"Σπρώχνουν" την Αίγυπτο σε πόλεμο: Τουρκία-Κατάρ πίσω από το φράγμα της Αιθιοπίας στο Νείλο

ΗΑιθιοπία παίζει με τη “φωτιά” αφού δέχθηκε να κατασκευαστεί ένα τεράστιο φράγμα στις εκβολές του Νείλου, με χρήμα και από το Κατάρ και με προτροπή των Τούρκων. 
Το σχέδιο της Άγκυρας αφορά τον στρατηγικό “στραγγαλισμό” της Αιγύπτου με τη ροή των υδάτων του ποταμού, όπως κάνει ήδη η Τουρκία με τον Τίγρη και τον Ευφράτη σε Συρία και τις λοιπές γειτονικές της χώρες.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η Αιθιοπία έχει ενισχύσει πάρα πολύ τις σχέσεις της τόσο με το Κατάρ όσο και με την Τουρκία, υλοποιώντας ένα τρομερό σχέδιο για τον πλήρη έλεγχο του Καϊρου.
Σύμφωνα με τη μακροχρόνια πολιτική ουδετερότητας της Αιθιοπίας, η Αντίς Αμπέμπα απέφυγε να συμμετάσχει στον αποκλεισμό του Κατάρ και στην αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας.
Σε γενικές γραμμές, η Αιθιοπία είναι ο πιο πολυπόθητος στόχος πολλών χωρών για έλεγχο του Κέρατος της Αφρικής, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας.
Όχι μόνο η γεωγραφική της κεντρική θέση, αλλά και οι οικονομικές και δημογραφικές προοπτικές της χώρας την καθιστούν απαραίτητο εταίρο για εξωτερικούς παράγοντες που προσπαθούν να χαράξουν την δική τους σφαίρα επιρροής στην περιοχή, όπως ο Ερντογάν.
Η Αντίς Αμπέμπα διατηρεί σχέσεις φυσικά και με το Κατάρ, χώρα σύμμαχο της Τουρκίας στη Λιβύη.
Αφού ξέσπασε η κρίση του Κόλπου τον Ιούνιο του 2017, η Ντόχα άρχισε να προμηθεύει την Αιθιοπία αποστέλλοντας τόνους τροφίμων. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρηματίες του Κατάρ άρχισαν να επενδύουν στον τομέα της γεωργίας τροφίμων της Αιθιοπίας, ενώ άλλοι πρόσφατα εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τους τομείς φιλοξενίας και υγείας.
Η Τουρκία, απολαμβάνει και αυτή μια ισχυρή και διαρκή συνεργασία με την Αιθιοπία. Εκτός από την υποστήριξη σε σχολεία και τζαμιά, η Αντίς Αμπέμπα είναι ο πρώτος αφρικανικός προορισμός των άμεσων ξένων επενδύσεων της Τουρκίας με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 6 δισ.
Επιπλέον, τον Φεβρουάριο του 2020, ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Abiy Ahmed συμφώνησε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Σομαλίας, που είναι σύμμαχος της Άγκυρας στο Κέρας της Αφρικής, αναστρέφοντας μια μακρά κληρονομιά αντιπαλότητας μεταξύ της Αντίς Αμπέμπα και Μογκαντίσου.
Η Άγκυρα μετά από όλα αυτά, “έπεισε” παρασκηνιακά την Αιθιοπία να κατασκευάσει ένα φράγμα στον αποκαλούμενο Γαλάζιο Νείλο, 5 φορές μεγαλύτερο από ότι χρειάζονταν η χώρα, αφού είχε άλλους σκοπούς.
ο έργο είναι μια τεράστια παγίδα που αφορά τον εκβιασμό της Αιγύπτου μέσω του Νείλου, ώστε η αιγυπτιακή κυβέρνηση να επαναπροσεγγίσει την Άγκυρα, υλοποιώντας άνευ αντιλογίας τα τουρκικά σχέδια σε Λιβύη και Αφρική γενικότερα, αλλιώς θα επικρατήσουν συνθήκες που αναφέρονταν στην βιβλική ιστορία με τις 10 πληγές του Φαραώ.
Η εκτίμηση πολλών και έγκυρων αναλυτών μας δείχνει όμως ότι η Αίγυπτος θα κτυπήσει αιφνιδιαστικά και τόσο δυνατά το φράγμα της Αιθιοπίας, που δεν θα πάρει κανένας Αιθίοπας αξιωματούχος χαμπάρι από ήρθε το κτύπημα της Αιγύπτου.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου εξοπλίζεται εδώ και μεγάλο διάστημα για αυτόν ακριβώς τον λόγο με όπλα αιχμής, που θα αφορούν έναν τριμέτωπο αγώνα, στα νότια με την Αιθιοπία, στα δυτικά με την κυβέρνηση της Τρίπολης και στη Μεσόγειο με την Τουρκία.  
Όσο για την Μεσόγειο, αυτή νομίζουμε ότι θα μετατραπεί σε πεδίο άγριας αντιπαράθεσης εκτός όλων των άλλων και μεταξύ πολλών μνηστήρων, ειδικά μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την περιοχή.     Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου