του Ντόναλντ Τράμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό που έμπειροι αξιωματούχοι αποκωδικοποιούν ως στήριξη του βαθέως κράτους των ΗΠΑ και αποτυπώθηκε: καταρχάς στις διαδοχικές επισκέψεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο. Επιπλέον μέσα από τις κοινές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ. Ακόμη με το ισχυρό μήνυμα του περάσματος του αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ νοτίως της Κρήτης σε μια κρίσιμη κάμπη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επίσης με την απόφαση για μόνιμο ελλιμενισμό του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams στην αμερικανική βάση της Σούδας και φυσικά με την αμερικανική ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, με την επένδυση – μαμούθ της Microsoft, την εξίσου μεγάλη χρηματοδότηση της Pfizer στο πρότζεκτ στη Βόρεια Ελλάδα κ.α.
Αυτό το πλαίσιο, κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, δημιουργεί και το κυριότερο υψώνει μια ισχυρότατη αμερικανική ασπίδα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου