Σήμερα Κ.Μητσοτάκης και Μ.Μακρόν στις πέντε το απόγευμα αποφασίζουν αν θα προχωρήσει η άμεση ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με δύο δανεικές FREMM και με την προμήθεια δεκαοκτώ γαλλικών μαχητικών Rafale.
Η Αθήνα περιμένει ισχυρό μήνυμα στήριξης από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στην Κορσική και πριν από την έναρξη της Συνόδου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν, στις 5 το απόγευμα, με βασικό θέμα στην ατζέντα τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και την αγορά και προμήθεια γαλλικού αμυντικού εξοπλισμού.
Φυσικά, μέχρι να πέσουν οι τελικές υπογραφές τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Όμως η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μονόδρομος.
Οι κ. Μητσοτάκης και Μακρόν αναμένεται να στείλουν ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, αλλά και στη συνάντηση των μεσογειακών χωρών στη Σύνοδο του Νότου, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα βάλει στο τραπέζι το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.
Σε ότι αφορά τον δανεισμό των γαλλικών φρεγατών, πρόκειται για τις δύο γαλλικές FREMM DA (FREDA, ίδιες με τις FREMM αλλά με πιο σύγχρονο ραντάρ για αεροπορική άμυνα), που ναυπηγήθηκαν αντιστοίχως ως «Αλσατία» και «Λωρένη» το 2019.
Αυτή τη στιγμή, οι φρεγάτες βρίσκονται σε τελικό στάδιο δοκιμών και διαθέτουν υπερσύχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής ικανά για εκτόξευση πυραύλων Aster 15 και Aster 30.
Εξαιρετικές επιδόσεις έχουν και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Παράλληλα, διαθέτουν μεγάλη ταχύτητα που φτάνει τους 27 κόμβους ενώ μπορούν να φέρουν συστήματα που θέλει το Πολεμικό Ναυτικό και για τα οποία έχουν συζητήσει και για τις φρεγάτες Belh@rra.
Σε ότι αφορά την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών πρόκειται για 18 μαχητικά Rafale τα οποία θεωρούνται «κλεισμένα» σε ένα μικτό πακέτο νέων και μεταχειρισμένων αεροσκαφών.
Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η αναλογία νέων προς μεταχειρισμένα, αλλά μάλλον θα είναι μισά-μισά.
Σημασία έχει η έκδοση: Τα μεταχειρισμένα θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι της έκδοσης F.2 με προοπτική αναβάθμισης με ραντάρ AESA στο επίπεδο F.3, όπως θα είναι τα υπόλοιπα μισά που θα αγοραστούν.
Επίσης θα ορστικοποιηθεί και το δόγμα αμυντικής συνδρομής το οποίο προβλέπει την στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής κάτι επίσης πολύ σημαντικό διότι αυτό μπορεί να έχει άμεση εφαρμογή καθώς τα γαλλικά οπλικά συστήματα θα χρειαστούν κάποιο χρόνο για να παραδοθούν και για να τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία.
Ένα πολεμικό επεισόδιο όμως με την Τουρκία μπορεί να γίνει ακόμα και το... απόγευμα. Φυσικά το σύμφωνο θα πρέπει και οι Γάλλοι να είναι αποφασισμένοι να το τηρήσουν ή τουλάχιστον να δείχνουν αδίστακτοι ότι θα το κάνουν, γιατί η Τουρκία μόνο αυτή την «γλώσσα» καταλαβαίνει...
pronews
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου