Ν.Τραμπ: «Θα δούμε τι θα κάνουμε για να πάρει η Άγκυρα τα F-35» - «Μπλόκο» και στην γενοκτονία των Αρμενίων


Πολλά είναι τα ανησυχητικά μηνύματα για την Ελλάδα που προέκυψαν από την συνάντηση Ρ.Τ.Ερντογάν και Ν.Τραμπ στην Ουάσινγκτον καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε «ορθάνοιχτο παράθυρο» για την παραλαβή από την Τουρκία των μαχητικών 5ης γενιάς F-35.
Φυσικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί καταστροφή για την ΠΑ η οποία θα έχει να αντιμετωπίσει και τους S-400 με τους οποίους τα μαχητικά της θα βρίσκονται στο «στόχαστρο» από τις πρώτες στιγμές της απογείωσής τους. 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε απόψε ότι συζητά με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς F-35, από το οποίο η Ουάσινγκτον φέρεται να προσπαθεί να διώξει την Τουρκία με αφορμή την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.
Στη συνάντηση που είχαν οι δύο πρόεδροι, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης πέντε Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και Γουίλμπουρ Ρος, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Τραμπ για το πρόγραμμα των F-35.
«Για αυτό είμαστε εδώ, το συζητάμε με τους θαυμάσιους γερουσιαστές μας. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Κάτι θα βρούμε. Προβλέπω ότι κάτι θα βρούμε», είπε ο Τραμπ.
Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά καθώς αυτή την στιγμή η Άγκυρα έχει αποκτήσει τους S-400 και «παζαρεύει» την απόκτηση των F-35 και του αμερικανικού συστήματος αεράμυνας Patriot.
Συν τοις άλλοις έχει δεχτεί προτάσεις και από την Μόσχα για την αγορά των ρωσικών Su-35 και στο μέλλον των Su-57.
Δηλαδή the best of both worlds.
Για να γίνει κατανοητό πόσο οι Αμερικανοί είναι διαθέσιμοι να κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν την Τουρκία έστω «φιλική» απέναντί τους αναφέρουμε ότι Λίντσεϊ Γκράχαμ, γερουσιαστής και συνεργάτης του Ν.Τραμπ, μπλόκαρε το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, μετά τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ, που έδωσε το «παρών» στη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, φέρεται, στη συνέχεια, να μπλόκαρε το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων που είχε εγκρίνει τον Οκτώβριο η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ζήτησε συγκατάθεση προκειμένου να περάσει το ψήφισμα που θα παρείχε «επίσημη αναγνώριση και υπενθύμιση» της γενοκτονίας των Αρμενίων.
«Η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να αντικατοπτρίζει την ειλικρινή καταγραφή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εθνοτικών εκκαθαρίσεων και της γενοκτονίας. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στα θύματα γενοκτονίας των Αρμενίων», δήλωσε.
Ωστόσο, ο Λίντσεϊ Γκράχαμ διαφώνησε με το να περάσει το ψήφισμα στη Γερουσία, δηλώνοντας ότι οι γερουσιαστές δεν πρέπει «να ωραιοποιήσουν την ιστορία ή να επιχειρήσουν να την ξαναγράψουν», όπως μετέδωσε το thehill.com.
Με βάση τους κανόνες της Γερουσίας, οποιοσδήποτε γερουσιαστής μπορεί να ζητήσει συγκατάθεση για να περάσει ένα νομοσχέδιο ή ψήφισμα, αλλά οποιοσδήποτε γερουσιαστής μπορεί να επίσης να το μπλοκάρει.
Σημειώνεται ότι η διαφωνία του Γκράχαμ ήρθε μερικές ώρες αφότου παρευρέθηκε μαζί με μερικούς ακόμη γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων στη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο.
«Μόλις συναντήθηκα με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρόεδρο Τραμπ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Συρία λόγω της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας. Ελπίζω ότι η Τουρκία και η Αρμενία θα μπορέσουν σύντομα να συναντηθούν και να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε, μιλώντας στη Γερουσία.
Ο Γκράχαμ πρόσθεσε ότι αντιτίθεται «όχι εξαιτίας του παρελθόντος αλλά λόγω του μέλλοντος».
Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι το αμερικανικό ψήφισμα ρίχνει βαριά «σκιά» στη σχέση των δύο χωρών.
«Είπα στον κ. πρόεδρο ότι οι αποφάσεις που πήρε η Βουλή των Αντιπροσώπων την 29η Οκτωβρίου υπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό, προσέβαλαν τον λαό μας κι επισκίασαν τις σχέσεις μας», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.
Πρόσθεσε ότι το ζήτημα της σφαγής των Αρμενίων «πριν από κάπου 104 χρόνια, υπό συνθήκες πολέμου, πρέπει να συζητείται από ιστορικούς, όχι πολιτικούς» και διαμήνυσε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα κρατικά της αρχεία σε όποιον ενδιαφέρεται.
Αργότερα, ο Ερντογάν επανήλθε στο ζήτημα, δηλώνοντας σε ΜΜΕ ότι η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν «επονείδιστη» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γερουσία δεν θα διαπράξει «το ίδιο λάθος».
Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 29 Οκτωβρίου με 405 ψήφους υπέρ και 11 κατά.
Ο Ερντογάν επέκρινε τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα για το ΝΑΤΟ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία είναι «πολύ απογοητευμένη» ενώ ο Ερντογάν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση του Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ είναι «κλινικά νεκρό», επικαλούμενος την έλλειψη συντονισμού και την απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ.
Ο Μακρόν διερωτήθηκε ανοιχτά αν έχει μέλλον το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που αναφέρεται στη στρατιωτική αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, αν κάποιο από αυτά δεχτεί επίθεση.
«Αν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ αποφασίσει να ανταπαντήσει στην Τουρκία, εμείς θα εμπλακούμε; Είναι ένα εύλογο ερώτημα», είχε δηλώσει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Economist.
Λίγο νωρίτερα, έξω από τον Λευκό Οίκο είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν. Οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν τον Τραμπ να προστατεύσει τους Κούρδους που απειλούνται από τις τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία. Κάποιοι κρατούσαν κουρδικές σημαίες ενώ σε ένα πλακάτ είχαν γράψει: «Η Αμερική στέκει στο πλευρό σας, Κούρδοι σύμμαχοι».

https://www.pronews.gr/

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου