Πληκτρολογώντας τη λέξη Avangard στις αναζητήσεις του DP θα διαπιστώσετε ότι με το ζήτημα των νέων πολυηχητικών όπλων, έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένα. Τόσο μέσα από την καθημερινή ειδησεογραφία, όσο και μέσα από εκτενέστερα αφιερώματα με τη μορφή ανάλυσης. Κάτι απόλυτα δικαιολογημένο αν αναλογιστεί κανείς το σε πόσο μεγάλο βαθμό αλλάζουν τα δεδομένα στη στρατηγική σκακιέρα των συσχετισμών ισχύος τα όπλα αυτά. Βασικά τους χαρακτηριστικά διαφοροποίησης σε σχέση με τους κλασικούς βαλλιστικούς πυραύλους είναι, η μη προβλέψιμη τροχιά τους (δεν είναι βαλλιστική…), η ικανότητά τους να ελίσσονται εντός και εκτός ατμόσφαιρας, και η σαφώς μεγαλύτερη ταχύτητα πλεύσης τους.
Γράφει ο Στέργιος Δ. Θεοφανίδης
Πρόκειται για χαρακτηριστικά που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την ανάσχεση και την καταστροφής τους… Τουλάχιστον με τα διαθέσιμα σήμερα πυραυλικά αντιαεροπορικά/αντιπυραυλικά συστήματα μεγάλης ακτίνας και ύψους. Τα φονικά λέιζερ μεγάλης ισχύος και ακτίνας θα αναδειχθούν σίγουρα στα πλέον αποτελεσματικά όπλα καταστροφής των πολυηχητικών, αλλά υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για να δούμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο άμυνας τέτοιου είδους, ενεργό.
Οι Ρώσοι έκαναν το πρώτο βήμα μέσω του Avangard, στο χώρο των πολυηχητικών (hypersonic) όπλων και πολύ σύντομα αναμένεται να τους ακολουθήσουν και οι Αμερικανοί, με σημαντικότερους συντελεστές τις Raytheon και Lockheed Martin.
Στις αρχές της νέας δεκαετίας η Ρωσία ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την εισαγωγή του συστήματος Avangard σε υπηρεσία, διαψεύδοντας πολλές και σημαντικές αμερικανικές πηγές που πριν από λίγους μήνες επέμεναν στο ότι το πρόγραμμα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και θα παρουσιάσει σημαντικές καθυστερήσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα, ότι και οι ρωσικοί ισχυρισμοί ισχύουν απόλυτα.
Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το νέο στρατηγικού χαρακτήρα, πολυηχητικό όπλο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες μέχρι και 27 φορές αυτής του ήχου, ενώ ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε, με αφορμή την ένταξη του όπλου σε υπηρεσία στη Μεραρχία Dombarovsky στην περιοχή Orenburg, στα νότια Ουράλια, ότι πρόκειται για γεγονός τόσο σημαντικό, όσο και η επιτυχής εκτόξευση και πτήση σε τροχιά του πρώτου τεχνητού γήινου δορυφόρου Sputnik, τον Οκτώβριο του 1957!
Το Avangard που θα χρησιμοποιεί ως πύραυλο – φορέα τον διηπειρωτικό SS-18B (SS-19 κατά ΝΑΤΟ) μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες της τάξης των 2000 βαθμών Κελσίου κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, χάρη στα προηγμένα σύνθετα υλικά κατασκευής του και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή δύο μεγατόνων.
Θα έχει τη δυνατότητα απότομων ελιγμών κατά την κατολίσθησή τους προς το στόχο, προκειμένου να αποφεύγει τους πυραύλους που θα εκτοξεύονται εναντίον και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, θα έχει την εικόνα ενός μετεωρίτη που πέφτει στη γη… Στο άμεσο μέλλον και ενώ περισσότερες μονάδες θα εξοπλίζονται με το νέο σύστημα, ο πύραυλος – φορέας του Avangard θα είναι ο μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας και νεότερος τεχνολογικά Sarmat.
Σημειώνεται – και αυτό είναι κάτι που ευχόμαστε να μην δούμε ποτέ στο μέλλον επί το έργον – ότι οι πραγματικές δυνατότητες του όπλου έχουν ήδη δοκιμαστεί και αξιολογηθεί διεξοδικά μέσω δοκιμών. Τον Δεκέμβριο του 2018 σε μία από αυτές τις δοκιμές το Avangard εκτοξεύθηκε από τη βάση της Μεραρχίας Dombarovskiy στο Orenburg των νότιων Ουραλίων, για να προσβάλει με επιτυχία στόχο στο απομονωμένο πεδίο βολών και δοκιμών Kura στην Καμτσάτκα, σε απόσταση 6.000 χιλιομέτρων…
Το γεγονός ότι τα πολυηχητικά όπλα είναι τομέας πρωτοπορείας των Ρώσων έναντι των Αμερικανών αποδεικνύεται όχι μόνο από την, βάσει χρονοδιαγράμματος, ένταξη σε υπηρεσία του Avangard, αλλά και από το ότι εντός του 2018 εντάχθηκε σε υπηρεσία στη Ρωσική Αεροπορία και ο μικρότερος αερομεταφερόμενος Kh-42M Kinzal (Στιλέτο).
Πάλι μέσω δηλώσεων του Ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν, υποστηρίχθηκε ότι το όπλο αυτό μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι και 10 φορές μεγαλύτερη αυτής του ήχου και να πλήξει στόχους στο έδαφος ή τη θάλασσα (μεγάλα σκάφη επιφανείας…) σε αποστάσεις της τάξης των 2.000 χιλιομέτρων. Μεταφέροντας είτε πυρηνική, είτε συμβατικής γόμωσης κεφαλή.
Οι εξελίξεις στην Κίνα και τα αμερικανικά αντίμετρα
Οι Κινέζοι από την πλευρά τους έχουν ανακοινώσει ότι αναπτύσσουν το δικό τους πολυηχητικό όπλο που θα έχει δυνατότητα πτήσης με ταχύτητα πέντε φορές αυτής του ήχου τουλάχιστον και το οποίο θα φέρεται επί πυραύλου – φορέα. Τον Dong Feng 17 (DF-17) όπως ονομάζεται, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις για την επέτειο συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του σύγχρονου κινεζικού κράτους.
Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους σχεδιάζουν την ένταξη του πρώτου πολυηχητικού όπλου τους, του αερομεταφερόμενου AGM-183A Advanced Rapid Response Weapon (ARRW, ή “Arrow”) που αναπτύσσεται από τη Lockheed Martin, μέχρι το τέλος του 2021. Αναμένεται δε αμέσως μετά, εντός του 2022, να ενταχθεί σε υπηρεσία και το Hypersonic Conventional Strike Weapon (HCSW, ή “Hacksaw”) που αναπτύσσεται από τον ίδιο κατασκευαστή.
Άλλο σημαντικό αντίμετρο θα είναι, με βάση όσα έχουν γνωστά μέχρι σήμερα, η περαιτέρω αξιοποίηση του δορυφορικού δικτύου των ΗΠΑ για τον όσο το δυνατόν πιο έγκαιρο εντοπισμό της εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων εντός της Ρωσίας και της Κίνας.
Δεδομένου ότι θα είναι σχεδόν αδύνατη η ανάσχεση των κινεζικών πολυηχητικών όπλων από τη φάση της επανεισόδου στην ατμόσφαιρα και μετά (κατά την κατολίσθηση δηλαδή με ταχύτητες πολλαπλάσιες αυτής του ήχου), θα είναι κρίσιμης σημασίας η προσβολή των πυραύλων – φορέων των όπλων αυτών κατά τη φάση της ανόδου προς το ανώτερο σημείο της τροχιάς τους, όπου θα γίνεται και η εξαπόλυση.
Η ανάπτυξη επίγειων σταθμών λέιζερ υψηλής (φονικής) ισχύος, είναι κάτι για το οποίο δεν έχει ακόμη γίνει λόγος, αλλά αναμένεται να αποκαλυφθεί τα επόμενα χρόνια. Και όλα αυτά θα απατούν την προκεχωρημένη ανάπτυξη δυνάμεων των ΗΠΑ, κοντά στις νέες προκλήσεις. Το οποίο δεν προμηνύει αποκλιμάκωση. Ούτε ασφαλώς απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών που φέρεται να οραματίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ…
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου